פערי המחירים בין הקהל הכללי לקהל החרדי עלו לכותרות בחודש האחרון בעקבות תחקיר האתר הסודי של שופרסל, אך הערב (רביעי) מתברר שפערי מחירים בין קהלים שונים בישראל ממש לא מסתכמים בתחום המזון. "תחקיר הגז" של תוכנית חיסכון מציג את הפערים בשוק הגז: חברות הגז יילחמו על כל לקוח חרדי לעומת התייחסות אדישה כמעט ללקוחות מהקהל הכללי. הפערים במחירים בלתי נתפסים, אבל לא רק זה: גם ההתנהגות של נציגי המכירות שונה.

כל צרכן בישראל משלם מחיר מסוים לקוב אחד של גז, ובנוסף תשלום קבוע, אחת לחודשיים. התשלום נקבע באופן שגרתי על ידי הנציגים וטווח המחירים הוא רחב. כמה רחב? נתחיל מחברת אמישארגז, אליה פנינו מ-2 כתובות: האחת, שכונה חרדית, השנייה חילונית, שתיהן באותה העיר, נוף הגליל, לשעבר נצרת עילית.

כשהצגנו את עצמנו מרחוב האדמור בעלז, בשכונה החרדית, הציעה לנו נציגת השירות מחיר של 17 שקלים מחיר הקוב לפני מע"מ ו-16 שקלים התשלום הקבוע לחודשיים. עוד הוסיפה הנציגה והבהירה: "זה הכי זול בכל החברות, לא תמצאי במחיר פחות מזה". אבל זה לא נגמר פה, לאחר אותה שיחה נציגי השירות התקשרו אלינו שוב ושוב בניסיון לשכנע אותנו להתחבר לשירות שלהם, ואף הסכימו לרדת במחיר כמעט בלי מיקוח.

כשהתקשרנו מהשכונה החילונית של נוף הגליל, מרחק 7 ק"מ בלבד מהכתובת הקודמת, התייחסו אלינו שונה: היינו צריכים להתקשר למוקד יותר מפעם אחת כדי שבכלל יתנו לנו הצעת מחיר ראשונית. כשכבר הסכימו להציע לנו שירות המחירים היו הרבה יותר גבוהים: 38 שקלים לקוב ו-35 שקלים תשלום קבוע לחודשיים. כמעט 90% יותר מהלקוח החרדי.

נציגי השירות אפילו לא טורחים להסתיר את פערי המחירים בין השכונות, וכשהנציגה נשאלת אם יכול להיות שבשכונה החרדית מקבלים מחירים אחרים היא מאשרת בפה מלא: "זה לא שכולם מקבלים את אותה הצעה".

בחברת סופרגז המצב אפילו יותר קיצוני. במודעת פרסומת שנתלתה בעיר חרדית נכתב תחת הכותרת "הוזלת מחירי הגז" שסופרגז מציעה מחיר חודשי של 6 שקלים ומחיק לקוב של קצת יותר מ-9 שקלים. בנוסף מצויין שסופרגז תרמה תרומה משמעותית לקרן הבניין ולכן כל הגבאים מזמינים את הקהל להתחבר דווקא לסופרגז. בשכונה אחרת הציעה סופרגז את המחירים הבאים: 9 שקלים לקוב, 4.5 שקלים דמי שימוש חודשיים.

במקומות אחרים בארץ, שבהם מתגורר קהל כללי, המחירים לא מתקרבים להצעות הנ"ל. בתל אביב מווצע ללקוחות מחיר של 32.76 שקלים לקוב ודמי שימוש של 28 שקלים לחודשיים. בעיר יבנה קיבלנו הצעה נמוכה יותר, 16 שקל לקוב ו-15 שקל דמי שירות לחודשיים, אך עדיין לא נמוכה כמו ברחוב החרדי.

"הקהל החרדי מהווה כח צרכני גדול, אבל הוא מבצע קנייה חכמה, והוא יחפש את המחיר האטרקטיבי ביותר", מסביר אבי זיתן, מומחה לשיווק ומיתוג. "היצרנים והמשווקים הבינו ששווה להילחם עליו".

גם בפזגז התקשינו לקבל הצעה כשהתקשרנו מכתובת "חילונית". בנתניה הציעו נציגי השירות מחיר של 22 שקלים לקוב ו-12 שקלים תשלום קבוע לחודש לפני מע"מ. מהשכונה החרדית בנוף הגליל הנציגים נשמעו אחרת: "אני רוצה לקחת אתכם ואני רוצה לעבוד איתכם אפילו במחיר של 16 שקלים לקוב כולל מע"מ. דמי שימוש יהיו אצלנו 8 שקלים לחודש". מדובר בפער של 75% על אותו מוצר.

"מדובר באפליה שהשוני בה הוא לא רלוונטי ולכן זו אפליה פסולה", מסבירה עו"ד אפרת יהב, ממשרד עורכי דין אורי קינן ושות'. "צריך לפנות לרשויות, למי שאחראי לאכוף את הנושאים האלה, ולפעול בדרכים משפטיות".

תגובות לכתבה

מחברת פזגז נמסר בתגובה: "פזגז מובילה את התחרות בשוק הגז ומציעה הצעות אטרקטיביות וזולות לכל המעוניין בשירותיה ללא קשר לזהות או מגזר. מחירי הגז בישראל מורכבים מפרמטרים שונים כמו היקפי הצריכה של הלקוח, מספר השימושים, תשתית הבניין ועוד. כל טענה למתן מחירים נמוכים יותר על בסיס השתייכות למגזר מסוים הינה שקרית ועומדת בסתירה מוחלטת לעובדות!".

מחברת אמישראדז נמסר בתגובה: "אמישראגז פועלת כחברה מסחרית ותחרותית אשר מעניקה הטבות ותמריצים שונים ללקוחותיה על פי שיקול דעתה השיווקי וזאת ללא קשר לשיוך לקבוצות אוכלוסיה שונות. נמשיך להעניק שירות מסור ומקצועי ללקוחותינו בכל רחבי הארץ".

מחברת סופרגז נמסר בתגובה: "לחברתנו אין מדיניות או עקרונות הנותנים יתרון כזה או אחר ללקוח על בסיס השתייכותו הדתית או המגזרית. אנו מציעים ללקוחותינו ברחבי הארץ מגוון שירותים ומחירים הנקבעים על בסיס שיקולים שונים, כגון כמות צריכת גז, צורת אספקתו ללקוח ותנאי התשלום, ואיננו מתחשבים בשיוך הדתי או המגזרי של הלקוחות. נבקש לציין שישנן גם רשויות מקומיות 'חרדיות' ברחבי הארץ שבהן מחירי הגז הממוצעים גבוהים יותר מרשויות מקומיות 'חילוניות', ולהיפך".