"הקדימו לנו את העונה", כך מסכם יצרן הדגלים אבי מרום מילברגר את הטלטלה שעברה על המפעל שלו בחודשים האחרונים. בדרך כלל, יצרני הדגלים מתקשים למצוא הזמנות - ומסתפקים בטקסים או בחברות ממותגות. ה"עונה" מגיעה באביב, אז יום הזיכרון ויום העצמאות מכתיבים את הנוף העירוני, שמתקשט כחול לבן - ודואג לתעסוקה. רק שהשנה היא לא שנה רגילה, והמחאות נגד המהפכה המשפטית "מרוקנות" את המפעלים מדגלים - בדיוק בזמן ליום העצמאות.

"כרגע אנחנו עדיין בסדר, ממוצאי שבת התחלנו לייצר 24 שעות ביממה", מספר מילברגר, הבעלים של מפעלי מרום אפ ג' פי. "בדגלים כבר נאלצנו לבטל הזמנות לחו"ל, יש לנו עכשיו גם את המפגינים, גם את הדגלים ליום העצמאות - וגם שנת בחירות ברשויות המקומיות".

עם זאת, מילברגר מעריך שעם מספיק התגייסות, יספיקו להכין דגלים לכולם: "אם יהיה מחסור, זה בגלל בעיית כוח אדם. אנחנו עברנו למתכונת של ייצור בשלוש משמרות ביום, גם יצרני הבדים נערכו בהתאם - ועובדים קשה לספק את כל ההזמנות במועד".

עלייה בביקוש לאבוקות - ועותקים של מגילת העצמאות 

היצרן מספר שגם בתחום האבוקות יש הזמנות רבות. "המוחים משתמשים בזה ללפידים, בדרך כלל אנחנו מקבלים רק 2,000 הזמנות בשנה ליום הזיכרון - ומתחילת השנה כבר מכרנו 10,000 יחידות". עוד מוצר ש"הולך חזק" השנה הוא עותקים של מגילת העצמאות.

לפידים בהפגנה בתל אביב (צילום: החדשות 12)
לפידים בהפגנה בתל אביב | צילום: החדשות 12

עם זאת, לא כל המפעלים מלאים כמו זה של מילברגר. עידן אלדד, מנכ"ל משותף של קבוצת פרסום 10, מספר שנכנסו יחסית לאחרונה לייצור דגלים, אבל לא הצליחו למלא את פנקס ההזמנות: "להבנתנו עדיין יש מי שלא קונים דגלים כחול-לבן, ומייבאים מחו"ל". אלדד, ומנכ"לים אחרים, מספרים כי המוחים והרשויות המקומיות 'לא מתאמצים' למצוא מפעל פנוי להזמנה בארץ, והולכים לפתרון הקל - הזמנה מסין.

בהתאחדות התעשיינים, בהובלת הנשיא רון תומר, פנו לאחרונה בנושא למשרד הכלכלה, שהוציא הבהרה רשמית. "דגל ישראל הוא סמל ערכי, ציוני, המחבר לאהבת הארץ - וייצורו מחוץ לגבולות המדינה פוגע במשמעותו הסמלית ובכבודו", כתבו המשרד וההתאחדות במכתב משותף. הם הזכירו כי חוק הדגל קורא לרשויות ולמשרדי הממשלה לרכוש דגלים 'כחול לבן', "ומגן על התעשייה הישראלית בכך שהוא מסייע למתפרות ולמפעלים הממוקמים ברובם בפריפריה להביא פרנסה לעובדים רבים".