הבירה לא תוזל בקרוב (צילום: AP)
הבירה לא תוזל בקרוב | צילום: AP

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום את הצו המורה על העלאת מס הקנייה על הבירה מ-2.18 שקלים ל-4.19 שקלים לליטר. עם זאת יש להדגיש כי מדובר רק באישור צו שנכנס לתוקפו עוד ביוני האחרון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ועדת הכספים אישרה את ההחלטה ברוב קולות, למרות ההתנגדות והקמפיין הציבוריים שהראו סרטון פרסומת לבירה בכיכובו של שר האוצר,  ועל כן יישאר המס על רמתו הקודמת - 4.19 שקלים לליטר. בכך קיבעה הוועדה את הצו שהעלה את מס הקנייה על הבירה ביוני 2012, אז הוא עמד על 2.18 שקלים לליטר. למעשה, כולנו מרגישים את ההתייקרות בכיס מזה כמה חודשים.

על פי האוצר, התוספת להכנסות המדינה בעקבות המהלך עומדת על 245 מיליון שקלים בשנה. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי טען בדיון כי "ככל שנגדיל את הכנסות המדינה ממסים ממוצרים מסוג זה, נמנע קיצוצים והעלאת מסים כואבים יותר".

סלומינסקי הוא חבר הכנסת שנטען כי הטריד מ (צילום: חדשות 2)
"נפעל לסייע למבשלות הקטנות". ח"כ סלומינס | צילום: חדשות 2

סלומינסקי הבהיר עוד במהלך הדיון כי המס על הבירה צפוי להיות מוחרג מעתה משאר המשקאות האלכוהוליים. "יש הסכמה עם האוצר שבפעם הבאה שיעלו את המסים על האלכוהול, יחריגו את הבירה", אמר יו"ר ועדת הכספים. "בנוסף, נפעל למצוא דרכים לסיוע למבשלות הקטנות. ביומיים שעברו מאז הדיון הקודם התקיימו דיונים בינינו לאוצר בעניין הניסיון להחריג את המבשלות הקטנות, אך זה בעייתי מבחינה חוקית. קשה להחריג גורמים ספציפיים בענף מסוים מהעלאת מס על הענף כולו".

חברי הכנסת, כולל אלו שתמכו באישור הצו והפיכתו לקבוע, קראו לאוצר לבחון באופן ממשי ואף לחזור לוועדה עם פתרונות על-מנת להקל על המבשלות הקטנות. מי שהתנגדו למהלך הם יצרניות המשקה הפופולארי, שטוענות כי ההחלטה תשפיע באופן מיידי על כאלפיים מעובדי התחום וכן התאחדות התעשיינים. גם עצומה שנפתחה ברשת האינטרנט נגד העלאת המס, עליה חתמו למעלה משמונת אלפים גולשים, לא הצליחה למנוע את אישור החוק.

"מחיר שלא מתקבל על הדעת"

"המהלך היום יכול להיות מכת מוות למבשלות בוטיק בישראל, נכחתי בצהריים בישיבה בכנסת וניסינו להעביר את הטיעונים שלנו על הנזקים לתעשיית הבירה הישראלית, מדובר בסך הכל 2 מיליון שקלים", אמר בתגובה לחדשות 2 באינטרנט דניאל אלון, בעלים של מבשלת ג'מס" בפתח תקווה.

לדבריו, התוצאה היא לא שהצרכן ישלם כמה שקלים יותר - אלא שהמבשלות יקרסו: "המחיר יהיה פשוט גבוה מדי, המשמעות היא שאיאלץ לתמחר בקבוק ביותר מ-15 שקלים, ויותר מ-30 שקלים לשליש ליטר בברים ומסעדות. זהו מחיר שלא מתקבל על הדעת".