מחירי המוצרים החד פעמיים ברשתות השיווק עלו הבוקר (שני) בלא פחות מ-13 שקלים בשל מס הקנייה שהטילה עליהם הממשלה. המכשול האחרון שעמד בפני המס הזה הוסר הבוקר, כשבג"ץ דחה את העתירה של יבואני החד"פ. ברשתות השיווק מספרים על תורי ענק לרכישת מוצרים חד פעמיים וזועמים על המתווה שאושר.

מס הקנייה שנכנס היום לתוקף מוטל על כלים חד-פעמיים מפלסטיק ושיעורו 11 שקלים לק"ג. עם זאת, העלייה במחיר גבוהה יותר, ויחד עם המע"מ ישנה קפיצה של 13 שקלים במחירי המוצרים. כך למשל חבילת כוסות חד פעמיות שעלתה עד אתמול 10 שקלים, תעלה מהבוקר 23 שקלים. חבילת צלחות חד פעמיות שעלתה 20 שקלים, תעלה מעתה 33 שקלים. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר הבוקר שהמס חל על ייצור וייבוא של כלים אלו, כולל ייבוא אישי, במטרה להכפיל את המחיר הסופי לצרכן וכך להפחית את הצריכה של מוצרים מזהמים אלו.

המס יחול על כוסות, צלחות, קערות, סכו"ם וקשיות בהתאם לתבחין עובי כמפורט בצו תעריף המכס, כך שימוסו כלים שעוביים נמוך מהספים שנקבעו בצו: כוס, צלחת, צלחת הגשה וקערה - עד 2 מ"מ; מזלג, סכין, כף וכפית – עד 1.2 מ"מ; קשית – עד 1 מ"מ. כלים העשויים קלקר ימוסו בכל מקרה, ללא תלות בעובי.

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה משמעותית בצריכה בימים שלפני כניסת המס לתוקף. הצרכנים קנו בכמויות גדולות מאוד ויש רשתות שמדווחות על גדילה של 100% במכירות. ברשתות גם הביעו חוסר שביעות רצון מאופן חישוב המס, שלטענתם יגרור עלויות נוספות בהמשך. מכיוון שלא מדובר במוצרי מזון שנמכרים לפי משקל, רק מדידת המשקל שלהם, כדי לתמחר את המס, דורשת מרשתות השיווק כח אדם זמן ומשאבים שבסופו של דבר עלולים להתגלגל לצרכן.

תמר זנדברג, המשרד להגנת הסביבה (צילום: מתוך אינסטגרם, tamarzandberg)
השרה להגנת הסביבה: "ישראל מכורה לחד"פ" | צילום: מתוך אינסטגרם, tamarzandberg

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה: "ישראל מכורה לפלסטיק חד-פעמי והגיעה העת להיגמל. התועלת מכלים חד-פעמיים היא קצרת טווח עבור הצרכנים שרוכשים אותם, אבל הם מייצרים נזקים סביבתיים שכל המשק סובל מהם, למשך שנים רבות קדימה. השימוש הגובר והבזבזני בכלים חד-פעמיים הפך להרגל נפסד של צריכת מוצר מזיק, שבמונחים כלכליים מהווה כשל שוק ולכן מחייב התערבות ממשלתית – כפי שמבצעים משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה".