מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יוני ב-0.3%, בהתאם לציפיות - כך דיווחה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

המדד המחירים הגיע ל-105.9 נקודות, לעומת 105.6 נקודות בחודש הקודם. עליות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ההלבשה וההנעלה (ב-11.2%), הפירות הטריים (ב-7.1%), התקשורת (ב-0.8%), הדיור (ב-0.6%) והבריאות (ב-0.5%). ירידות בולטות נרשמו במיוחד בסעיפי הירקות הטריים (ב-5.3%) והתחבורה (ב-1.1%).

לשם השוואה, בשנה שעברה עלה מדד יוני בשיעור של 0.9%, כך שעלייה של 0.3% נחשבת לנמוכה מאוד. לפיכך, הגיעה האינפלציה השנתית (12 חודשים האחרונים) לכ-2.5%, בתוך יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%). מדובר בשיעור אינפלציה שנתית נמוך שלא נרשם במשק זו תקופה ארוכה.

כתוצאה מכך, שיקולי אינפלציה לא צפויים להכריע את החלטת הריבית שיקבל נגיד בנק ישראל בסוף החודש. שיעור אינפלציה נמוך זה מחזק את הערכה במשק לפיה פישר יעדיף להמתין חודש נוסף לפני שהוא מעלה את הריבית במשק. מנגד, ציפיות האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים חצו לאחרונה את רף ה-3%.

"אנו מעריכים כי המדדים בחודשיים הקרובים צפויים להיות חיוביים, ובשיעור של סביבות 0.3% לחודש", אומר דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות. "העלאת המיסים החד פעמית צפויה להעלות במעט את מדד חודש יולי שיושפע מהתייקרות מחירי הסיגריות וההתייקרות הצפויה במחירי הדלקים. מנגד מסתמנת ירידה במחירי הפירות שצפויה להיות בעלת השפעה ממתנת על המדד", מסביר רון.

"להערכתנו, המשבר באירופה, ההיחלשות המורגשת בסין, הירידה במדד מנהלי הרכש ורמת הצריכה הפרטית שהתמתנה, יביאו את מדד המחירים לצרכן אל מתחת לרף ה-2% בשנה הקרובה. המדד הנמוך והסביבה הכלכלית הממותנת יקלו על הנגיד להשאיר את הריבית על כנה במועד החלטתו הבא ולבצע העלאות ריבית מינוריות בהמשך השנה", מוסיף רון.

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אומר בתגובה למדד כי האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים נמצאת בטווח יעד המחירים ומנגד היצוא התעשייתי בנסיגה בחודשים האחרונים. העלאת הריבית בעת הזו כאשר הריבית בארה"ב אפסית ולא צפויה לעלות בחודשים הקרובים עשויה להגביר את הלחצים לייסוף השקל ולפגיעה נוספת ביצוא הישראלי.