המקומות הכי טעימים בעוטף עזה
ארקדי פורטנוי, מילאומניק מצטיין ואיש שיודע להעריך אוכל טוב, שם לעצמו מטרה: למצוא בעוטף עזה אוכל אמיתי, מנחם, כזה שמחזיר קצת צבע ללחיים. גם בשביל המילואימניקים (כן, הם עדיין שם), גם בשביל התושבים והמבקרים. את הרשימה שהוא הכין ממש כדאי לגזור ולשמור

מאז 2005 אני משרת במילואים בעזה. שני עשורים עברו, ובכולם היינו קהל שבוי של שניים-שלושה עסקים קיבוציים שהקשר בינם לבין קולינריה מקרי לחלוטין. לפני כמה שנים נפתח בשדרות סינס, של ניצול כפר עזה זולי גיא, סנונית ראשונה לפריחה קולינרית אמיתית באזור. אבל גם בגזרה הזו 7.10 הרס את כל התוכניות.
בתחילת המלחמה מסעדות ומשפחות חיבקו אותנו מכל הארץ, היו ימים שבהם בכלל לא ידענו איזה משלוח לטרוף קודם, אבל זה נגמר מהר. חזרנו לקייטרינג צה"לי ולשימורים. שם התחיל המסע שלי: למצוא אוכל אמיתי, מנחם, כזה שמחזיר קצת צבע ללחיים – גם למילואימניקים, גם לתושבי העוטף. הסקירה הבאה אינה דירוג, אלא פשוט מסע מדרום לצפון.
פלאפל איל ויאללה
איל ויאללה הוא פודטראק פלאפל לא ממותג, לא שיקי, ממש כמו שהפריפריה יודעת, ליד סופר אשכול. המקום עמד סגור מ-7.10, וזה רק הדליק אצלי את הסקרנות לגביו. כדורי הפלאפל שמגישים שם פריכים, רכים מבפנים, מלאי טעם. הוספתי טחינה, עמבה, בצל, פלפל חריף ונגיעה מהרוטב הסודי – וקיבלתי פיתה רעננה שמעלה חיוך.
החיסרון? אף אחד לא יודע מתי הוא פתוח. ספונטניות זה שם המשחק.
אייל ויאללה. מתחם סופר אשכול, פתחת שלום
גידולי רוני
ככה טועמת תאילנד האמיתית, וכל מה שיש להגיד הוא וואו. ארבע פעמים וואו. לקחתי טום יאם פירות ים בחריפות בינונית ויצאתי עם דמעות – ולא רק מהתרגשות.
בגידולי רוני אין קיצורי דרך: הכול מאפס, בלי התאמות ישראליות, בלי פשרות, פשוט תאילנד הארדקור. החריפות עוצמתית, אבל היא רק צליל אחד בסימפוניית טעמים מושלמת. המקום התחיל בכלל כמסעדה לפועלים תאילנדים ב-2014, ורק אחר כך המקומיים גילו אותו. למי שלא מקפיד על כשרות זה must אמיתי. הוא מסתתר בין חממות, אז אל תפספסו את המיגונית הראשונה.
גידולי רוני. עין הבשור, 050-6448405
בורגר 232
על זה נאמר: סוף סוף המבורגר ראוי בדרום! הרגע שבו מצאתי, סוף סוף, את ההמבורגר המצוין במגן - היה זה שבו החלטתי להכין את הרשימה שלפניכם, לטובת מילאומניקים, בני המקום וסתם מזדמנים.
הקציצה טרייה, שומנית במידה הנכונה ונצלית על פלנצ'ה לוהטת. הטופינגים אומנם סטנדרטיים, אבל באיכות גבוהה בהרבה מהממוצע - גאודה מעולה, צ'דר איכותית ובושה שמגיעה כגוש שמקפיץ את כל הביס. הלחמנייה - מהדור החדש, מתקתקה וזהובה. פחות הסגנון שלי, אבל חלק ממכלול מרשים. המקום עובד מסודר ונקי, גם בעומסים. רק בקשה אחת: תגידו מידיום, אחרת תקבלו מידיום-וול כברירת מחדל.
בורגר 232. מגן, 053-4628766
פלאפל אמליה
בעידן של שופוני וואגיו – קשה למצוא פלאפל אמיתי. באמליה, מקום קטן וצנוע באופקים, עושים פלאפל פשוט, ולכן מושלם. כדור פריך, אוורירי, מתובל נפלא. החריף – חריף באמת. אבל מה שהופך את זה לייחודי הוא בניית הפיתה: שכבות מאוזנות שמייצרות ביס הרמוני, בלי שהסלטים שוקעים לתחתית ובלי שהכדורים נשארים ערומים וגלמודים. מינימליזם שהופך לאומנות.
