דוח חושף: איפה סוגרים עסקים בימי שבתון? (צילום: 123RF, חדשות)
דוח חושף: איפה סוגרים עסקים בימי שבתון? | צילום: 123RF, חדשות

עם אישור חוק המרכולים, טענו בממשלה כי במדינות רבות נהוג לסגור עסקים בסופי שבוע ובימי חג - ומנגד, שהחוק לא ישנה את המצב הקיים בישראל. השבוע כבר הפעיל שר הפנים אריה דרעי את סמכותו ופסל חוקי עזר, וכעת נחשף דוח של הכנסת שמראה: ישראל נמצאת בצמרת העולמית במספר הימים שבהם מחייבים עסקים לסגור על פי חוק.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

סקירת הלשכה המשפטית של הכנסת, שמתפרסמת כאן לראשונה, מראה כי במדינות רבות בעולם הרשויות המקומיות קובעות מתי לפתוח ולסגור עסקים בימי שבתון - ולא השלטון המרכזי. בסקירה שהוכנה לבקשת ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) ועמותת חדו"ש נכתב כי במדינות רבות המגמה היא להקל על פתיחת העסקים בימי המנוחה.

ישראל בצמרת במספר ימי סגירת בתי עסקים (צילום: פלאש 90, חדשות)
ישראל בצמרת במספר ימי סגירת בתי עסקים | צילום: פלאש 90, חדשות

עוד עולה מהדוח כי גם במדינות שבהן עדיין אסורה פתיחת עסקים ביום השבתון, עסקים קטנים הוחרגו או שאפשרו להם להישאר פתוחים במספר מוגבל של ימי מנוחה במהלך השנה. הדוח אמנם לא סוקר את סוגיית המנוחה השבועית לעובדים, אך מציין כי היא מוסדרת ברוב העולם בחקיקה.

הדוח שחושף: איפה בעולם סוגרים עסקים בימי שבתון? (צילום: נטע יערי חדשות 2)
פקחים במרכול שפתוח בשבת (ארכיון) | צילום: נטע יערי חדשות 2

איפה ישראל בהשוואה לעולם?

אוסטרליה: המדינות הן שאחראיות לשעות הפעילות של בתי העסק. אין מגבלות על פעילות בימי ראשון, אך החוק מחייב לסגור את העסקים במהלך 4-5 ימי חג.

ארה"ב: אין הסדרה פדרלית וישנם הבדלים בין המדינות. רוב המדינות ביטלו או צמצמו את האיסורים על פתיחת עסקים במשך העשורים האחרונים. הדוח מציג שתי דוגמאות בולטות: במדינת ניו ג'רזי, החוק אוסר על מכירת מוצרים רבים בימי ראשון בכפוף למשאל עם – אך האיסור תקף רק במחוז אחד. במדינת מיין, אסור להפעיל עסק לקנייה או מכירה של כלי רכב בימי ראשון וחנויות גדולות מחויבות להישאר סגורות בשלושה ימי חג בשנה - חג הפסחא, חג ההודיה וחג המולד.

בריטניה: חנויות קטנות (עד 280 מ"ר) פתוחות בימי ראשון ללא הגבלה, בעוד שחנויות גדולות יכולות לפעול רק שש שעות ברציפות לכול היותר. ב-1994 אושר חוק שמתיר מפורשות פתיחת עסקים בימי ראשון, אך השר במשרד לקהילות ולשלטון מקומי רשאי לסרב או לאשר כול חוק עזר. כמו כן יש איסור לפתוח עסקים ביום ראשון של חג הפסחא ובחג המולד, כשהעונש הוא קנס.

גרמניה: המדינות הן שמסדירות את הנושא. לפי החוק הפדרלי, שחל רק בבוואריה, על החנויות להישאר סגורות בימי ראשון ובחגים רשמיים. גם ביתר המדינות אסור לפתוח חנויות בימי ראשון ובחגים רשמיים, אך בכל מדינה קיים החוק שמאפשר מספר "ימי ראשון פתוחים" בשנה.

ניו זילנד: אין הגבלה לפתוח עסקים בכל ימות השנה, מלבד בארבעה מועדים: יום שישי הטוב, יום ראשון של פסחא, חג המולד ויום הזיכרון לחללי מערכות אוסטרליה וניו זילנד. עם זאת, חלק מהחנויות אף פתוחות במהלכם.

קנדה: אין חקיקה גורפת שאוסרת על פתיחת עסקים בימי ראשון. רק במחוז אחד אסור לפתוח ביום השבתון. בשבעה מחוזות אסור לפתוח עסקים בחגים. בשלושת המחוזות האחרים ובשלוש הטריטוריות אין איסור כזה.

