חודש נובמבר הגיע ובשבוע הבא מתחילות חגיגות המבצעים הגדולות: ישראלים רבים מקווים להזמין מוצרים שהם מחכים להם, מבגדים ועד מוצרי אלקטרוניקה, במחירים נמוכים במיוחד. אך לא הכול ורוד - העיכובים בשרשראות האספקה בעולם והבלגן שחוגג בנתב"ג ובדואר מבטיחים שהמחיר אולי יהיה נמוך, אבל האיחורים גבוהים.

ישראלים שמתכננים להזמין מוצרים בחודש הקרוב צריכים להכין את עצמם לכך שהמשלוחים יגיעו ליעדם רק בינואר ואפילו בפברואר. לפיכך, גם חשוב לא לשלם כסף מיותר על משלוחי אקספרס שאמורים להגיע מהר במיוחד. המשלוח לא יגיע מהר, לא משנה כמה כסף תשלמו על זה.

הסיבות לעיכובים מתחלקות לשתיים. הראשונה היא סיבה גלובלית - העולם כולו מתמודד עם עיכובים חמורים בשרשראות האספקה ביום שאחרי הקורונה. הכסף הנזיל שיש לרבים והקפאון של הקורונה יצרו ביקושים גדולים מאוד ברגע שהיא הסתיימה, אך השבתת הפעילות בנמלים ובמפעלים בזמן התפרצות הנגיף יצרה צווארי בקבוק שעדיין לא נפתחו. אלפי מכולות תקועות על גבי ספינות וממתינות לפינוי בנמלים הגדולים בעולם, ומשלוחים מהמזרח, שמגיעים רק דרך הים, עלולים להתעכב אפילו יותר.

הסיבה השנייה היא מערכת החלוקה בתוך הארץ: גם דואר ישראל והחברות הפועלות בנתב"ג, לא מצליחות להתאושש מהקורונה. במהלך המשבר הזמנת החבילות מחו"ל לא עצרה, אך מחסור בכוח אדם לא אפשר להתמודד איתה. עכשיו, כשמגיע נובמבר ועשרות אלפי ישראלים מזמינים משלוחים מחו"ל, הכול מתנקז לשלושה שבועות, וצוואר הבקבוק במשלוחים רק יחמיר.

ונקודה אחרונה: השקל מתחזק כל יום לעומת הדולר והיורו, מה שהופך את ההזמנות מחו"ל למשתלמות אפילו יותר, אך כשכל העולם סובל משיבושים בייצור ובאספקה, וכשעלויות המשלוח מתייקרות לאין שיעור, אל תצפו שהיצרנים ישאו בעלויות הללו לבדם. בהחלט יכול להיות שמוצרים "מוזלים" אינם במחירים נמוכים כל כך, ובהשוואה לשנים קודמות הם אפילו יקרים יותר.