קידוח לווייתן. דורשים להזיז את האסדה אלי (צילום: חדשות 2)
עסקה בשווי 50 מיליון שקלים בשנה. מאגר לו | צילום: חדשות 2

לאחר כמעט שבע שנים בהן מנסה הרשות הפלסטינית לייבא גז טבעי לעזה, נתן השבוע הקבינט המדיני-ביטחוני אישור עקרוני להעברת גז טבעי ממאגר "לוויתן" לרצועה. בשבועות האחרונים התקיימו מגעים חשאיים בין ישראל לרשות, בהובלת הקוורטט המדיני, לאספקת גז טבעי מ"לווייתן" לתחנת הכוח ברצועה, ומוקדם יותר השבוע העניק משרד האנרגיה לשותפות "לוויתן" אישור לקיים את המשא ומתן.

לעדכונים נוספים והעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

הגז הטבעי יועבר לתחנת הכוח ברצועת עזה הפועלת משנת 2003 ונבנתה על ידי תאגיד אנרון האמריקאי. התחנה נמצאת כיום בבעלות חברת CCC של משפחת חורי הפלסטינית. זו התחנה היחידה שנמצאת ברצועה ומופעלת באופן חלקי באמצעות סולר שרוכשת הרשות מבית הזיקוק של פז באשדוד.

כבר ביוני 2009 נפגש במלון קולוני בירושלים גדעון תדמור, מי שהיה יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, עם נציג של חברת CCC. בפגישה נבחן ייצוא אפשרי של גז טבעי ממאגר "תמר" לתחנת הכוח. במשך שנים התקיים המשא ומתן, אך ממשלת ישראל לא הסכימה למהלך.

הסכם בין חברת החשמל לרשות הפלסטינית (צילום: רויטרס)
הגז יפתור את בעיית החשמל ברצועה? | צילום: רויטרס

במשרד האנרגיה אישרו כי בשבועות האחרונים חלה התקדמות משמעותית במגעים וכי יגיש בקרוב את המלצותיו. בכיר פלסטיני המעורב בפרטים אמר כי המגעים "הגיעו לישורת האחרונה" וכי התקיימו מספר פגישות עם חברת נתג"ז הממשלתית. עוד הוסיף הבכיר כי הקוורטט הסכים לממן את צנרת הגז לרצועת עזה, וכי בשבועות הקרובים יחל המשא ומתן המסחרי בין נציגי CCC לשותפות "לווייתן".

עסקה של 50 מיליון בשנה

תחנת הכוח בעזה תצרוך 0.25-0.4 מיליארד מטר מעוקב של גז טבעי, כך ששווי העסקה יעמוד על 50 מיליון דולר בשנה. לדברי הבכיר, יש גם כוונות להגדיל בעתיד את קיבולת התחנה, כך שצריכת הגז תגדל. עוד סיפר, כי הרשות הפלסטינית מתכננת הקמת ארבע תחנות כוח נוספות, מופעלות בגז טבעי, באזור יהודה ושומרון.

למרות התקדמות המגעים, קיימות עדיין מספר סוגיות לא פתורות. ראשית, טרם נקבע התוואי לצינור ותכנונו יכול לקחת זמן רב. בנוסף, אישור התמ"א יכול לקחת שלוש שנים ובניית הצינור צפויה לקחת שלוש שנים נוספות. לטענת בכיר במשרד האנרגיה, אם הכל ילך כמתוכנן בתוך שנה וחצי ניתן יהיה כבר להשלים את ההליכים הסטטוטוריים של הצינור, וגם בנייתו תוכל להתקצר לשנתיים וחצי, אך הגז מלווייתן לא צפוי לזרום לפני סוף 2019.