הבלאק-פריידי כבר מעבר לפינה, ומי שמחמם עכשיו את היד ואת כרטיס האשראי, במטרה לרכוש מוצרים מחו"ל- חייב לקחת רגע אחורה ולקחת בחשבון דבר אחד: לא כל מה שזול בחו"ל- יהיה באמת כל כך משתלם אחרי שיגבו מכם מיסים.

ביקשנו מעו"ד רני שורץ, מומחה בדיני מכס ומסים ושותף  במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', להדגיש את כל מה שאתם חייבים לדעת לפני שאתם מזמינים פריטים מחו"ל.

כמה מיסים צריך לשלם על מוצר שהוזמן מחו"ל?

אדם המזמין מוצר באינטרנט מחו"ל נחשב ל"יבואן קטן", וייבוא של מוצרים לישראל חייב במיסי ייבוא. ישנם שלושה מיסים בישראל על ייבוא: מכס, מס קניה ומע"מ.

מכס: הוא מס שמוטל על יבוא מוצרים מסוימים ממדינות שלישראל אין עמן הסכמי סחר. למשל מוצרים שהמיובאים מסין עלולים להיות חייבים במכס. ואילו מוצרים המיובאים מהאיחוד האירופאי לא יחויבו במכס.

מס קניה: הוא מס שמוטל על מוצרים מסוימים המיובאים לארץ או שמיוצרים בארץ. דוגמה למוצרים שחייבים במס קניה זה סיגריות ומשקאות אלכוהול.

מע״מ: מוטל על ערך המוצר שמיובא ארצה ועומד על 17 אחוזים מערך מוצר, ומשולם בדומה למיסי היבוא האחרים במעמד שחרור הטובין מפיקוח המכס.

המס מחושב כאחוז מסוים מהמחיר ששולם בעבור המוצר, בתוספת עלויות שונות. בהתאם למחיר. אדם פרטי, שמבצע יבוא אישי, פטור לחלוטין ממיסי יבוא על מוצר שעלה פחות מ- 75 דולרים. כמו כן -חשוב לשים לב כי הסכום הזה אינו כולל דמי משלוח וביטוח. כלומר, אם המחיר של המוצר הוא 70 דולרים, ועלות משלוח העלתה את המחיר ל-80 דולרים – הוא עדיין לא ישלם מס.

למוצרים שמחירם הוא בין 75 ל-500 דולרים יש פטור מתשלום מכס בלבד, אך יהיה חיוב במס קנייה ומע"מ, בהתאם לרשימת המוצרים ותעריף המס הקנייה החל עליהם. למשל יבוא אביזרי רכב שערכם עולה על 75 דולר יהיה חייב במס קניה ואם יובאו מסין עלול להיות חייב גם במכס.  

כמה מיסים נשלם בקניית מחשב נייד שעולה 700 דולר?

משלוח שערך המוצר בו הוא בין 500 ל-1,000 דולרים חייב בתשלום מיסי ייבוא. מע״מ ישולם בוודאות ואילו מס קניה ומכס משתנה בהתאם למוצר שמיובא ארצה ולזהות המדינה ממנה מבוצע היבוא. המס נקבע לפי סיווג המוצר, ולכל מוצר שיעור מס שונה, ישנה חשיבות האם הסיווג שבוצע למוצר הוא מתאים ונכון. סיווג נכון יכול להביא לחסכון משמעותי במס.

משלוח שערכו מעל 1,000 דולרים יחשב כאילו מיובא על ידי יבואן מסחרי, ובנוסף למיסוי יחולו עליו הוראות ומגבלות נוספות (לדוגמה רישיונות ייבוא, ואישור מכון התקנים).

אישה מדברת בטלפון מול מחשב (אילוסטרציה: goodluz, shutterstock)
איך יודעים כמה מיסים אני אחוייב בפועל? | אילוסטרציה: goodluz, shutterstock

אם עשיתי הזמנה, וחילקתי אותה לכמה משלוחים נפרדים בסכום קטן, יהיה לזה פטור ממיסים?

