המונח "מזון מהיר" נכנס לז'רגון הישראלי לפני קצת יותר מ-20 שנה, והישראלי כבר הפך לצרכן מושבע של הז'אנר. סדרת כתבות מיוחדת של תכנית חיסכון מציגה השוואה מעניינת בין המחירים של רשתות הפאסט-פוד הגדולות ברחבי העולם, לאלו שבישראל.

הכתבה הראשונה בסדרה בוחנת שתיים מרשתות המזון שמציעות את ההמבורגר או הסנדוויץ' האמריקאי: הראשונה - מקדונלד'ס המסתמנת כבעלת מחירים הוגנים ודומים לאלו שבארצות הברית או באירופה, והשניה - רשת הכריכים סאבווי שהספיקה להופיע ולהיעלם מרחובות הארץ, ובימים אלו מנסה "להתקמבק" מחדש.

קצת קשה להאמין, אבל עד לפני שני עשורים המונח מזון מהיר היה זר לישראלים. הכניסה של מקדונלדס בתחילת שנות ה-90 הביאה לפריחה בתחום, וכשבודקים את ההבדלים בין המחירים בישראל למדינת המקור, מגלים לא מעט הבדלים. ההפרשים גדולים עוד יותר בהשוואה למדינות מתפתחות, אבל בניגוד למצופה - לא בטוח שבגוש האירו תשלמו יותר על המבורגר או על פיצה.

הביג מק במחיר דומה, הנאגטס יקרים

על ארוחת ביג מק בישראל תשלמו 29.90 שקלים, מחיר שכולל בתוכו גם את המע"מ, שגבוה ביחס למדינות אחרות בעולם. המחיר דומה לזה שתשלמו בצרפת ובאנגליה, ובקיזוז המס הוא מתקרב לזה שתשלמו במסצ'וסטס בארה"ב. בבלגיה ובנורווגיה תשלמו 35.90 שקלים ו-52.40 שקלים בהתאמה, הרבה יותר ביחס לישראל. לזכותה של מקדונלדס ייאמר שמחיר הביג מק בישראל גבוה בשקל אחד מבפקיסטן, ובשני שקלים יותר מבפיליפינים.

אם בודקים מוצרים אחרים, מוצאים הבדלים לטובת הזללן בחו"ל. נאגטס לדוגמה, נמכרים במחיר גבוה מבארה"ב, ועל "גלידה פיצוץ" תשלמו מחיר נמוך יותר באיטליה. כשמדובר בארוחות ילדים, המדינה המובילה היא פקיסטן, שבה נמכרת ארוחת ילדים שלמה בשישה שקלים בלבד.

סאבווי: הרוב יקר ביחס לעולם

המחירים של רוב הכריכים ברשת סאבווי יקרים ביחס לעולם. 14.60 שקלים לסנדוויץ חזה הודו בצרפת, לעומת 12.10 שקלים בגרמניה, 17.20 שקלים בארה"ב ו-18.10 שקלים באנגליה. על אותו כריך תשלמו בישראל 21 שקלים.

כריך טונה ברשת עולה בישראל 30 שקלים, מחיר זהה לזה שבאנגליה, הגבוה מאיסלנד ואוסטרליה. בארה"ב - מדנית המקור של הרשת - אותו כריך יעלה 19.10 שקלים בלבד, אבל שם נזכיר, מס הקנייה גבוה הרבה יותר.

בסאבווי מסבירים שהשוני במחירים נובע מרכישת חומרי הגלם. "בישראל אנחנו משיגים את המקור להכל בשוק המקומי ולעתים זה יכול להיות יקר יותר בעבורנו מכיוון שאנחנו לא קונים נפח גדול של מצרכים כדי לשרת נפח גדול של חנויות", נמסר מהרשת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק