בימים האחרונים מתפרסמים דיווחים שמטרידים את הקונים, ובעיקר את הקונות הישראליות – עליות מחירים של עשרות אחוזים בזארה טורקיה, האתר שהפך להיות החלום של כל פאשניסטה, אשר מציע  את אותם מוצרים כמו בישראל רק במחירים נמוכים הרבה יותר. אז האם באמת מדובר בהתייקרות משמעותית? מסתבר שממש לא.

עליות המחירים בטורקיה אכן קיימות. אתר USHOPS, ששולח חבילות ממדינות שונות בעולם לישראל, דגם עבור N12 מספר מוצרים שמייצגים את תמונת העליות: כך לדוגמא מעיל שחור שעלה לפני כחודש 638 לירות טורקיות עולה היום באתר 999 לירות – עלייה של כ-25%. מעיל אחר באתר, שעלה 363 לירות טורקיות מחירו כיום 599 לירות, עלייה בשיעור דומה. ובכל זאת, עליות המחירים האלה לא ישפיעו כלל על הצרכן הישראלי.

למה? בתקופה שבה עלו המחירים בטורקיה קרה דבר נוסף - הלירה הטורקית, שהייתה נמוכה ממילא, צנחה: מ-0.33 שקלים ללירה לפני כחודש ל-0.22 שקלים ללירה היום. הצניחה הזו, של לא פחות מ-30%, מגנה על הצרכן הישראלי מפני ירידות המחירים. כך אנחנו יכולים לראות שמחירי המוצרים בשקלים נותרו כמעט זהים, ובחלק מהמקרים אפילו ירדו. מחיר המעיל השחור לדוגמא עלה לפני כחודש 230 שקלים וכיום עולה 227 שקלים, כמעט ללא שינוי. כך גם יתר המוצרים שנדגמו. בינתיים המחירים של אותם פריטים בזארה ישראל גבוהים פי 2 ויותר.

למעשה הצניחה בשער הלירה היא לא רק תופעת לוואי שיש להתייחס אליה, היא ממש הסיבה לעליות: זארה טורקיה, שבסופו של דבר סופרת את הרווחים ביורו ולא בלירות טורקיות, הבינה שבקצב הצניחה של הלירה הם פשוט יפסיקו להרוויח. על כן הוחלט שם להעלות מחירים, פחות או יותר בשיעור הירידה של הלירה, רק כדי להגן על עצמם מפני הצניחה הזו.

"עליית מחירי המוצרים בטורקיה נובעת מפעולות שנוקטים העסקים הטורקיים כדי להילחם בצניחת הלירה הטורקית", הסביר ל-N12 ירון בן אלי, מנכ"ל קבוצת USHOPS ומתמחה ביבוא אישי מחו"ל. יחד עם זאת , לצרכן הישראלי אין הבדל בכיס, שכן מחירי המוצרים בטורקיה מלכתחילה זולים משמעותית ביחס למחיריהם בישראל, וירידת שער הלירה הטורקי מאזנת את עליית המחירים. בשורה התחתונה אין שינוי לצרכן הישראלי".

הלירה הטורקית, שצונחת כבר תקופה ארוכה, הפכה להיות תמונת מראה ל"שיגעון" של נשיא טורקיה ארדואן. השער הנמוך משקף את אי הביטחון של המשקיעים ברחבי העולם בלירה, ואת הרצון שלהם להיפטר ממנה. ארדואן פועל כמו דיקטטור ולא מקשיב לעצת היועצים הכלכליים: הוא הודיע שהורדת הריבית היא שתמנע אינפלציה, למרות שכל המומחים טוענים אחרת, ואף פיטר חברים בוועדה המוניטרית שקובעת את שער הריבית כך שכיום הוא שולט עליה לחלוטין, ולא הבנק המרכזי. כך הוא גורם למטבע להמשיך ולצלול.