קרנית פלוג (צילום: חדשות 2)
קרנית פלוג, ארכיון | צילום: חדשות 2

שפל נוסף בריבית במשק: הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (שני) להפחית את הריבית לחודש מרס ב-0.15 נקודת אחוז. בעקבות ההחלטה, הריבית תעמוד על רמה של 0.1% - לאחר כחמישה חודשים בהם לא חל שינוי בגובה הריבית. המטרה המרכזית של המהלך היא להילחם באינפלציה השלילית, ובעקבות ההחלטה הדולר עולה במסחר בין הבנקים לרמה של 3.91 שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבנק ישראל הסבירו כי ההחלטה על הפחתת הריבית לשפל ההיסטורי נועדה "להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית". הוועדה הדגישה כי תוואי הריבית בהמשך השנה תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות הבנקים המרכזיים ובהתפתחות שער החליפין.

הריבית בשפל היסטורי
צילום:

"הוועדה המוניטרית סבורה שלאור התגברות קצב הייסוף והשפעותיו האפשריות על הפעילות והאינפלציה, הפחתת הריבית לרמה של 0.1% היא הצעד המתאים ביותר בעת הזו כדי לתמוך בהשגת יעדי המדיניות", נמסר מבנק ישראל. הבנק ציין ברקע להחלטה את ירידת מדד המחירים לצרכן, לצד אינפלציה שלילית של 0.5:  "לאחר פרסום מדד ינואר נותרו הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים מכל המקורות מתחת לטווח היעד", נכתב בנימוקים.

כמו כן, הדגישו בבנק כי בסוף שנת 2014 ותחילת שנת 2015 נמשך הייסוף בשקל - והדבר עלול להקשות על הייצוא. נתון מענין נוסף שעולה מדיוני הוועדה הוא גידול של 22% בעסקאות בשוק הדיור בסוף 2014, רובו ככולו ברכישות של זוגות צעירים ומשפרי דיור. הורדת הריבית צפויה להשפיע עוד יותר על המחירים בשוק הנדל"ן.

לצד הורדת הריבית, הוחלט בבנק על צמצום המרווח סביב ריבית בנק ישראל - המכונה "הפרוזדור" - בחלון האשראי ובחלון הפיקדונות לבנקים המסחריים מ-0.25% ל-0.1%.

מבנק דיסקונט נמסר בתגובה להחלטה: "בנק ישראל מתמצת את הדילמה המאקרו כלכלית וההחלטה להורדת הריבית לשער החליפין, שלדעתו פוגע בהתאוששות האינפלציה. למעשה, מאז ראשית אוגוסט עומד הפיחות על 2% בלבד, ועובדה זו מטרידה מאד את הבנק המרכזי". נירה שמיר, הכלכלנית הבכירה של הבנק, ציינה כי בנק ישראל "ממשיך לשדר אופטימיות באשר לסביבה המאקרו כלכלית".