יקר יותר בארץ מבחו"ל (צילום: ap)
יקר יותר בארץ מבחו"ל | צילום: ap

יוקר המחייה משפיע גם על שוק מוצרי החלב: מנתוני דוח שחיבר צוות בין-משרדי שהוקם כדי להוריד את מחירי החלב והבשר עולה כי קיימים פערים גדולים בין מוצרי החלב בישראל ובמדינות ה-OECD. הממצאים המדאיגים שפורסמו היום (ד'), המעידים על פער של כ- 30% במחירי מוצרים מפוקחים וכ- 50% במוצרים ללא פיקוח, הוביל להחלטת הצוות לפתוח את השוק לייבוא באופן חלקי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על ליטר חלב מפוקח, למשל, תשלמו בישראל 6.1 שקלים, לעומת 4.6 שקלים בממוצע מבדינות ה-OECD, נכון לחודש פברואר האחרון. קילוגרם שמנת צהובה בפיקוח עולה בישראל כתשעה שקלים יותר מב-OECD, וליטר חלב עמיד שלא בפיקוח עולה בישראל יותר מפי שניים מהמחיר הממוצע במדינות המפותחות.

צוות אנדורן - צוות משותף בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן ובהשתתפות נציגי משרדי החקלאות, הכלכלה ובכירים נוספים - קבע כי שוק הבשר ו - 20% ממוצרי החלב יפתחו ליבוא מחו"ל. במסגרת פתיחת השוק לתחרות מחו"ל, יבוטל המכס על ייבוא עגלים, תיפתח מכסה משמעותית פטורה ממכס לייבוא בשר טרי, ויפתחו מכסות ייבוא פטורות ממכס בגבינות קשות, יוגורט ושמנת בהיקף של אלפי טונות בשנה.

הצוות שם לו למטרה להוזיל את המחיר לצרכן, על ידי שורת הצעדים שיובאו לאישור הממשלה בשבועות הקרובים, לאחר שקיבלו את אישור שר האוצר. הדוח עוסק במוצרי החלב והבשר אשר מהווים למעלה מ-17% מהוצאות משפחה על מזון, שהם כ-2,251 שקלים בחודש בממוצע. "שווקים אלה מאופיינים במחירים גבוהים ביחס לעולם אשר נובעים מכשלי שוק, ממכסי יבוא ומדרישות רגולטוריות כגון כשרות ובהיעדר תחרות במספר מקטעים המרכיבים את שרשרת הייצור של חלב ובשר בקר", נכתב במסקנות הדוח.

פערים מדאיגים וחוסר תחרות (צילום: רויטרס)
פערים מדאיגים וחוסר תחרות | צילום: רויטרס

הרפתנים: "הגורם האמיתי ליוקר - רשתות השיווק"

עוד עולה מהדוח כי קיימת רמת תחרותיות נמוכה בתחום המחלבות: ישראל נמצאת במקום השני בנתח השוק של היצרן המוביל - במקרה זה, "תנובה". 58% מנתח השוק של המחלבות שייך לתנובה, בעוד ברוב המדינות, מלבד אוסטרליה ודנמרק, נתח השוק של היצרן המקומי המוביל נמוך מ-50%.

המלצה נוספת של הדוח עוסקת בהבדלים בין בשר טרי ובשר קפוא: "אין מידע מספק לצרכנים מצד רשתות השיווק, ועל כן יקודמו תקנות לגבי סימון הבשר הנמכר ברשתות תוך אבחנה בין קפוא לטרי בכדי לעודד את התחרות". המהלך ילווה בתמיכה של כ-25 מיליון שקלים בשנה לענף הבקר במרעה והסברה בנושא ההבדלים בין שיווק בשר טרי לקפוא, ויוקצה תקציב נוסף של 45 מיליון שקלים לתמיכה בענף המפטמות על מנת לאפשר להן להסתגל לשינויים בשוק.

בתחום מוצרי החלב, יופחתו המכסים על למעלה מ - 6,500 טון גבינות קשות, 1,250 טון חמאה ושמנת ו-1,500 טון יוגורט. כמו כן, תופעל תכנית ייעודית לתמיכה במחלבות קטנות אשר יגדילו את נתח השוק שלהן ואת מגוון המוצרים שהן מייצרות במטרה להגביר את התחרות בשוק המקומי. המהלך ילווה בהשקעה של 65 מיליון שקלים לטובת התאמת רפתות לתקני איכות סביבה ולהגברת היעילות בתחום.

בנוסף, יגובש מנגנון חדש לחלוקת מכסות בכדי להבטיח שההטבה אכן תגיע לצרכן, ותעודד הבאת מוצרים זולים יותר לצרכן הסופי. ינקטו צעדים להגברת התחרות בשוק המקומי הכוללים מסלול תמיכה, שיופעל ע"י משרד הכלכלה, במחלבות מקומיות אשר יגדילו את היקף ומגוון המוצרים שהן מייצרות ותינתן תמיכה להתייעלות במגזר החקלאי.

מועצת התאחדות מגדלי הבקר לחלב, המייצגת את כלל הרפתנים בישראל, אישרה היום בישיבתה את בקשת משרד האוצר לפתיחת הייבוא של מוצרי החלב כבר בשנה זו. אביתר דותן, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, הבהיר כי למרות שההחלטה תיפגע בפרנסתם של רפתני ישראל, "ענף החלב נרתם להורדת מחיר מוצרי החלב לצרכנים". דותן טען כי הממשלה לא מטפלת בגורם העיקרי לעליית מחירי המזון, שהם רשתות השיווק.