כמעט כל אחד רוצה את הנייד הכי חדיש, קונסולת המשחק העדכנית ביותר, או את הלהיט התורן במטבח. הדגמים מתחלפים בכל שנה, אבל מאז הקורונה, ענף החשמל והאלקטרוניקה במשבר. יש מחסור בחומרי גלם, אין ייצור מספק של שבבים, הביקוש עולה והמחירים מטפסים. האם המשבר העולמי משפיע עלינו יותר?

מחיר רמקול JBL (צילום: חדשות 12)
מחיר רמקול JBL | צילום: חדשות 12

המוצר הראשון שבדקנו הוא האייפון 13 פרו. האם בישראל הוא הזול ביותר? מבדיקה שערכנו בניו יורק נמצא כי האייפון החדש עולה 3,135 שקלים.  בלונדון המחיר כבר מטפס ל-4,050 שקלים ובברלין ל-4,170 שקלים. בברצלונה ובוורשה המחיר עומד על 4,210 ו-4,215 שקלים, בהתאמה, ובישראל? מחיר האייפון החדש 4,499 שקלים – פער של עד 44% מארה"ב.

מוצר נוסף שבדקנו הוא ה-Apple Watch דור 7. המחיר הזול ביותר למוצר זה גם כן היה בניו יורק, שם המחיר הוא 1,565 שקלים. בלונדון ובברלין מחיר המוצר הוא עד 1,600  שקלים. בברצלונה לעומת זאת המחיר קופץ ל-1,920 שקלים, ובישראל ל-2,299 שקלים. היקרה ביותר זו ורשה, שם מחיר שעון אפל עומד על 2,610 שקלים.

חנות של אפל (צילום: חדשות 12)
חנות של אפל | צילום: חדשות 12
iphone13 (צילום: חדשות 12)
iphone13 | צילום: חדשות 12

מה הן הסיבות לכך שהמחירים של מוצרי האלקטרוניקה בישראל יקרים מאוד? מצד אחד הם מגיעים לישראל בשילוח שהתייקר מאוד והעלה את המחירים בכמה אלפי דולרים. הסיבה השנייה היא נושא השבבים. "מפעלים שלמים בסין לא פעלו בתקופת הקורונה", הסביר אבי זיתון, מומחה לשיווק וצרכנות. "החוסר בשבבים יצר מצב שאפילו בהזמנות של האייפון 13 שכולנו נורא רוצים, יש שלושה חודשי דיליי".

פערים גדולים נמצאו במוצרים נוספים ובהם רמקול נייד של JBL, שואב אבק של דייסון, טלפון סמסונג גלקסי S21+ וסיר בישול נינג'ה. לכל העולם יש את אותן הבעיות בשבבים, באספקה של המוצרים, ובכולן המוצרים עולים, ועדיין – בישראל יקר בהרבה מאשר מדינות אחרות.

אז למה בכל זאת כאן יקר יותר? "שוק רשתות החשמל והאלקטרוניקה הוא נורא ריכוזי. יש 4-5 רשתות שמחזיקות את מרבית השוק. לא רק שהן מחזיקות את השוק בקמעונאות הפיזית, הן גם מחזיקות את המותגים", הסביר זייתון. אותה ישות היא גם המוכרת וגם היבואנית, והיא בעצם "מוכרת לעצמה". "אותה הישות שולטת במחיר בצורה יותר חזקה, כולל העובדה שהיא גם מחליטה מה נכנס לרצפת המכירה".