אתם צריכים לקנות מעיל, אבל במקביל רוצים גם טלפון חדש. איך תבחרו מה חשוב יותר? כדי לקבל החלטות נכונות לגבי ההוצאות שלכם, חשוב לעבוד על פי תקציב אישי שתבנו לעצמכם. תקציב אישי הוא בעצם תוכנית שעוזרת לכם להעביר את הכסף שהרווחתם לחיסכון, תוך ניהול שותף של הוצאות (הקצאת כסף לארוחות צוהריים, לאוטובוסים או בלידור) או פירעון חובות (כסף שאולי לוויתם).

לפני שתיגשו לבניית התקציב, חשוב לשים לב להבדל שבין צורך לרצון. לצורך הדגמה, צרכים הם בגדים, אוכל ותשלום שכר דירה, לעומת רצונות שבהם נכללים רכישה של משחקים, אופניים, סקייטבורד וכדומה. זכרו לדאוג קודם כל לצרכים שלכם, ולאחר מכן תוכלו לחשוב על חיסכון עבור הרצונות.

חשוב להבין שתקציב לא נועד רק לעזור לכם לבחון את הצרכים והרצונות המיידיים שלכם, אלא גם להכין אתכם להשגת היעדים הכספיים לטווח הארוך. יתכן שיהיו לכם מספר מטרות לטווח קצר שתוכלו להשיג בתוך שבועות ספורים או יעדים ארוכי טווח שתצטרכו מספר שנים כדי להשיגם.

הכל כלול

התחילו ליצור תקציב על ידי הגדרת יעדים לאופן שבו תרצו להוציא ולחסוך כסף בפרק זמן מסוים. הקפידו לכלול את כל מה שתרצו או תצטרכו לרכוש וחלקו אותם לקטגוריות. נסיעה באוטובוס תיכנס לקטגוריית "תחבורה" ומגש פיצה יכנס תחת "אוכל".

השלימו את התקציב על ידי הכנסת סכום הכסף שאתם מעוניינים להוציא בכל חודש על פי החלוקה לקטגוריות השונות. המטרה של התקציב היא להשאיר סכום כסף לחיסכון, וזה תלוי כמובן בגובה הכנסה החודשית שלכם.

גבר ואישה מדברים על כסף (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
הקפידו לכלול בתקציב את כל מה שתרצו או תצטרכו לרכוש | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

הידעתם?

עכשיו, כשהקורונה חולפת והחיים חוזרים למסלולם, אם תוותרו מידי פעם על הפופקורן בבית הקולנוע או שתקפידו להביא איתכם ארוחת צוהריים למשרד במקום לאכול בכל יום בחוץ, תראו שתצליחו לחסוך סכום כסף לא מבוטל בסופו של החודש. ברגע שתתחילו לעבוד על הקצאת כספים, תופתעו לגלות שישנן קטגוריות בהן אתם מוציאים הרבה יותר ממה שחשבתם. הלמידה הזו יכולה להיות הזדמנות טובה להפחתה.

לסיכום, תכנון תקציב יעזור לכם לתכנן בחירות של יעדים שאתם מעוניינים להשיג: מטרה לטווח קצר יכולה להיות לדוגמא רכישת ספר חדש לבית הספר, מטרה לטווח בינוני תהיה קנייה של מעיל חורף חדש ומטרה לטווח ארוך יכולה להיות הרשמה ללימודים אקדמאיים.

זכרו שלעיתים יכולה לצוץ הוצאה בלתי צפויה שתגרום לכם להוציא יותר כסף ממה שתכננתם. בין אם מדובר בהוצאה קטנה, למשל עבור משקפי שמש שנהרסו ככה פתאום, או בהוצאה גדולה יותר, כמו סמארטפון חדש, תמיד כדאי שיהיה לכם בצד סכום כסף שמיועד לימים קשים.

אז עכשיו, אחרי שקיבלתם את כל המידע, בואו נבדוק האם הפכתם למומחים בבניית תקציב: