גזענות באל על (צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות)
הטייסים שובתים, השכר זינק | צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות

בחודשים האחרונים מתנהל מאבק בין ועד הטייסים ב"אל על" להנהלת החברה שבין תוצאתיו ביטולים ועיכובים במאות טיסות, ואלפי נוסעים שנפגעים מהמצב. הטייסים מתלוננים על מחסור בקברניטים ודורשים שיפור בתנאיהם, בטענה שבחודשים האחרונים הם עובדים הרבה מעבר לאופן שבו הורגלו. בין הצדדים מתנהל גם מאבק משפטי בבית הדין האזורי לעבודה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מסמכים רשמיים שהגישה החברה לבית המשפט והגיעו לידי חדשות 2 Online מראים כי ההנהלה הגישה תצהירים שחושפים לראשונה את הגידול האדיר במשכורות הטייסים בחודשים האחרונים. על פי התצהירים, שכר הקברניטים בחודש יוני האחרון הגיע לממוצע של 96,756 שקלים - עלייה של 21% לעומת חודש יוני בשנה שעברה. בחודש מאי הרוויחו הקברניטים בממוצע 94,832 שקל, זינוק של 28% לעומת מאי שנה שעברה.

מגמה דומה התרחשה גם מוקדם יותר השנה בחודש מרס, אז הקברניטים הרוויחו בו בממוצע 77,699 שקלים - עלייה של 28%, לעומת מרס אשתקד, אז הרוויחו 60,743 שקלים.

הזינוק בשכרם הממוצע של הקברניטים
הזינוק בשכרם הממוצע של הקברניטים | צילום:

בינואר השנה השתכרו 31% מהקברניטים בסכום של יותר מ-91 אלף שקלים, זאת לעומת 12% בלבד בשנה שעברה. הקפיצה נמשכה גם בחודשים הבאים, מה שהגדיל בסופו של דבר את ממוצע שכרם של הקברניטים. בחודש יוני 2016 אחוז הקברניטים המשתכרים יותר מ-91 אלף שקלים הגיע ל47%, לעומת 27% בשנה שעברה.

ההנהלה: הקברניטים דרשו מושבי עסקים

על פי חלק מהמסמכים, ממוצע שעות העבודה של הטייסים עלה באופן דרמטי. כך לדוגמא, באוקטובר 2014 עמד ממוצע הטיסות על 77 שעות בחודש. בדצמבר 2015 הממוצע עמד על 74 שעות, ובינואר 2016 גדל ל-87 שעות. מנגד, בחודש יוני השנה עמד ממוצע שעות הטיסה על 81, נתון זהה לחודש יוני הקודם, אך עדיין השכר היה במגמת עלייה.

בגלל עיכוב: נוסעים התפרעו (צילום: איתי צין, חדשות)
ההנהלה: הקברניטים דרשו מושבי עסקים | צילום: איתי צין, חדשות

יחד עם זאת, בהנהלה טוענים כי הקברניטים מתנים את איוש הטיסות בחזרה מיידית לארץ כשלא הם מבצעים את הטיסה חזרה. לדברי ההנהלה, הקברניטים אף עומדים על דרישה שישמרו עבורם מושבים בטיסת החזור במחלקת עסקים. בכך, לטענת החברה, נכפה עליה גם תשלום כפול לטייסים וגם עלות הטסת צוותים חלופיים בחברות זרות או שמירת מושבי עסקים עבורם בטיסות החברה.

ניר צוק יו"ר ועד טייסי "אל על" מסר בתגובה: "הנהלת החברה כבר פנתה פעמיים בחצי השנה האחרונה לבית הדין בטענות זהות ועתירתה נדחתה. בית הדין קבע כי הטייסים לא משבשים את הטיסות או נוקטים בעיצומים. הדבר ההגיוני כרגע הוא להמתין לדברי בית הדין ביום שלישי הקרוב. אנו משוכנעים שגם הפעם יוכרע שאין עילה לטענות ההנהלה. טייסי "אל על" אכן טסים בתקופה האחרונה הרבה יותר מבעבר, ונעתרים לבצע עומס טיסות חריג וקיצוני על חשבון זמנם החופשי, משפחותיהם ובריאותם, וטבעי שכתוצאה מכך גם השכר יעלה. מעציב שמי שמבקש מאיתנו לטוס שהשכר עלה כאילו גנבנו או עשינו משהו לא חוקי".