ממחר בבוקר יהיה עוד יותר יקר לחיות בישראל עם כניסתן לתוקף של עליות מחירים רבות: בממשלה מתחילים להרגיש את הלחץ הציבורי אבל מתקשים לגבש תשובה כלכלית הולמת. בצל החשש שהמשך גל ההתייקרויות יזעזע את הממשלה, אמש (שני) פורסם במהדורה המרכזית כי מרכיבי הקואליציה מגבשים הבנות לקראת "עסקת חבילה" שתוצג לציבור ותרכך מעט את הזעם על עליות המחירים.

סקר שפורסם במהדורה המרכזית בחודש שעבר במלאת חצי שנה לממשלה הראה שהנושא שמטריד ביותר את הישראלים, ללא הבדל בין ימין לשמאל ובפער עצום מהשאר, בוודאי ממשבר הקורונה והגרעין האירני, הוא יוקר המחייה. נתניהו, שבשבוע שעבר קרא להאריך את מדיניות הבידודים, שינה בימים האחרונים כיוון ומדבר על הנזקים הכלכליים כתוצאה ממשבר הקורונה.

גם ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד, מי שנכנס לפוליטיקה על כנפי המחאה החברתית של 2011, הצטרף היום לדרישה מהחברות הגדולות לעצור את עליות המחירים. "יש הבדל בין העלאת מחירים להפקעת מחירים, והתנהגות מונופוליסטית וחסרת בושה", אמר בישיבת הסיעה. לפיד יודע שבפרספקטיבה היסטורית הנושא הכלכלי הוא היחיד שמזיז מנדטים מימין לשמאל. הוא עצמו נהנה ממנדטים יקרים כאלה ב-2013 עם קמפיין "איפה הכסף?".

מחירי הדלק יעלו בחצות ביותר מ-5%, החשמל בכמעט 6%, ושורה של מוצרי מזון וצריכה בשיעור של 15-7%. העליות הללו במחירי החשמל והדלק צפויות להוביל לשורה של עליות נוספות במשק וההערכות הן שגם תעריף המים יתייקר בעדכון הבא כתוצאה מהעלייה בתעריפי החשמל.

תעריפי התחבורה הציבורית - מוניות, אוטובוסים ורכבות - מושפעים ישירות מהעליות במחירי הדלקים, ונהגי המוניות מתכוננים לפנות לממשלה ולדרוש העלאה מיידית בתעריפי הנסיעה. העלייה במחירי הדלקים משפיעה גם על מחירי ההובלה, מה שעשוי להוביל לעלייה במחירים לצרכנים לא רק במוצרי הצריכה הבסיסיים - אלא גם בריהוט, מוצרי חשמל וכדומה. במגמה הנוכחית, נראה את כל עליות המחירים האלה מתחילות בטווח הזמן הקרוב ואפילו המיידי.

שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי הציבו אולטימטום לייבואנים וליצרנים הגדולים, ודרשו מהם להודיע על הפסקת עליות המחירים. בפועל, סל הכלים שיש כרגע לממשלה הוא מצומצם מאוד. בממשלה מתכוונים לפנות לרשות התחרות ולבדוק איתה שימוש בכוח המונופוליסטי של החברות הללו. זו בדיקה שיכולה להימשך זמן רב ויש עמה קשיים משפטיים. לכן נראה שבממשלה בעיקר בונים על כך שהחברות הגדולות הללו יילחצו לא רק מהממשלה אלא בעיקר מהמחאה של הצרכנים כי המחסנית של הממשלה די ריקה מכדורים.

המוצרים שיתייקרו החל ממחר

כשנלך מחר לסופר כבר נראה מוצרים רבים במחיר גבוה יותר. מחיר קפסולות למדיח של פיניש יעלה ב-9%, מחיר קטשופ של אוסם ביותר מ-6%, מחיר פסטה ברילה והממרחים והרטבים של מוצרי מאסטר שף ב-15%, מחיר יין כרמל מזרחי ביותר מ-8% ומחיר נוזל רצפות טאץ' יעלה ביותר מ-15%. ברשתות השיווק מתכוונים כבר הערב לסמן את המוצרים במחירים המעודכנים.

אחרי ששר האוצר ושרת הכלכלה הציבו אולטימטום ליצרניות, שתיים מהחברות הגדולות נענו לקריאה. סנו, שכבר הכריזה על העלאת מחירים, הודיעה שתבצע בקרוב הוזלות מחירים נרחבות. גם חברת שטראוס הודיעה שאין בכוונתה להעלות מחירים ושמעולם לא התכוונה לעשות זאת.

במכתב ששיגר נשיא ומנכ"ל הקבוצה גיורא בר דעה לשר האוצר ולשרת הכלכלה נכתב: "בניגוד לרושם שאולי נוצר, שטראוס לא הודיעה בחודשים האחרונים כי בכוונתה להעלות מחירים בישראל. שטראוס ממשיכה לדבוק בקו בו נהגה בעשור האחרון לפיו העלאת מחיר הינה ותמשיך להיות המוצא האחרון".

בחברת אסם, לעומת זאת, לא חזרו בהם מהכוונה להעלות מחירים. במכתב תשובה לשר האוצר ולשרת הכלכלה נכתב: "ההחלטה להעלות את מחירי חלק ממוצרי החברה התקבלה בלב כבד ולאחר שמיצינו את כל האפשרויות השונות להימנע ולמתן העלאה זו. נדגיש, כי נשמח להציג בפניכם ובפני הצוותים המקצועיים את הנתונים והעובדות שהביאונו להחלטה לא פשוטה זו".

"עליית המחירים במדינת ישראל היא הכי מתונה בעולם", אמר היום שר האוצר ליברמן. "יחד עם זאת, בכל נושא ההתייקרות אנחנו לא ניתן לנצל את המצב באופן ציני". מחירי המזון והאנרגיה בארץ אומנם עלו בשיעור נמוך מהממוצע ב-OECD בשנה החולפת, אך את מי שיצאו היום לתחנות למהר לתדלק לפני שהמחיר עולה זה לא מנחם.

מחירי החשמל והדלק מצטרפים לעליות המחירים שכולנו נספוג בעגלה בסופר. בזה אחר זה הודיעו היבואנים והיצרנים הגדולים על העלאות דרמטיות במוצרים הכי פופולריים בישראל: סנו הודיעה על עלייה של 25-10% במחירים, דיפלומט על עלייה של 14-4%, שסטוביץ העלו מחירים ב-15-5% ואסם העלו מחירים ב-7-3%.

ההודעה של אסם כבר גוררת מחאה צרכנית וקריאה לחרם על החברה. "אני והמשפחה שלי החלטנו שלא נקנה יותר פסטה של אסם", אמרה שלוה וקנין. "אם עוד חברות יחליטו להעלות מחירים אז גם אותם יותר לא נרכוש". אופיר ברוך הוסיפה: "המחירים לא מפסיקים לעלות והמוצר נשאר כפי שהוא. הוא לא משתפר, הכמות לא גדלה - זה מרתיח אותי".

בארגוני הסיוע כבר נערכים לעלייה בהיקף הפניות. ההודעה היום על עלייה בתעריף החשמל בשיא החורף היא מכה קשה למי שבלאו הכי בקושי סוגרים את החודש. "על החימום של החדר שלי אני מוותרת", אמרה אלינה לב שמתקשה לעמוד בתשלומים החודשיים. "קיבלתי עכשיו חשבון חשמל ואין לי מושג מתי אני אשלם אותו. גם אוכל, פירות, ירקות, הכול עלה. באמת שאני לא יודעת איך לשלם את כל זה".