מודי ומירילשוילי (צילום: Watergen)
מודי ומירילשוילי | צילום: Watergen

תאגיד הענק ההודי TATA ישתמש בטכנולוגיה ישראלית המאפשרת הפקת מים מהאוויר לשם התמודדות עם משבר המים בו נתונה תת היבשת, כך עולה ממזכר הבנות שנחתם השבוע (שני) עם חברת Watergen הישראלית. עסקת הענק, שעשויה להניב לחברה הישראלית מיליארדי דולרים, נחתמה עם חברת התשתיות של התאגיד ההודי בשולי ביקור ראש הממשלה בנימין נתניהו במדינה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החתימה התקיימה בהמשך למפגש שהתקיים בהודו בנובמבר האחרון בין ד"ר מיכאל מירילשוילי, בעל השליטה ב-Watergen, ויו"ר החברה מקסים פסיק, לבין ראטן טאטא, יו"ר תאגיד TATA ואחת הדמויות העסקיות המובילות בהודו. תאגיד TATA הוא התאגיד העסקי הגדול ביותר בהודו עם כמאה חברות-בנות שונות והכנסות של מעל ל-100 מיליארד דולר ב-2016.

לפי מזכר ההבנות שנחתם, TATA והשותפה הישראלית יקדמו ייצור על אדמת הודו של מכונות המפיקות מים מאוויר. המכונות עליהן מדובר בשלב זה הם שני מודלים של מה שמכונה "גנרטור מים אטמוספריים" (AWG) הממירים את הלחות שבאוויר למים נקיים ובטוחים לשתייה - ביעילות גבוהה ובעלות נמוכה.

המודל הראשון של המכונה מסוגל לייצר עד 6,000 ליטרים של מים ביום והמודל השני, הקטן יותר, בעל יכולת ייצור של 600 ליטרים ביום. שני המודלים בעלי יכולת הפקה ללא צורך לחיבור לתשתיות, תוך אפשרות לחברם לפאנלים סולאריים.

השקעה של 1.7 מיליארד דולר

במפגש שהתקיים בהודו בנובמבר האחרון, בשולי ועידת היזמות הבינלאומית (GES 2017) בהיידראבאד, בין ראש הממשלה נרנדרה מודי לבין בעל השליטה ב-Watergen, הציג האחרון למודי תכנית שהוכנה על ידי החברה להתמודדות עם משבר המים במדינתו.

לפי התכנית, כשלב ראשון, באמצעות השקעה של 1.7 מיליארד דולר בהצבה של מכונות החברה בבתי ספר ובבתי חולים ניתן יהיה לספק באופן מיידי מי שתייה לכ-40 מיליון אזרחים בהודו על בסיס יומי.

הודו היא המדינה השנייה המאוכלסת ביותר בעולם, והיא סובלת ממצוקת מים משמעותית. באזורים הכפריים בהם מתגוררים 74% מאוכלוסייתה, 21% בלבד מהאוכלוסייה הינה בעלת גישה לסניטציה ו-84% מקבלת הספקה סדירה של מים.

באזורים העירוניים המצב טוב יותר עם גישה של 54% מכלל התושבים לסניטציה ו-96% למי שתייה. לפי מחקרים שונים, 21% מגורמי התחלואה בהודו קשורים לצריכת מים.