לבחור את החומוס הכי טוב זה כמו לבחור הורה מועדף. בכל עיר יש את החומוס המיתולוגי שלה וכל אחד בטוח שהחומוסייה השכונתית שלו היא המצטיינת. מדובר במאכל חוצה יבשות ועדות, ומעבר לים הוא נחשב בעיניי רבים כמאכל הלאומי של ישראל. בהתאם, אנחנו הישראלים גאים בו ואף משייכים אותו לעצמנו למרות שאימצנו את שיטת הניגוב מתרבות האוכל הערבית שהייתה כאן הרבה לפנינו.

חומוסולוגיה היא מדע לא מדויק ולכל חומוסולוג דעה נחרצת משלו. כשמדברים על חומוס יש גישות רבות, ולך תוכיח שדווקא שלך היא הנכונה; יש מי שמוסיף הרבה טחינה, יש מי שמייצר בעצמו את הטחינה, יש מי שמגיש את החומוס סמיך וחם ויש מי שמעדיף אותו קטיפתי ובטמפרטורת חדר, יש מי שטוחן במקום ויש מי שלא, יש מי שמתבל ביד נדיבה בשמן זית מיוחד, מיץ לימון ושום ויש מי שמעדיף לתת לטעמם של הגרגרים לבלוט. וכמובן שגם בעניין הגרגרים יש זרמים שונים וכל אחד רואה בזן שלהם, באורך ההשרויה ובצורת הבישול את סוד הקסם האחראי על הטעם הסופי של המנה.

בקיצור - לא משנה איזה חומוס אתם אוהבים, לאיזה חומוס אתם סוגדים ומהי החומוסייה השכונתית שאתם אוכלים בה כבר 50 שנה, יש כאן רשימה עם 22 החומוסיות הנבחרות (לטעמנו) ברחבי הארץ. אם היינו יכולים, היינו מכניסים לרשימה הזו אפילו יותר, כי באמת לא חסר בארץ חומוס מצוין. בינתיים בחרנו רק את הטופ שבטופ ואנחנו מתנצלים מעומק ליבנו בפני אלה שלא נכנסו לרשימה.

צפון

חומוס פול ג'ובראן

את החומוסייה שלו פתח ג'ובראן לפני קרוב ל-20 שנה, בסיומה של קריירה ארוכת שנים כחוקר פרטי. היא ממוקמת ברחוב הראשי של הכפר חורפיש במבנה עם חיפוי עץ שנראה מבחוץ כמו צימר, לא רחוק מסמבוסק הארזים המפורסם. ג'ובראן מכין את החומוס, מצלחת וגם מגיש אותו, ואשתו תורמת לתפריט עלי גפן ועלי כרוב ממולאים באורז – עדינים, ביתיים ונפלאים כמו החומוס. החומוס של ג'ובראן מושלם לארוחת בוקר כי הוא קליל ובעל טעמים עדינים, מהסוג שקשה להפסיק לנגב גם אחרי שכבר שובעים. המרקם החלק והאוורירי, תוספת רוטב השום-לימון, החמוצים,והחריף הופכים את המנה של ג'ובראן למנת הניגוב הכי טובה באזור. מלבד החומוס הרגיל יש בתפריט גם מחלוטה, משוואשה וסלט ירקות טרי קצוץ דק דק.

טווח המחירים: 25-30 שקלים. לא כשר

חומוס פול ג'ובראן (צילום: לין לוי, יחסי ציבור)
חומוס פול ג'ובראן | צילום: לין לוי, יחסי ציבור

רק חומוס

שף תום קבלו עבד במסעדות בחו"ל וחזר ארצה להגשים חלום: לפתוח מקום קטן שמגיש רק חומוס בעיר הולדתו קצרין. בתפריט יש ספיישלים מעניינים מתחלפים שלוקחים את החומוס למקום אחר לגמרי: זה יכול להיות חומוס עם תבשיל שעועית, תפוחי אדמה, בטטה וצ'ילי או חומוס עם צנוברים ובטטה אפויה בתנור עם רוטב ערמונים, בצל, סילאן, מרווה וחלב קוקוס.

