בקרוב נביא פופקורן מהבית? (צילום: חדשות 2)
בקרוב נביא פופקורן מהבית? | צילום: חדשות 2

לאכול בקולנוע בלי לשלם ביוקר? בינתיים, זה לא יותר מתסריט דמיוני. לפני כשנה וחצי קידמה ועדת הכלכלה של הכנסת הקודמת בראשות ח"כ לשעבר כרמל שאמה-הכהן את הצעת החוק לפיה ניתן יהיה להכניס אוכל ושתייה לבתי הקולנוע מבלי לרכוש פופקורן ושתייה יקרים במזנון לקריאה שנייה ושלישית, אלא שמאז נערכו בחירות לכנסת - והצעת החוק הצרכנית המהפכנית הוקפאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כשנה מאז היבחרה של הכנסת החדשה, בדקנו היכן עומדת הצעת החוק - זאת במסגרת פרויקט סיכום השנה של חדשות 2 Online, "איפה זה עומד?". בסדרת כתבות מיוחדת לרגל סוף שנת 2013, נסקור מספר יוזמות והצעות חוק שהבטיחו לקדם - ושבינתיים נותרו תקועות, וננסה להבין מתי הן סוף סוף יהפכו למציאותיות.

הצעת "חוק הפופקורן" נועדה לאפשר מצב שבו ניתן יהיה להכניס אוכל ושתייה שהובאו מהבית לבתי קולנוע, לתיאטראות, אולמי מופעים, קונצרטים ומגרשי ספורט - זאת במקום לרכוש במזנונים פופקורן ושתייה במחירים מופקעים. ההצעה, שנועדה לעבור כחלק מהחוק להגנת הצרכן, קבעה בנוסף כי ניתן יהיה להכניס לאולמות מזון הבית שנמכר אף הוא במקומות הבילוי - ולא סוגי מזון אחרים.

ההצעה כבר הייתה מוכנה לקריאה שנייה ושלישית

ביולי 2012 פעל ח"כ לשעבר כרמל שאמה-הכהן, שכיהן אז בראשות ועדת הכלכלה, להעביר את הצעת החוק בוועדה לאישור לקראת קריאה שנייה ושלישית - אלא שההליך לקראת אישורו הסופי, שאמור היה להיות מהיר, נגדע - זאת עקב פיזור הכנסת ה-18 וההליכה לבחירות חדשות.

לאחר הבחירות, חל דין רציפות על הצעת החוק מהכנסת הקודמת - מצב מיוחד המאפשר דיון בהצעת החוק מהשלב בו הופסק בפעם הקודמת מבלי להתחיל את הליך החקיקה מחדש. עם זאת, עדיין קיים הצורך להכין את החוק שוב לקריאה שנייה ושלישית.

אוכל ושתייה מהבית? סכסוך בין עובדים תוקע את הצעת החוק

איפה עומדת כעת הצעת החוק (צילום: AP)
איפה עומדת כעת הצעת החוק | צילום: AP

דיון ראשון בנושא בכנסת הנוכחית התקיים בוועדת הכלכלה לפני כחודשיים, ב-28 באוקטובר, אלא שנראה שהצעת החוק שנועדה לחולל מהפכה צרכנית חשובה - תקועה. ומדוע? לא עקב התנגדות חריפה של בעלי בתי הקולנוע שצפויים להפסיד מהמהלך, אלא בגלל ביורוקרטיה וסכסוך על סמכויות בין עובדי משרד הכלכלה לעובדי הרשות להגנת הצרכן.

הרשות להגנת הצרכן היא רשות פנים ממשלתית עצמאית שהוקמה במשרד הכלכלה, ושאחד מתפקידיה הוא לפקח על ביצוע הסעיפים השונים בחוק להגנת הצרכן.

במידה והצעת "חוק הפופקורן" תעבור ותיושם בשטח, עובדי הרשות יהיו אלה שיאכפו את החוק החדש ויוודאו שהצרכנים אכן יכולים להכניס אוכל ושתייה מהבית לאולמות - זאת עקב כך שהחוק מאפשר להם לעשות כן על אף שאינם פקחים מוסמכים. אלא שאת העבודה הזו אמורים לבצע הפקחים המוסמכים מטעם משרד הכלכלה.

"40 עובדים ממשרד הכלכלה לא מוכנים שהחוק יעבור כי הם טוענים שאחרי שהיא תעבור, הם יאבדו את עבודתם", טענה ראש מטה הדוברות ברשות להגנת הצרכן, ענת בן עזרא. "יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן אמר כי שעד שלא מסדירים את הסוגיה עם עובדי משרד הכלכלה, אין טעם בעוד דיון בהצעת החוק", הוסיפה בן עזרא.

"מדובר בקומץ קטן מאוד של עובדים במשרד הכלכלה שעסקו באכיפת חוק הגנת הצרכן עוד לפני הקמת הרשות, ובגלל הטענה שיאבדו את עבודתם, ההצעה תקועה".

אז מתי נוכל להביא אוכל ושתייה מהבית לאולמות?

בוועדת הכלכלה של הכנסת אישרו את דבר הסכסוך בין עובדי משרד הכלכלה לרשות להגנת הצרכן, אך גם הבהירו כי הדבר לא ימנע מהצעת החוק לעבור בקרוב - וכי יימצא פתרון לסוגיה. היו"ר ברוורמן הבהיר כי יש להסדיר את הסוגיה עם העובדים בטרם ימשיכו לדון בהצעה. חודשיים חלפו מאז הדיון האחרון - והסוגייה עדיין תקועה. "מאז הדיון האחרון שנערך בנושא - לא התקיים דיון נוסף", מסרה העוזרת של ח"כ ברוורמן, מירב דוד.

בוועדת הכלכלה עצמה מעט יותר אופטימיים ואף הגדירו חלון זמן להעברת הצעת החוק: "ההצעה עוברת הליך שגרתי לקראת העברתה. במסגרת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית צריך לעבור כל סעיף וסעיף ולבדוק הערות של הציבור בנושא", הסביר דובר ועדת הכלכלה של הכנסת, ליאור רותם. "זה תהליך שייקח כמה וכמה דיונים. שמענו כמעט את כל ההערות ורוב המחלוקות יושבו. ההערכה היא שזה תהליך שייקח כמה חודשים".