במשך שנים חיים הוד, יו"ר אגודת חקלאי מטולה, מגדל ומטפח עצים בחלקת האדמה שקנתה משפחתו יחד עם הברון רוטשילד. היום, רגע לפני שהוא קורס כלכלית - הוא מתקשה להיפרד מהמטע אותו הוא מכיר כל כך טוב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"חקלאות זה קזינו, חקלאי מהמר על שנה בתקווה שיהיה יותר טוב, ואני כבר שנתיים אוכל אותה", מסביר הוד בכאב. "במקום לעזור, המדינה שמה היטלים ומיסים ולוקחת לנו את הפועלים. אנחנו לא יכולים יותר".

הוד הוא דוגמה חיה לכך שהחקלאים הם שומרי הגבולות של המדינה כש-120 הדונמים אותם החליט להפסיק לעבד נושקים לגדר הגבול עם לבנון. "הצבא עושה סיורים, אבל בין סיור לסיור מי ששומר על הגבול זה אנחנו", מדגיש הוד. "אנחנו כל הזמן על הגבול, בכל תקופה ומלחמה. זו האדמה שלי".

ההוצאות גבוהות - ההפסדים בהתאם

חקלאים מכל הארץ מדווחים על קריסה והפסדים כלכליים כבדים. בין הסיבות למפולת הכלכלית נמנים ההוצאות הגבוהות על עובדים זרים, עליית מחירי המים, פערי התיווך ברשתות השיווק ומיסים. כך למשל אביהו הרדי מיסוד המעלה, גם הוא משושלת חקלאית בת חמישה דורות, נאלץ לעקור את מטע הנקטרינות שלו רק שש שנים מאז שננטע. בנו כבר לא ימשיך בעסק המשפחתי: "אני לא מאפשר לו, כי אני לא רוצה שיפסיד כסף".

הלובי החקלאי התייצב היום בכנסת בקריאה לעצור את הפגיעה בענף, ובינתיים הוחלט על הקמת צוות בדיקה עם משרד האוצר. עד שיהיו מסקנות, התאחדות האיכרים הודיעה שבמהלך החגים תעצור את שיווק התוצרת החקלאית עד שהממשלה תתחיל לפעול למענם.