מנת חומוס עולה 30 שקלים, ארוחה קומפלט עם לימונדה, סלט קצוץ, צ'יפס ופלאפל תעלה לכם כאן 45 שקלים. כשר

רק חומוס, קצרין (צילום: לין לוי, יחסי ציבור)
רק חומוס, קצרין | צילום: לין לוי, יחסי ציבור

החומוסייה

רותם שפיצר פתח את החומוסייה שלו במקום מרוחק מאוד ברמת הגולן אבל גם מאוד אסטרטגי: מעל קונדיטוריית מטרלו המפורסמת. המתכון שלו שם דגש על תהליך הבישול של החומוס ועל הטעמים הטבעיים של הגרגירים. מלבד למסבחה קלאסית יש בחומוסייה מנה ורודה עם טחינת סלק, בצל אדום מוחמץ ושום קונפי (31 שקלים) ומנת פאר שאתם חייבים לטעום: חומוס בוריקה - צלחת חומוס עם בוריקה קריספית שרק מחכה שתבקעו אותה כדי לשחרר את החלמון הנוזלי (35 שקלים). יש גם "מסיבחה" - שהיא מסבחה עם קרם עגבניות פיקנטי המוגשת עם קרוטונים של פיתה, בצל מטוגן, ביצה חומה ופטרוזיליה מטוגנת בבלילת קמח חומוס, שמוסיפה קראנ'ציות לניגוב (34 שקלים) ואיך לא. גם מנת פאטה לבנונית – חומוס עם יוגורט, צנוברים ופיתה קראנצ'ית  שאפשר לפגוש בארץ רק באזור הגולן.

טווח מחירים: 31-40 שקלים. לא כשר

החומוסייה. פאטה לבנונית (צילום: רותם שפיצר, יחסי ציבור)
החומוסייה. פאטה לבנונית | צילום: רותם שפיצר, יחסי ציבור

סעיד

חומוס סעיד הוא אחד המפורסמים בארץ, אם תרצו - קיסר החומוס של הצפון. אוכלים בו מאות אנשים למרות שהוא פתוח רק עד שעות אחר הצהריים המוקדמות, אז נגמר החומוס. תמיד יש בכניסה תור ארוך ותפריט אין, כי העניין פשוט: מגישים כאן רק  חומוס, פול ומשוואשה, מתובלים בשמן זית ירוק עז. הבלילה מוגשת בערמה גבוהה ולא מרוחה בסיבוב על הצלחת והיא "כבדה" יחסית, והכמות הנדיבה של שמן הזית הופכת את הכול לאחד הניגובים הטובים בארץ. חומוס גרגרים היא מנת הדגל והפיתות מגיעות מהמאפייה הצמודה שבבעלות החומוסייה.

לא כשר.

עבו עימאד

נצרת היא הבירה הקולינרית של הגליל ובירת החומוס של הצפון, וחומוס עימאד שבפאתי הכניסה למרכז ההיסטורי של העיר הוא המפורסם ביותר מבין כל החומוסיות המעולות של העיר. המקום פשוט, ללא הוד והדר, אבל עם חומוס מצוין שאליו אפשר להוסיף גם שווארמה עגל מעולה לא פחות. החומוס באבו עימאד מוגש משעות הבוקר המוקדמות ומגיע חמים, עם שלולית של שמן זית מצוין.

טווח מחירים: 25-50 שקלים למנה. לא כשר

חומוס עימאד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
חומוס עימאד | צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

חומוס אל עבד אבו חמיד (החומוסייה הכחולה)

חומוסיית אל עבד אבו חמיד נפתחה מתחת למגדלור המפורסם בעכו העתיקה ולמרות שמה, מאחוריה עומדת אישה שביקשה (והצליחה) לשבור את תקרת הזכוכית החומוסאית. קוראים לה ערין אבו חמיד כורדי. המקום קרוי על שם אביה, לו הייתה מסעדת דגים באותו המיקום ממש. החומוס של ערין שונה בזכות מרקם גרגירי - הוא עשוי מהרבה חומוס, פחות טחינה, מה שהופך אותו לחומוס מעט כבד יותר - דבר פחות אופייני לחומוס העכואי. חוץ מהחומוס הקלאסי יש גם את חומוס אל עבד המתובל בקינמון, ויש עוד כל מיני מנות עם תוספות מפתיעות כמו חומוס עם קצח ושומשום או חומוס עם צימוקים ואגוזי מלך.

