סערת הפיטורים בכיל: יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ושר הרווחה לשעבר מאיר כהן הגיעו הבוקר למאהל המחאה של עובדי מפעל תרכובות הברום מקבוצת כיל, והביעו תמיכה במחאת העובדים נגד פיטורי 140 מהם. לפיד טען כי נתניהו מזניח את הטיפול במצוקת העובדים: "ראש הממשלה, במקום לנסוע לקונגרס, היה צריך להיות בדרום ולפעול נגד הפיטורים המכוערים האלה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הרי אין התייעלות, מהלך הפיטורים הוא ניסיון ציני של ההנהלה לקבל הקלות במס שלא מגיעות להם על גב העובדים, הם מנסים לבטל את מסקנות ועדת ששינסקי 2 ואנחנו לא ניתן להם. אפשר לעצור את הפיטורים", אמר לפיד. "אתם לא לבד, כמו שבתקופתי כשר האוצר לא נתנו למכור את מפעלי ים המלח לפוטאש, כך אנחנו נמשיך להילחם אתכם עד שהחלטת הפיטורים תבוטל", הוסיף.

לפיד הפנה אצבע מאשימה ללשכת נתניהו: "העובדה שראש הממשלה לא מטפל בזה מהווה חוסר אחריות כפול ומכופל. נתניהו יכול למנוע את הפיטורים אבל פשוט לא אכפת לו, אז המנהלים יכולים לעשות מה שהם רוצים", וכרגיל, טען שבתקופתו כשר האוצר המצב היה טוב יותר: "כשהייתי שר האוצר מכתבי הפיטורים הללו לא יצאו כי הם (בהנהלה) ידעו שלא ניתן לזה לעבור. זה מעשה חסר אחריות".

מאיר כהן: "אם המאבק הזה ייכשל בכל הנגב יהיה גל של פיטורים"

שר הרווחה לשעבר מאיר כהן, תושב דימונה, אמר לעובדים: "אני מכיר אתכם, אני גדלתי כאן, אבא שלי עבד בפוספטים. אני איש הנגב ואני רוצה להגיד שכל אנשי המפעלים וכל ראשי הוועדים בנגב צריכים לדעת שאם המאבק הזה ייכשל יתחיל גל של פיטורים. גם כשהתרעתי על מכירת מפעלי ים המלח לפוטאש ידענו ב'יש עתיד' לדפוק על השולחן ולהגיד שזה לא יעבור, ואכן לא מכרו את המפעלים".

מחאת עובדי כי"ל
מחאת עובדי כיל נגד הפיטורים | צילום:

כיל: "נמשיך לנהוג במקצועיות, ענייניות ואחריות"

בסוף השבוע שעבר הגיב נתניהו לראשונה למשבר בנגב, וקרא גם הוא לבטל את הפיטורים: "אני רואה בחומרה רבה את הדרך הבלתי ראויה, שבה משתמשות הנהלות כיל והחברה לישראל, בפיטורי עובדים בחברת הברום כמנוף ללחץ על הממשלה בכדי להוציא מהמדינה הטבות כלכליות וכספיות בהיקף עצום בתקופת בחירות". ראש הממשלה הבהיר כל מנהלי החברה לעצור באופן מיידי את הפיטורים, ולהיכנס להידברות עם העובדים ועם הממשלה לאחר הבחירות.

עוד בשבוע שעבר, העובדים גזרו וזרקו את תעודות חברי מרכז ליכוד כצעד מחאה נגד ראש הממשלה, שלטענתם לא מתערב ומסייע להם למנוע את הפיטורים. בסוף החודש שעבר זומנו העובדים במפעל הממוקם באזור התעשייה נאות חובב שבנגב לשימוע לפני פיטורים, לאחר שהמשא ומתן שהתקיים בין נציגיהם לבין ההנהלה נקלע למבוי סתום.

מחברת כיל נמסר בתגובה: "השאלה היחידה העומדת כרגע על הפרק היא האם הנהלת המפעל רשאית להוציא עובדים לפנסיה מוקדמת ואף לפטר עובדים כדי לייעל מפעל שהפסיד 160 מיליון שקלים ב 2014 ו 1.5 מיליארד שקלים בשנים האחרונות ונמצא בתקופת משבר חריפה, הגם שהושקעו בו למעלה משני מיליארד שקלים בעשור האחרון".

"אין לנו ספק בנוגע לחובה ולאחריות המוטלת עלינו להבריא את המפעל למען המשך קיומו בעתיד והמשך תעסוקת רוב העובדים בו, גם אם מדובר בצורך וכורח לפטר עובדים בשעת משבר. אנו משוכנעים שאף אחד אינו מצפה מאיתנו להסיר את אחריותנו וחובתנו, גם מתוקף חוק, להבריא את המפעל. וועד העובדים, שפוצץ את המו"מ שהחל עוד לפני היוודע על קיום הבחירות, נאבק לשלול מההנהלה את יכולותיה וסמכויותיה לנהל את המפעל ולהוביל תוכנית התייעלות חיונית והוא מנצל את מערכת הבחירות לשם כך.
אנו מבטיחים שכיל תמשיך לנהוג במקצועיות, ענייניות ואחריות".