הסדרים בחקיקה המדינתית

אוסטריה: ככלל, חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים. חריגים: אזורי תיירות.
איטליה: אין הגבלה, למעט מכירת אלכוהול.
איסלנד: חנויות סגורות בימי ראשון, הקניונים פתוחים למשך 9 שעות. בערב חג המולד הכל סגור.
אירלנד: אין הגבלה, למעט מכירת אלכוהול.
אסטוניה: אין הגבלה, למעט מכירת אלכוהול.
בלגיה: ככלל, חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים. בעל העסק יכול לפתוח בימי ראשון למשך מספר שעות – על חשבון סגירת העסק ביום אחר בשבוע.
בולגריה: אין הגבלה לפתיחת עסקים ביום השבתון.
דנמרק: אין הגבלה לפתיחת עסקים, למעט בארבעה ימי חג בשנה.
הולנד: ככלל, חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים, למעט חנויות בתחנות דלק, בנמלי תעופה, בתחנות רכבת ובבתי חולים – להן יש גמישות מסוימת. הרשויות המקומיות רשאיות לאשר פתיחת עסקים בימי ראשון.
הונגריה: חנויות ששטחן עולה על 200 מ"ר סגורות בימי ראשון ובחגים.
יוון: חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים.
לוקסמבורג: ניתן לפתוח עסקים בימי ראשון ובחגים רק מ-06:00 עד השעה 13:00. מאפיות, קצבים, קונדיטוריות, קיוסקים וחנויות מזכרות רשאיות לפתוח עד השעה 18:00.
לטביה: אין הגבלה, למעט מכירת אלכוהול.
ליטא: אין הגבלה, למעט מכירת אלכוהול.
מלטה: אם העסק פתוח ביום ראשון, עליו להישאר סגור ביום אחר.
נורבגיה: ככלל, חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים, למעט מספר חריגים.
סלובניה: אין הגבלה.
ספרד: ככלל, חנויות סגורות בימי ראשון ובחגים. החוק מתיר לכל קהילה אוטונומית לקבוע עד 16 ימי ראשון בשנה שבהם חנויות יוכלו להיות פתוחות.
פולין: אין הגבלה לפתוח עסקים בימי ראשון. קיימת חובה להישאר סגורים במשך 13 ימי חג.
פורטוגל: אין הגבלה.
פינלנד: אין הגבלה, חוץ ממכירת אלכוהול.
צ'כיה: אסור לפתוח חנויות ב-7 ימי חג שנקבעו בחוק. חריגים: חנויות ששטחן אינו עולה על 200 מ"ר, תחנות דלק, בתי מרקחת, חנויות בתחנות אוטובוס, רכבת ונמלי תעופה.
צרפת: ככלל, עסקים סגורים בימי ראשון – מכוח עיקרון המנוחה השבועית לעובדים. עם זאת, בעל העסק רשאי לפתוח בעצמו וחנויות מזון רשאיות לפעול עד השעה 13:00. באזורי תיירות ניתן לפתוח עסקים.
קרואטיה: אין הגבלה. על-פי הנוהג החנויות סגורות ב-1 בינואר, בחג הפסחא ובחג המולד.
רומניה: אין חקיקה מדינתית בתחום. הרשויות המקומיות רשאיות להגביל את שעות הפתיחה בתחומיהן. ככלל, שעות הפתיחה הנהוגות בימי ראשון: מ-08:00 עד 19:00 או 20:00.
שוודיה: אין הגבלה.

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), שביקשה את גיבוש נתוני ההשוואה העולמית, אמרה: "בעוד כל העולם הולך קדימה ישראל צועדת לאחור. ההתערבות הבוטה של השלטון המרכזי באורח חייו של האזרח הישראלי באזור מגוריו היא דרך צינית לכפות על הרוב את אורח חייו של מיעוט. ישראל שכל כך מתפארת בדמוקרטיה שלה, פועלת במגמה הפוכה מהעולם. מן הראוי, כפי שגם שופטי העליון קבעו, שכל רשות מקומית תקבע לעצמה מה ומתי יהיה פתוח בשבת. החלטת שר הפנים, מוכיחה שכוונת חוק המרכולים היא לסגור את הערים בשבת".

"מבולבלת ומבוהלת", ח"כ גרמן (צילום: פלאש 90, חדשות)
"כוונת החוק - סגירת ערים בשבת". ח"כ גרמן | צילום: פלאש 90, חדשות

עו"ד הרב אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש, אמר: "בעוד שבעולם הולכות ומתרופפות המגבלות שהוטלו בעבר מטעמי דת, ופינו את מקומן להסדרים גמישים ומגבלות סבירות על פתיחת עסקים - בישראל נכנעת הקואליציה הממשלתית לסחטנות המפלגות החרדיות המכתיבות החמרה של החקיקה והכפייה הדתית. בעוד שבעולם מושם דגש על סמכותן של הרשויות המקומיות, המכירות את האוכלוסיה המקומית ורגישות לצרכיה והעדפותיה, בישראל מחריפה ההתערבות מלמעלה של השלטון המרכזי".

לדבריו, "סקרי חדו"ש שבים ומוכיחים כי רוב הציבור, לרבות מצביעי מפלגות השלטון הלא-חרדיות, תומכים גם הם בהעברת זכות ההכרעה בשאלות אלה לרשויות המקומיות, ובהגמשת האיסור על פתיחת עסקים בשבת. הציבור רוצה ביצירת איזון מחודש בין חירויות הפרט וחופש הדת לבין הרצון לשמור על אופי ייחודי ליום המנוחה השבועי ודאגה לזכויות העובדים ובעלי העסקים. הגיע הזמן שגם הפוליטיקאים יהיו קשובים לרצונו של הציבור ויפסיקו לכרוע ברך בפני הפוליטיקאים החרדים".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו