היסטוריה: ישראל תייצא גז לאירופה‎ (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
ארכיון | צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות

קשיים במגעים לאישור הסכם הגז, בעקבות הלחץ הציבורי: חברי ועדת השימוע למתווה נפגשו היום (שני) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, יומיים בלבד לפני שראש הממשלה מתכוון להביא את המתווה לאישור הממשלה - ואמרו לו כי לדעתם יש לערוך שינויים במתווה. חברי הוועדה, שסיימו את השימוע הציבורי שנמשך שלושה שבועות, ביקשו לפתוח בסבב הידברות נוסף עם חברות הגז.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חברי הוועדה הסבירו לנתניהו כי לדעתם יש לקדם את המתווה, אך עם שינויים גם בסוגיית המחיר וגם בנושא פיתוח המאגרים. השינוי המשמעותי ביותר שדורשים חברי הוועדה הוא במחיר: לדעתם, המחיר שנקבע במתווה גבוה מדי ומנגנון הפיקוח שהוטל "רך" מדי". על כן הם מציעים בשלב זה שני פתרונות אפשריים: או להוריד את מחיר הגז או להקשיח את מנגנון הפיקוח, כך שהמחיר לא יעלה באופן דרמטי בשנים הקרובות.

כמו כן הביעו חברי הוועדה דאגה מהתלות של ישראל בצינור גז יחיד - הצינור של מאגר תמר. כמענה לכך הם הציעו להטיל יותר סנקציות על החברות הפרטיות אם הן לא יפתחו את מאגר לווייתן. אפשרות נוספת שעלתה בשיחות לאחר השימוע היא לתת יותר תמריצים לחברות קטנות על מנת שירכשו ויפתחו את מאגרי תנין וכריש. הערב ייפגש שוב נתניהו עם חברי הוועדה, וייתכן שכבר מחר יתקיימו פגישות עם נציגי החברות על מנת לקדם את השינויים ולהביאם לאישור הממשלה. 

ההצעות לשינוי המתווה
ההצעות לשינוי המתווה | צילום:

בשבוע שעבר פורסם דוח חריף של מבקר המדינה בנוגע למדיניות הממשלה בנושא הגז הטבעי. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, טען כי "התנהלות הממשלה תרמה ליצירת מונופול הגז". מהדוח עולה כי קיים "כשל שוק חמור" בעקבות התנהלות הממשלה מול חברות הגז הפרטיות - כשל שוק שנובע מניהול משא ומתן מתוך חולשה של הממשלה מול היזמים הפרטיים.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

המבקר לא חסך במילים על קבלת ההחלטות בשנים האחרונות: "התנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה חסרה, לקויה ובלתי מגובשת. הדוח מצביע על היעדר מדיניות ממשלתית כוללת, חוסר עשייה אפקטיבית, פעולה בקצב איטי ואסדרה חלקית".

עיקרי דוח המבקר (צילום: חדשות 2)
עיקרי דוח המבקר | צילום: חדשות 2

על פי הדוח, חברות הגז ניהלו את המשא ומתן מול הממשלה מעמדת כוח: המבקר ציין כי במצב הקיים - ללא אחסון לגז, ללא החלטה על פיקוח מחירי הגז וכתוצאה מהעיכוב בהחלטות, "גיבשו מקבלי ההחלטות את מתווה הגז תחת אילוצים ובעמדת חולשה מול הגורמים הפרטיים". בעקבות זאת, לדבריו, "מספר קטן של חברות" מחזיק בכל שדות הגז הטבעי של ישראל.

המבקר המליץ לפקח על מחירי הגז כדי לאפשר תחרות אמיתית: "על הממשלה לוודא שכל עוד קיים מונופול בתחום אספקת הגז הטבעי, מחיר הגז יהיה תחרותי. לשם כך עליה לבחון את הצורך בשימוש במגוון האמצעים העומדים לרשותה ובראשם פיקוח על המחירים".