פלאפל אמליה. הרצל 29, אופקים
פלאפל דה מארי
למרות שקיבלתי המלצה על מעורב ירושלמי, ריח הפלאפל בדה מארי, גם היא באופקים, שאב אותי. החבר'ה עובדים מהר, מטגנים עשרות כדורים ומרכיבים פיתה רותחת מלאה כדורים, חריפים וחצילים. הכדורים הם גולת הכותרת כאן: פריכות עבה, תיבול אגרסיבי וביס שמרים אותך מהכיסא.
פלאפל דה מארי. הרצל 3, אופקים
השוק של פרנצ'סקה
אפרת מונסטירסקי, השפית של פיטמאסטר ומי שעומדת מאחורי "השוק של פרנצ'סקה", מגישה בימי שישי כריכי בשר מפורק ומעושן שהם חגיגה: אחד בבישול ארוך, השני בגרסת סלופי ג'ו. הלחמנייה נמרחת בקונפי שום לפני הקלייה - וזה כבר באמת רמה אחרת. טעמים, ארומות ומרקמים שמתכנסים לביס שמזכיר לך למה שווה לחזור לחיים.
השוק של פרנצ'סקה. עפרוני 201, גילת
ארגמן
אם אתם מטיילים באזור, תעצרו בניר עם וקפצו לארגמן - שילוב בין בר יין עם מותגים מפונקים למקום קיבוצי נעים. הגענו לקראת סוף הסרוויס, לאחר פעילות ארוכה. שתינו בירה, אכלנו פיצה חביבה וקיבלנו רגע של נשימה. מקום נהדר ליין, פיצה וחיוך קטן.
ארגמן. ניר עם, 050-5666700
דפקא, ארז
במלחמה, ביום שבת חורפי, שוב חיפשנו איפה לאכול והמליצו לנו על סמאש בורגר בעוטף שנקרא דפקא. כשהגענו – שלושתנו קפאנו. הפודטראק עומד בדיוק במקום שבו הנחיתו אותנו ב-7.10. פודטראק על אדמה שיש בה זיכרון. אבל היום, במקום בוץ ואוהלים, יש שם בחור צעיר שחזר מארה"ב עם חלום להפריח את הנגב עם סמאש בורגר. הגבינה במקום צמחית (מטעמי כשרות), החוויה נעימה ומזמינה, והסמאש טוב - אבל עוד קצת שומן היה הופך אותו למעולה. עם עוד עבודה זו יכולה להיות נקודת עצירה מושלמת על כביש אשקלון-באר שבע.
דפקא. ארז, 055-5687132
שווארמה שונק, שדרות
מצאתי שווארמה מצוינת בשדרות, וזה לא דבר של מה בכך. הסיחים: עגל, פרגית ודונר. אני חשדן לגבי דונר, אבל הרעב ניצח. הפיתה יוצאת מהסטימר רכה וחמימה, והמנה נבנית בשכבות שהופכות כל ביס לספקטרום עשיר וכיפי של טעמים. הדונר, במקום להיות כבד ומתועש, עשוי כקבב אחיד עם תיבול מינימליסטי, שמפנה מקום לטעם הבשר. פשוט וואו, ביס שמחזיר אמונה.
שווארמה שונק. הרצל 32, שדרות. 077-2040166
שווארמה גרבולי
התור היה אינסופי – וזה כבר סימן טוב. בדיעבד אני יכול לומר שהוא השתלם לגמרי. הזמנתי שווארמה עגל בסגנון דונר (47 ש"ח) וקיבלתי פיתה גמישה, לא גדולה מדי, טרייה ולא נקרעת, עם עמבה וטחינה, פלפל חריף קלוי וסלטון של גזר להרגיע את הפה. הבשר – מצוין, מאוזן, בלי טעמי לוואי זולים. הדיבור בפלוגה הוא ששאר הסניפים לא צמודים לסטנדרט של המקום הזה, אז זכרו שמדובר בסניף בכניסה הדרומית לאשקלון, בתחנת דור אלון.
שווארמה גרבולי. דור אלון, אשקלון
עמי-חי - תחנת התרעננות לחיילים
במקום קטנטן בכניסה למבקיעים קמה עוד בתחילת המלחמה סוכה שכל כולה מושתתת על מתנדבים. אי אפשר לסיים בלי להגיד תודה. עמותת עמי-חי מאכילה חיילים מפרוץ המלחמה ועד הרגע הזה, יום ולילה, גשם ושמש, חגים וימי אבל. קפה שעוזר לך לנסוע שעות, ארוחה ביתית מהלב, חיוך. למקום הזה מגיע המון המון כבוד.
עמי-חי. מבקיעים
** ארקדי פורטנוי הוא הבעלים של סוכנות הפרסום והשיווק AP-MEDIA ויוצר תוכן קולינרי.