לפי רשות המסים, שתי חבילות (או יותר) שיישלחו מאותו ספק לאותו לקוח בהפרש של עד 72 שעות - ייחשבו כמשלוח אחד שפוצל, ומסי הייבוא יחושבו לפי ערכם הכולל של כל החבילות יחד. לכן, יש לשים לב לתקרות הפטור המפורטות לעיל, ולהקפיד על מועדי ביצוע ההזמנה כדי לא להיחשף לתשלומי מס לא צפויים. לרשויות המכס נתונה הסמכות לבחון את יבוא המוצרים במקרה שערך העסקה המדווח נראה בעיניהם לא סביר.

אם המוכר או חברת השילוח רשמו מידע מטעה או לא מדוייק על החבילה, האם זה מסכן אותי?

היבואן נחשב כבעלים של החבילות, ולכן מבחינת רשויות המס הוא החייב במס והוא הנושא באחריות ביחס לנכונות הצהרות כלפי המכס. כל הצהרה שנעשית על ידי חברת השילוח, או המוכר, נתפסת כהצהרה של המזמין, בעל החבילה, והוא נושא באחריות לכך ובמידת הצורך עליו הנטל להוכיח נכונות הצהרות אלו. 

הזמנתי מוצר שחייב במיסים, איך ואיפה משלמים את זה? 

חבילות שנשלחות בדואר או בחברת שילוח אחרת וחייבות במס, מועברות לנמען כנגד תשלום סך מיסי הייבוא. כלומר, החבילה נבדקת על ידי מוכס, והוא רושם כמה מיסים נדרש מקבל החבילה לשלם. יש להקפיד לוודא שערך החבילה ששימש בסיס לחישוב המיסים, אינו עולה על ערך החבילה ששולם בפועל בעת ההזמנה. המס משולם במעמד קבלת החבילה וכנגד קבלתה.

מה אפשר לעשות אם אני חושב שהמס חושב באופן לא נכון?

אם מתעוררת מחלוקת בנוגע לתשלום מיסי הייבוא, לפני שחרור החבילה, ניתן להגיש בקשה לבירור בסניף הדואר. או בקשה מקוונת.

בייבוא באמצעות חברות בלדרות, תעשה הבדיקה בנוכחות היבואן או נציג חברת הבלדרות. במקרה של מחלוקת ניתן יהיה להגיש ערעור על קביעת המס. לאחר שהמזמין שילם את המיסים השנויים במחלוקת, יעשה הבירור מול המחלקה הרלוונטית בבית המכס שבנתב"ג.

אילו מוצרים פטורים ממיסים או חש עליהם שיעורי מס מופחתים?

ישנם מוצרים שהמחוקק מחליט להפחית את המס המוטל עליהם. לדוגמא, לפני מספר שנים הופחתו מיסי הקניה המשולמים על מוצרי חשמל מסוימים והופחתו מיסי ייבוא על חלפים מסוימים לרכב. בנוסף מדינת ישראל חתומה על הסכמי סחר עם מדינות רבות בעולם (לדוגמה ארה"ב ומדינות האיחוד האירופאי). בייבוא ממדינות אלה יש הסכם סחר חופשי והסכמים אלו פוטרים מתשלום מכס בלבד (אך חייבים במע"מ ומס קנייה).

האם אפשר לחשב מראש כמה מסים אצטרך לשלם?

בהחלט כן. באתר רשות המיסים ניתן למצוא מדריך מפורט, לרבות רשימה של מוצרים נפוצים ושיעורי המס החלים עליהם, בנוסף, באתר רשות המיסים מפורסם צו תעריף המכס ושם גם ניתן למצוא מהן ההגבלות החלות על ייבוא המוצר:

כמו כן אתרים שונים מבצעים הערכת מיסי ייבוא מראש, כל שהמס המוכרת משולם בעת ההזמנה ובמידת הצורך מוחזר לקונה בעת השחרור מהמכס בישראל.