עונת החזרה לבית הספר החלה - ואיתה הוצאות הענק שההורים נאלצים לשאת, בעיקר מי שרוכשים ציוד עבור יותר מילד אחד. אבל החוויה הזו לא חייבת להסתכם בסכומי עתק. יחד עם עמותת פעמונים, חיברנו מדריך מיוחד - איך ניתן לחסוך בהוצאות ללימודים?

כמו לסופר - ללכת עם רשימה

כמו שלא הולכים לסופר בלי רשימת קניות, גם לחנות כלי הכתיבה צריך להגיע עם "רשימה חכמה". בעמותת פעמונים ממליצים לקחת את הרשימה שמעביר בית הספר, ולהפעיל שיקול דעת - מה באמת צריך לרכוש?
כך לדוגמה, לעתים בתי הספר יבקשו לרכוש מחברת המחולקת לנושאים, שיכולה להיות יקרה בהרבה ממחברות בודדות או מקלסר ודפדפות. נסו להתאים את עצמכם לצרכי הילד, ולמבצעים בחנויות.

כדאי לבנות את הרשימה בשיתוף פעולה יחד עם הילדים, ולהבין עוד לפני שמגיעים לחנות מה חשוב לילד - ואילו דמויות או צבעים הוא יהיה מעוניין שיקשטו את הציוד שלו. כך פחות תתפתו למגוון המצוי בחנות, ותבינו מראש מה הילד באמת רוצה - ומה רק משך את העין ברגע הקנייה. אפשר גם לסכם על מסגרת מראש - שתי מחברות מצוירות בלבד, או שני עטים צבעוניים.

קודם כל "שופינג" בארון בבית

שווה להתחיל את סיבוב הקניות קודם כל בארון הציוד שנמצא בבית. לפני היציאה לחנות, בדקו מה נשאר משנים קודמות - ומה ניתן להעביר מאח אחד לאחר. בנוסף, אפשר גם לבדוק מה מוצע בקבוצות "למסירה" בעיר, או במחיר מוזל ב"פייסבוק מרקטפלייס" ופלטפורמות דומות, עוד לפני שיוצאים לחנות.

לא חייבים להחליף ילקוט כל שנה

בעמותת פעמונים מדגישים כי ילקוט ניתן להחליף בכל שלוש שנים. לעתים כל מה שהילקוט צריך זה "רענון" בכביסה, או סיכות שניתן להצמיד לתיק ולהעניק לו מראה חדש. אם בכל זאת החלטתם לרכוש תיק חדש, כדאי לבדוק את האופציה להזמין ילקוט מחו"ל - לעתים ישנם מבצעים באמזון ובפלטפורמות אחרות שזולים בעשרות אחוזים מהחנויות הישראליות.

תלמידים עם ילקוט בדרכם לבית הספר (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
לא חייבים להחליף ילקוט כל שנה. ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

לפצל את הקנייה

אם יש לנו רשימה מסודרת, ניתן לפצל את הקנייה בקלות לחנויות השונות. נסו להיכנס לאתרים ולהרכיב את הסל בחנויות שונות, ולבדוק איפה יצא הסל המשתלם ביותר. לפעמים, חנות אחת תציע הנחות על תיקים, בעוד אחרת על מחברות וקלמרים. במקרה כזה, ניתן לפצל את הקנייה בין החנויות - ולחסוך עשרות שקלים.

לפעמים עדיף ללכת בלי הילדים

למרות שמדובר בחוויה שיכולה להיות מהנה עבור הילדים, לפעמים עדיף לעבור אותה בלעדיהם. הילדים עלולים להקשות עליכם להשלים את הקנייה, או להתפתות יותר למוצרים ממותגים או יקרים. בעמותת פעמונים מציעים להגדיר קנייה אחת עם הילדים - לדוגמה של ילקוט או קלמר, ולרכוש את שאר הציוד לבד. לחילופין, אפשר לעשות סיבוב מקדים עם הילדים ולהבין מה מהמוצרים "קורץ" להם, ואז לחזור לרכישה האמיתית בלעדיהם.

להתכופף ולהביט למעלה

החנויות "נערכות" לביקור המשותף עם ילדים, וצופות מראש את המוצרים היקרים שעלולים להוות פיתוי משמעותי. לכן, לעתים המוצרים הלא ממותגים והזולים "יסתתרו" בירכתי החנות, או יתלו על מדף גבוה או נמוך מאוד. אם תחפשו במקומות הנחבאים בחנות, יתכן שתצליחו לחסוך לא מעט.

שאלו את עצמכם - מה מתאים לילד שלי?

חלק מהילדים נוטים לאבד ציוד תוך רגע, וחלקם דווקא מצליחים לשמור עליו לאורך כל השנה. חשבו, האם הילד יוכל לשמור על קופסת האוכל או הבקבוק היקרים? או שעדיף לרכוש מוצר זול, מאחר שיאבד אותם ממילא. כך גם לגבי עטים ומוצרים נוספים שנוטים להיאבד. לילד שממש עשוי לאבד כל דבר - יתכן שעדיף כבר לא לקנות קופסת אוכל או בקבוק, מאחר שמדובר ב"זריקת" כסף יקר לפח.