מה מותר ומה אסור לייבא? (צילום: החדשות)
מה מותר ומה אסור לייבא? | צילום: החדשות

מה מותר ומה אסור לייבא? משרד הכלכלה פרסם הבוקר (ראשון) את צו הייבוא האישי החדש המסדיר את המגבלות והמוצרים המותרים לייבוא אישי. הצו שצפוי להיכנס לתוקף בתוך שלושה שבועות עם חתימת השר אלי כהן קובע את ההגדרות החדשות לייבוא אישי ומה הוא היקפו. בין המוצרים מהם יוסרו המגבלות גם טלוויזיות, שואבי אבק, מוצרי טיפוח ומוצרים לתינוקות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

צו הייבוא קובע, בהתאם למסקנות הוועדה המשותפת של משרדי הכלכלה והאוצר, את ההגדרות לייבוא אישי והיקפיו, וכולל בתוכו מסלול חדש המרחיב את ההגדרות לייבוא אישי בתחומי בנייה ושיפוץ הבית. במסגרתו ניתן יהיה לייבא עד חמישה פריטים ממוצרי צריכה, או עד סכום של אלף דולר - שווה ערך לכ-30 יחידות, הגבוה מביניהם, כל עוד מדובר בייבוא לצריכה אישית.

במסגרת הצו נכללים מוצרי טיפוח וקוסמטיקה, תוספי מזון, חלפים לרכב ומוצרי תעבורה דוגמת כיסאות לתינוק לרכב, קסדות, מוצרים למערכת בלימה, שואבי אבק, מקררים, מגהצים, מדיחי כלים, תנור, ציוד אלחוטי - מחשבים, טלוויזיות, טאבלטים, מדפסות ועוד.

הקלות ייעודיות למוצרי שיפוץ ובניית הבית

בנוסף למוצרי צריכה, הצו החדש מתייחס גם להכרה בייבוא אישי לתכולת הדירה, במסגרתו ייפתח מסלול הקלות ייעודי למייבאים מוצרים לצורך שיפוץ או בניית בית. תחת מסלול זה ניתן יהיה לייבא כמויות גדולות יותר משמתיר הצו לצריכה אישית. במקרים מסוג זה נטל ההוכחה כי אכן מדובר במטרות בניה או שיפוץ מוטל על המייבא.

הצו החדש בא לאחר דוח של בנק ישראל לשנת 2017 על השפעת המסחר המקוון על הפחתת המחירים בתחומים שונים. הנתונים מראים כי בתחומים שחשופים למסחר מקוון וייבוא אישי נרשמה ירידה במחירים באופן משמעותי בשש השנים האחרונות. עוד מגלים הנתונים כי על אף ההשפעה הגדולה שהביא המסחר המקוון והייבוא האישי - הנתח שהוא תופס מההוצאה החודשית של משק הבית עדיין נמוך בהשוואה לממוצע במדינות ה-OECD.