גניבה של 24 אלף שקלים מהארנק הדיגיטלי: בר בוזגלו, ישראלי בן 23, יצא לטיול בברזיל, ובאחד הימים האחרונים בטיול נגנב לו הטלפון. תוך שעות בודדות השודדים ביצעו עסקאות בשווי 24 אלף שקלים בחשבונו, לאחר שהשיגו את הסיסמא לארנק הדיגיטלי. כיצד תוכלו להגן על עצמכם מפני מקרים דומים? 

בוזגלו סיפר שהלך ברחוב כשהטלפון שברשותו פתוח, ולפתע רוכב אופנוע עבר לידו וגנב לו את הטלפון מהיד. עד שהבין שקיים סיכון שייגנב לו כסף מהפלאפון ובעודו מנסה למצוא דרך להתקשר לבטל את כרטיסי האשראי, השודדים גילו את סיסמת הכניסה לארנק הדיגיטלי שלו וביצעו עסקאות בשווי של יותר מ-24 אלף שקלים.

"עם ההתקדמות הטכנולוגית, רבים עוברים להשתמש בארנק הדיגיטלי, שמהווה למעשה תחליף לכרטיס האשראי הפיזי והמוכר", אומר עו"ד עופר פרידמן, מתמחה בדיני אינטרנט וסייבר. "עם זאת, עולות גם האפשרויות לבצע גנבות וזיופים. כשארנק דיגיטלי פתוח, ניתן להשתמש בו ולבצע רכישות והונאות".

עו"ד עופר פרידמן, מתמחה בדיני אינטרנט וסייבר (צילום: אלי מעייני)
עו"ד עופר פרידמן, מתמחה בדיני אינטרנט וסייבר | צילום: אלי מעייני

כשבדק לאן הגיע הכסף, ראה בוזגלו שההעברות, בשווי עשרות אלפי שקלים, בוצעו לכתובת מסוימת בסאו-פאולו בברזיל. הוא פנה לחברת האשראי שלו "Max", הן על מנת לבטל את כרטיסי האשראי והן מתוך ציפייה שישיבו לו את הכסף. לצערו הוא גילה שחברת האשראי לא ממהרת להחזיר כסף כשמדובר בטענות לגניבה מארנק דיגיטלי. 

עקב טעות של מוקדנית אחד הכרטיסים לא בוטל, כך שלאחר השיחה עם חברת האשראי נמשכו עוד 8,000 שקלים מחשבונו. את הסכום הזה "Max" השיבו לו, אך את שאר 16 אלף השקלים הם סירבו להחזיר. חברת האשראי דרשה מהצעיר לעבור בדיקת פוליגרף כדי לאמת את גרסתו ושם יצא שאינו דובר אמת, ולכן בקשתו סורבה. בוזגלו ההמום טען שהוא זה שהפציר ב-"Max" לאפשר לו לעשות את בדיקת הפוליגרף מיד לאחר האירוע, מתוך ביטחון מוחלט בגרסתו לאירועים, ותוצאות הבדיקה אינן משקפות את המציאות.

כך תגנו על הכסף שלכם

אז אם גם אתם חוששים שייגנב לכם כסף מארנק דיגיטלי, מלבד חוסר הנוחות ועגמת הנפש חשוב שתדעו בחשבון שתהליך בדיקת ההונאה והחזרת הכסף הוא מורכב וארוך יותר. איך תוכלו להימנע מכך? "ישנם מספר כללי אצבע שיכולים להקטין את האפשרות לגניבה ולשימוש שלא כדין ע"י הארנק", מסביר עו"ד פרידמן.

"קודם כל, לדאוג לנעילה של הטלפון הנייד באמצעות סיסמא - כך שגם אם הוא נגנב, עדיין יש צורך לגלות את הסיסמא כדי לפתוח אותו, ותמיד יש לדאוג לסיסמאות חזקות (ולא להשתמש באותה סיסמא לכל הצרכים). רצוי להשתמש בתוכנות אנטי וירוסים לנייד כדי לנסות ולצמצם את היכולת לחדור לטלפון הנייד על ידי האקרים, ולהוריד את הארנקים הדיגיטליים לטלפון אך ורק מהאתרים הרשמיים. כדאי גם לבצע מעקב שוטף אחר החיובים, דבר שיסייע לראות באם נעשית פעילות חריגה. בדרך כלל, בכל תשלום שמבוצע בחשבונכם, תקבלו הודעה על החיוב".

מ-Max נמסר בתגובה: ''טענות הלקוח נבחנו על-ידינו באופן מעמיק ומקיף. בתום הבחינה נמצא שאין ממש בטענותיו. מפאת שמירה על פרטיותו של הלקוח, אנו מנועים מלפרט עוד על נסיבות המקרה".