שר האוצר כחלון יודע שהוא ימדד בעיקר על דבר אחד: מחירי הדיור. ואם הבחירות יתקיימו בעוד שנה אז לא נשאר לו הרבה זמן. לרגע היה נדמה שהמחירים אכן החלו לרדת, אבל הערב (שני) מוצגים נתונים שמראים תמונה קצת שונה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

רק בשבוע שעבר הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על ירידה במחירי הדירות של כ-1% ברבעון האחרון של 2017. הערב מגיעים נתונים חדשים של השמאי אוהד דנוס - שמצביעים על מגמה הפוכה. לפי סקירת הנדל"ן שלו, ברבעון האחרון של השנה נרשמה עליית מחירים של 1.4% לעומת הרבעון שקדם לו.

בראשון לציון, רחובות והרצליה המחירים עלו ב-3%, במודיעין, ירושלים ובאר שבע ב-2%, בתל-אביב עלייה של 1%. למעשה, נתניה, חיפה ואשדוד הן היחידות שירדו - עם ירידה של 1% בלבד במחירים. 

אז הסקירה הזו מצביעה על עליית מחירים של 1.4%, אבל סקירת הלמ"ס מראה ירידה של כאחוז - ומי צודק? הפער המרכזי בין הבדיקות הוא תכנית מחיר למשתכן. בלמ"ס בודקים את כל העסקאות, כולל מחיר למשתכן. אוהד דנוס, לפי השיטה של השמאי הממשלתי הראשי, בוחן עסקאות ב-16 הערים המרכזיות על דירות 4 חדרים, לא כולל מחיר למשתכן.

הטענה היא שהעסקאות המסובסדות במחיר למשתכן מטות את מדד המחירים כלפי מטה, כשבפועל המחירים לא באמת ירדו בשוק בחופשי. הסתירה בין הבדיקות מראה שגם אם יש התמתנות בשוק הנדל"ן, היא עדיין לא מובהקת ועוד מוקדם לדבר על מגמה מוחלטת של ירידת מחירים, כשלא כל האינדיקטורים בשוק מצביעים על כך.