טווח מחירים: 25-38 שקלים למנה. לא כשר

חומוס אל עבד חמיד (צילום: נורית פורן, יחסי ציבור)
חומוס אל עבד חמיד | צילום: נורית פורן, יחסי ציבור

חומוסיית שמסייה

חומוסייה עכואית נוספת שאנחנו אוהבים מאוד היא חומוסיית שמסייה. אוכלים בה בעיקר המקומיים ולא התיירים (והמחירים בהתאם). היא ממוקמת במרחק פסיעות בודדות מהסעיד ומלבד החומוס המעולה, המקום מפורסם גם בזכות כדורי הפלאפל הענקיים והזהובים שמתובלים בלימון כבוש ובזכות מנה עכואית עתיקה שלא תמצאו בשום מסעדה אחרת ושמה "פול סעדה": טחינה גולמית, רוטב שום, שומן ופול.

 טווח מחירים: 20-25 שקלים למנה. לא כשר

אבו שאקר

אבו שאקר היא לא סתם חומוסייה, אלא מוסד חיפאי ששמו מהדהד גם מחוץ לגבולות העיר. הקטע של המקום הוא הבלנדר שניצב ממש בכניסה למקום וברעש מחריש אוזניים כל מנה נטחנת בו עם ההזמנה. יחד עם החומוס הגרגרי בעל הטעם הדומיננטי, מגיעה לכל שולחן תוספת מיוחדת ומאוד מזוהה עם המקום - תבשיל שולבטה - הר אדום של גרגרי בורגול נימוחים מתובלים בפפריקה ופלפלים אדומים. במבט ראשון, אפשר לטעות ולחשוב שאין כאן שום דבר מיוחד, אבל מהביס הראשון מרגישים וטועמים את הקסם.

מחיר: 25 שקלים. לא כשר

אבו מארון

את החומוס של אבו מארון מבשלים כבר מעל 50 שנה, כך שמדובר על מקום שהוא קאלט חיפאי. החומוס עצמו קליל וחלק, ומאוד מתאים לשעות הבוקר. המסבחה סמיכה ועשירה, עם המון שום, לימון סומאק ורסיסי פלפל חריף. החומוס מוגש כאן עם חמוצים וזיתים, פלחי בצל, עגבניות ופלפלים חריפים.

מחיר: 25 שקלים. לא כשר

 דרום 

חומוסוף

דן אוחיון מבשל את החומוס המצטיין באילת, והוא עושה את זה הרחק מאזור המלונות. התורים במקום ארוכים, אבל כולם מקבלים שירות עם חיוך. החומוס שדן מגיש לא פחות מנהדר: חמים, קליל וכל מנה נטחנת מיד עם ההזמנה ומוגשת עם פיתות רכות כמו ענן וכל הנלווים המתבקשים. למרות שמדובר בחומוס קליל במיוחד, אפשר להזמין גם חצאי מנות. אוהבי החריף מוזמנים לנסות גם מנה בשם קורונה, שהיא למעשה רוטב עדשים וחומוס חריף המוגש מעל אורז או מעל חומוס. שימו לב, רוב התפריט כאן נטול גלוטן.

