כשר, אבל יקר: אם תפתחו את המקרר שלכם, תוכלו לראות שעל לא מעט מהמוצרים שרכשתם נמצאת החותמת "בד"ץ מהדרין". גם אם לא קניתם בסופר חרדי, גם אם אתם שומרים כשרות רגילה או לא שומרים בכלל, במחיר ששילמתם בקופה מימנתם את הכשרות המחמירה ביותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכמה באמת כל זה מייקר את המזון? מסמך של משרד החקלאות שהגיע לידי חדשות 2 חושף את הפערים המטרידים. לדוגמא, אבקת חלב המשמשת בארץ לייצור של רבים ממוצרי החלב כמו יוגורטים, גלידות וגבינות: העלות שלה ליצרנים משפיעה ישירות על המחיר לצרכן של רוב המוצרים. בישראל היא מיוצרת על ידי תנובה בלבד, ומשרד החקלאות מפקח על המחיר שבה היא נמכרת לשאר היצרנים.

בעדכון המחירים מתחילת שנת 2014 ניתן לראות שהמחיר של אבקת חלב בכשרות בד"ץ יקרה ב-3,000 שקלים לטון מכשרות רגילה - תוספת של 16% למחיר. אם חשבתם אולי לחסוך ולהסתפק בכשרות הרגילה של הרבנות - לרוב אין לכם באמת חופש בחירה, משום שרוב החברות מייצרות את כל המוצרים בכשרות בד"ץ, כדי להגדיל את נתח השוק שלהן.

במחיר הסופי לצרכן הפער גדל כבר ל-30%. "הסיבה היא שהיצרן שרוכש אבקת חלב יקרה רוצה להרוויח גם על הרכיב הזה", סיפר לחדשות 2 יצרן גלידות. "צריך לשים לב שגם המוצר הבסיסי בכשרות רגילה יקר יותר מאשר באירופה".

משרד החקלאות: "גם המפקח שלנו לא יודע למה קיים פער במחיר"

אז ממה נובעים הפערים? הרי בניגוד לבשר, בוררים את החלקים בקפידה, בעוד שבאבקת חלב התהליך זהה. "ההבדלים נובעים ממיליון סיבות של דת, גם המפקח שלנו על המחירים לא בדיוק יודע למה קיים פער", הודתה דוברת משרד החקלאות.

ברבנות הראשית לישראל הסבירו שבמקרה של חלב, כשרות של בד"צ דומה לסמל מותג על זוג נעליים - ואין סיבה אמיתית להפרשים משום עלות ההשגחה זהה. לדבריהם, הם כלל לא היו מודעים לכך שהמדינה מאפשרת למכור את המוצרים בהשגחת בד"ץ במחיר גבוה משלהם.

נראה שהציבור הכללי שלא בהכרח צריך כשרות מהדרין של בד"ץ משלם יותר ממה שהיה אמור, וכנראה שגם אין לזה באמת סיבה ממשית. לרוב הישראלים חשוב לאכול כשר, אבל אולי גם להם מגיע החופש לבחור ולא לממן בעל כורחם מנגונים פרטיים שרלוונטיים רק לחלק קטן מהאוכלוסייה.

שר הכלכלה והדתות נפתלי בנט הודיע לאחרונה על רפורמה בכשרות, שלדבריו תסייע להורדת המחירים. במסגרתה צפוי להתפרסם דירוג כוכבים לפי כשרות - מהמחמירה ביותר לכשרות הרגילה, פיקוח הדוק יותר על המשגיחים וחיזוק מעמד הרבנות מול הבד"ץ. "אני מעריך שזה ישפיע לטובה, עיקר הרפורמה היא ההפרדה בין המשגיח לבית העסק, וככה תיווצר תחרות בריאה יותר. בית עסק יוכל להתאים את הכשרות לציבור שנמצא בו", הסביר בנט.