מי שקנה דירה לפני עליית המחירים בשנים האחרונות עשה רווח גדול על הנייר - אך מסתבר שבשוק הנדל"ן אפשר להרוויח לא מעט, בתוך חודשים ספורים, והכל באדיבות רשות מקרקעי ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרשות מוכרת, כחוק, מגרשים במקומות שונים בארץ במחיר מסוים, ותוך זמן קצר המוכרים מציעים את אותם מגרשים במחיר גבוה בעשרות אחוזים ממחיר הרכישה. מדובר במהלך חוקי לחלוטין, אך הוא מעלה שאלה האם הרשות שאחראית לניהול קרקעות המדינה מחשבת נכון את מחיר הקרקע.

כמה דוגמאות: בעל מגרש ביישוב אבן שמואל שליד קריית גת קנה שטח במכרז של מנהל מקרקעין ישראל ביוני האחרון. על פי נתוני המכרז הוא שילם סך כולל של 448 אלף שקלים - והיום הוא מוכר את אותה קרקע בדיוק ב-800 אלף שקלים. מגרש ביישוב לוזית בעמק האלה נקנה ב-567 אלף שקלים, ונמכר כעת ב-820 אלף שקלים.

כדאי לציין כי מדובר בעסקאות שעדיין לא נחתמו סופית אלא בהצעות מחיר בלבד, אבל גם אם המוכרים יורידו את המחיר משמעותית הם עדיין ירוויחו מהעסקה. אסף כהנר, מנכ"ל חברת היילנד מקבוצת EWAVE נדל"ן אומר: "אנשים פרטיים שמתמודדים על מגרשי צמודי קרקע של המנהל מספסרים את המגרשים שלהם לכל המרבה במחיר, באחוזי רווח משמעותיים".

אוהד דנוס יו"ר לשכת שמאי המקרקעין טוען שכאשר הקונה מצליח למכור את הקרקע במחיר גבוה יותר, הקונה הבא אחריו ינסה לעשות את אותו דבר. "התופעה הזאת גורמת להמשך עליות המחירים בשוק הנדל"ן", אמר.

גורמים ברשות מקרקעי ישראל מאמינים שהפער לא נובע מהערכת שווי שגויה, אלא מהיענות נמוכה למכרזים - מה שגרם למכירת הקרקעות בשווי נמוך יחסית.