טווח מחירים: 30-35 שקלים. כשר

חומוסוף, אילת (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוסוף, אילת | צילום: לין לוי, mako אוכל

החומוס של טחינה

את החומוס של הטחינה פתחו בשנת 2010 תומר הדס ושי סיגל, ילידי קיבוץ כפר עזה הנמצא סמוך לשדרות. היום, מלבד הסניף המקורי והמיוחד ביותר לטעמנו, יש סניפים נוספים בבאר שבע ובירושלים. מה שהתחיל בתור מקום מפגש סטודנטיאלי, הפך עם השנים להיות אחד הברנדים הכי מזוהים עם שדרות. אז מה אוכלים כאן בחצר היפה עם מוזיקת הרגאיי ברקע? התפריט מציע חומוס אוורירי במרקם חלק, חומוס גרגירים, חציל ופטריות (תוספת של 7-4 שקלים) וגם את מנת הדגל הקראת "רמזור" ומורכבת מחומוס עם מסבחה ירוקה (בזכות רוטב הפטרוזיליה) ואדומה (בזכות רוטב העגבניות) עליה תשלמו שם 32 שקלים. ושימו לב, על החומוס, הגזוז והלימונדה מאפשרים כאן ריפיל חופשי! ויש גם מבצע בשם "חומוס מאוהב" שכולל חומוס, פלאפל וגזוז עם ריפיל ב-42 שקלים.

מחיר: 32 שקלים. כשר

החומוס של טחינה חומוס (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
החומוס של טחינה חומוס | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

מרכז

זאמאן

החומוס של עבד מרעי, שפתח את החומוסייה שלו רק לפני כמה חודשים, הוא מהזן החלק והקטיפתי, נוזלי יחסית ולא מוגש חם אלא בטמפרטורת החדר. הטחינה הגולמית שמיוצרת במקום באבן ריחיים מהווה 40 אחוז מכל מנת חומוס, מה שמוסיף לבלילה טעם מיוחד לא אגוזי או חמצמץ, אלא מתקתק ועדין ביותר שגורם לרצות ממנו עוד ועוד. המנה הקלאסית מוגשת עם שמן זית טעים, פטרוזיליה, רוטב חריף טחינה וקצת סומאק (33 שקלים). יש גם מנה עם שייטל קצוץ שמוקפץ במחבת עם בצל ופלפל שחור (48 שקלים), עם פטריות, עם שקשוקה, עם גרגירים, משולש, מסבחה, עם צנוברים, עם פול ואפילו עם תוספת יוצאת דופן כמו פריקה. ליד החומוס אפשר להוסיף צ'יפס מתובל בתערובת תבלינים ממכרת שנותנת לצ'יפס הבנאלי קיק מעניין וסלט טבולה מעוטר בגרעיני רימון (25 שקלים).

טווח מחירים: 33-48 שקלים למנה. לא כשר
דרך רמתיים 88 הוד השרון

חומוס זאמאן (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס זאמאן | צילום: לין לוי, mako אוכל

אבו חסן

אין אדם שלא מכיר את חומוס אבו חסן ביפו. מדובר באחד ממוסדות החומוס הכי מפורסמים בישראל. המסבחה של אבו חסן היא הטובה בארץ ולה קהל מעריצים מושבעים שרואים בה לא פחות ממאכל אלים (25 שקלים למנה). היא מתבשלת משעות הבוקר המוקדמות ולה מרקם של גן עדן. המקום הזה קיים מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת ואם אתם רוצים את גרסת המקור האותנטית עם האווירה וההיסטוריה, סורו לרחוב הדולפין 1 ביפו.

מחיר: 23 שקלים. לא כשר

חומוס אבו חסן (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
חומוס אבו חסן | צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

הבן של הסורי

מנות החומוס האגדיות של הסורי מכרם התימנים מוכרת בזכות המראה הייחודי על הצלחת. אצל הסורי מעמיסים את הבלילה תוך כדי השטחתה על פני כל שטח הצלחת הענקית, כך שבאמצע מתקבל מכתש גדול מאוד בעל קצוות שטוחים וחלקים. המסבחה של הבן של הסורי היא אחת האהובות בארץ, אבל מנת הקומפלט היא ללא ספק המפורסמת ביותר (32 שקלים). החומוס עצמו חלק, קליל ולא עמוס בתיבול, וללא הפיתות הוא אפילו יחשב לעדין.
מחיר: 32 שקלים.

