מדי שנה מגיעות לישראל בחודש נובמבר מיליוני חבילות מאתרים שונים באירופה, ארה"ב או סין. אך השנה, על הרקע המלחמה, המציאות שונה. חברות השליחויות מדווחות על האטה משמעותית מאד בקצב המשלוחים והמסועים שלהן בנתב"ג דלילים מהמקובל.

בגלל החות'ים: עיכובים בהגעת מכוניות חדשות מהמזרח
לידיעת הצרכנים: חובה לסמן מחירים על מוצרים
בגלל ארדואן: "העגבניות יגיעו ל-20 שקל לק"ג"
בנק ישראל: הישראלים חזרו לקנות, אבל לא הכל
מאז המלחמה: 81% מחרימים תוצרת מדינות עוינות

סיבה מרכזית לירידה בהיקף המשלוחים היא פשוט היעדר הטיסות של חברות התעופה הזרות, שהובילה להארכת זמני המשלוחים ובחלק מהמקרים לביטול אפשרות המשלוח לישראל. לדברי שלומי ניב, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת צ'יטה שליחויות, חלה ירידה של כ-60% במשלוחים מאתר המכירות הסיני הפופולרי די-אין (Shein).

במקביל, ניב מספר כי ענקית המכירות המקוונות האמריקאית אמזון ביטלה את אפשרות ההזמנות לישראל והחזירה אותה רק בימים האחרונים. וגם עתה, לאחר השבת האפשרות להזמין לישראל, בחברה אמריקאית אומדים את זמן הגעת המשלוח בכחודש ימים.

רג'יפ טייפ ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן. "הישראלים מאד אהבו להזמין מטורקיה" | צילום: רויטרס

מרכיב נוסף שפוגע בקצב המשלוחים הוא היחסים המורכבים של הישראלים עם טורקיה מפרוץ המלחמה, בין היתר על רקע עמידתו הנחרצת של נשיא המדינה רג'פ טאיפ ארדואן לצד חמאס. "הישראלים מאד אהבו להזמין מטורקיה", אומרת מעיין רייכמן, בלוגרית צרכנות והורות. "אבל עכשיו, בגלל כל ההתבטאויות של ארדואן וכל ההדרדות ביחסים עם טורקיה, אנחנו רואים ירידה משמעותית של 70% בהזמנות משם".

גורם אחר שעומד ברקע הירידה בהזמנות הוא דיווחים כוזבים (פייק ניוז) לפיהם חלק מהאתרים הזרים הפסיקו לשלוח חבילות לישראל. למרות השמועות, באתרי המשלוחים הסיניים שי-אין ועלי אקספרס עדיין שולחים חבילות לישראל ומאחורי הקלעים גם מבהירים שהם לא לוקחים שום עמדה במלחמה.

שיין, shein (צילום: רויטרס)
אתר שי-אין הסיני. למרות השמועות עדיין שולחים חבילות לישראל | צילום: רויטרס

מי שבכל זאת מנסה להזמין חבילות מחו"ל מגלה שגם עלות המשלוח עלתה, מה שקרוב לוודאי מוסיף לירידה במספר ההזמנות. "כל החברות שהתרגלנו ששולחות לארץ, כמעט שום דבר כבר לא בשילוח חינם", אומרת בלוגרית ההורות והצרכנות יאנה נחמני. "ממש אין מה לחפש באמזון כרגע".

דוגמה אחרת שמספקת נחמני היא של אתר בגדי הילדים הבריטי ג'ורג': "אם פעם משלוח לארץ היה עולה 25 שקל, וזה היה שווה את זה כי מחירי הבגדים היו באמת מאד מאד נמוכים - עכשיו זה 150 שקל למשלוח, מה שהופך את האתר ללא רלוונטי בכלל".

לירידה בהזמנות מחו"ל יש גם מרוויחים, ואלו החברות המקומיות. "אנחנו מזהים עלייה מאד מאד גבוהה של אפילו 70% ב[פלח הפעילות ה]פנים ארצי", אומר ניב מצ'יטה שליחויות.