הבן של הסורי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הבן של הסורי | צילום: לין לוי, mako אוכל

החומוס של ג'ינג'י

קיבוץ עינת נודע בזכות 2 דברים: בית העלמין החילוני והחומוסייה של איתי גולן (שלא מזמן התחדשה בסניף בתל אביב). התפריט מציע חומוס קלאסי, חומוס גרגירים עם טחינה, חומוס פול, משולש, מסבחה ומנת ספורטאים, כולן ב-33 שקלים. תוספת ביצה תעלה עוד 4 שקלים, ואם תרצו מנה עסקית: חומוס, שתייה ותוספת שלושה כדורי פלאפל, תשלמו כבר 50 שקלים. ברכת "זאת זכות" בתוספת תנועת חיבוק הן חלק מהגימיק של המקום, בדיוק כמו האופי של בעליו הג'ינג'י שניכר בעיצוב. אם אחרי מנה אחת עדיין תהיו רעבים - תקבלו מנת חיזוק מכל הלב. החומוס שמגיש הג'ינג'י חם ובעל טעמים עדינים עם הרבה שמן זית והגרגירים רכים רכים.

מחיר: 34 שקלים. כשר

החומוס של ג'ינג'י. 33 שקלים בלי ביצה (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
החומוס של ג'ינג'י. 33 שקלים בלי ביצה | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

אל קלחה יאפא

"אל קלחה" היא חומוסייה יפואית צעירה (צעירה במושגים של חומוסיות). היא ממוקמת לא רחוק מאבי החומוס היפואי, אבו חסן, ומנת הדגל בה היא "פאתה" - קרעי לחם מושרים במי חומוס המוגשים עם גרגרי חומוס, יוגורט, שייטל שקדים קלויים וסמנה (חמאה מזוקקת). ללא ספק אחת המנות המיוחדות והמרתקות שכל חובב חומוס חייב לטעום לפחות פעם אחת בחיים. יש כמובן גם מסבחה, חומוס גרגרים וחומוס משולשם וגם מנת חומוס לא שגרתית נוספת בשם "קודסייה" - חומוס ופול המעורבבים יחד.

טווח מחירים: 30-60 שקלים למנה. לא כשר

אל קלחה יפו חומוס  (צילום: קרינה גנץ,  יח"צ)
אל קלחה יפו חומוס | צילום: קרינה גנץ, יח"צ

משאוושה

משאוושה היא אחת החומוסיות הוותיקות של מרכז תל אביב. היא התחילה להפיץ את ניחוחות החומוס בפנסקר פינת בוגרשוב אי שם בראשית שנות ה-2000, ועד היום כולם באים לכאן בזכות המשאוושה המוגשת במקום עם או בלי טחינה, בתוספת פול וביצה. הבלילה קלילה ואוורירית, בדומה לחומוס הגלילי המפורסם, עם גרגירים נימוחים, תיבול עדין והרבה שמן זית. עם תוספת זיתים, בצל, פלפלים חריפים, חמוצים ביתיים, פיתות וסחוג ירוק - זוהי מנה שקשה שלא להתמכר אליה.

טווח מחירים: 22 שקלים לחצי מנה - 43 שקלים למנת דלוקס בתוספת ביצה ופטריות. לא כשר

חליל

בסמטה צרה הנושקת לשוק של רמלה, פועלת מאז שנות ה-70 החומוסייה המפורסמת של חליל. כולם באים לכאן בשביל המסבחה הסמיכה והמעולה עם הגרגרים וטעם מתקתק של חומוס מזן הדס. אומרים שזאת אחת המסבחות הכי טעימות בארץ (אבל אל תגלו למעריצי אבו חסן מביפו) והיא מוגשת עם ביצה קשה.

מחיר: 25 שקלים. לא כשר

חומוס חליל (צילום: תמוז רחמן, יחסי ציבור)
חומוס חליל | צילום: תמוז רחמן, יחסי ציבור

ירושלים

חומוס לינא

אחת מ-4 החומוסיות שנמצאות בתוך העיר העתיקה, שהיא גם החומוסייה היחידה בעולם שחברה בעבר לתנועת ה-Slow Food העולמית. המקום לא שגרתי, צפוף מאוד ומואר בתאורת פלורסנט חזקה, אבל החומוס שמוגש כאן הוא לא פחות מאייקוני. הוא סמיך מאוד, חמוץ הרבה יותר מהרגיל והצלחות שלו מתרחש מאחורי דלפק ממש בכניסה למקום. זהו חומוס ירושלמי אסלי, כזה שמתובל בעדינות, ומנגד זוכה לכמות מיץ לימון נדיבה, בעל מרקם דחוס ואין לו שום כוונה להיות קליל או קטיפתי. יש בתפריט חומוס פול (25 שקלים), מסבחה (25 שקלים) וחומוס עם צנוברים (30 שקלים). מלבד החומוס יש גם סלט ערבי (18 שקלים) וצלחת לבנה (20 שקלים).

טווח מחירים: 25-30 שקלים. לא כשר

חומוס לינא ירושלים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס לינא ירושלים | צילום: לין לוי, mako אוכל

חומוס זיאד

זיאד היא חומוסייה איקונית נוספת של העיר העתיקה בירושלים. יש המכנים אותה גם "אבו שוקרי הקטן". ולמה קטן? כי החומוסייה שייכת לבנו של אבו שוקרי האוריגינל (בעל חומוסייה מפורסמת נוספת בעיר העתיקה), ואם להאמין לגרסה אחרת של הסיפור - בנו של מי שעבד אצל אבו שוקרי. אין כאן שלט וגם לא תפריט. יש 4 שולחנות ותור של לקוחות ליד הדלפק. החומוס שמנגבים פה הוא לא לבעלי לב חלש - יש לו ארומה ביצתית, חמיצות דומיננטית ומרקם מחוספס. חומוס הירושלמי האסלי. יש גם מסבחה משובחת, שיש הטוענים כי היא זהה לחלוטין לזו המוגשת אצל אבו שוקרי המפורסם.

מחיר: 25 שקלים. לא כשר
רחוב מעלות א' ח'אנכה 65 (פינת רחוב הח’אנכה והרחוב המרכזי של השוק), ירושלים

חומוס זיאד ירושלים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס זיאד ירושלים | צילום: לין לוי, mako אוכל

ערפאת 

לחומוס ערפאת (או בשמו השני, נזמי) אין שלט, אבל הוא מזוהה בזכות סיר ענק של חומוס שניצב במקום. פותחים כאן מוקדם בבוקר וסוגרים כשהסיר נגמר. החומוס שמוגש בקערות עמוקות הוא משחתי וצהוב, עם תוספת נדיבה של שמן זית מעולה. טעמו חמצמץ, מתקתק ועמוק בזכות המון לימון ונגיעה של שום. הכי מתאים לנגב אותו לא עם הפיתה אלא דווקא עם בצל. לא תמצאו במקום טחינה וגם לא צ'יפס או סלטים, רק חומוס או פול ולפעמים גם מקלובה, ובכל זאת, מדובר באחת המסעדות שנכנסה לרשימה המפוארת של מגזין סן פלגרינו, יחד עם 21 תגליות קולינריות נוספות בישראל. לא כשר

עכרמאווי

החומוסייה הזו ממוקמת במזרח ירושלים, ממש מול שער שכם, ומגישים בה חומוס מדהים לכל הדעות. הוא קרמי, רענן וירקרק - ונכון שיש בירושלים חומוסיות מפורסמות יותר כמו לינא או אבו שוקרי, אבל מדובר במקום שכל חובב חומוס חייב להכיר. החומוס שמוגש כאן רך כמו ענן, מהביל וחמצמץ, עם גרגירים נימוחים וזילוף נדיב של שמן זית מעולה בייצור מקומי. לצד החומוס מגיעים מטבל פלפלים חריף, מלפפונים חמוצים, פלחי בצל, פלפל ירוק חריף בשלמותו, פיתות דקות וכדורי פלאפל קטנים ומלאי טעם.

מחיר: 22 שקלים.

חומוס עכרמאווי (צילום: איילה כהן, mako אוכל)
חומוס עכרמאווי | צילום: איילה כהן, mako אוכל