לאחרונה עלו מחירי הירקות לא מעט לכותרות. העגבניות זכו לכינויים כמו זהב אדום, גם תעריף המלפפונים זינק ושוב המחירים ירדו. ייתכן שהמחירים שאנחנו משלמים יכולים להיות נמוכים הרבה יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המחיר שמשלמים החקלאים ורשתות השיווק לחקלאים נקבע על פי מחירון שנוי במחלוקת של מועצת הצמחים המכונה "התקליט". סוקר של המועצה מגיע בכל לילה לשוק הסיטונאי בצריפין, עוקב אחרי העסקאות וקובע את מחיר המחירון לכל ירק לפי התרשמותו בשטח, בשקלול עם דיווחים שמעבירים חקלאים על עסקאות עם הרשתות.

מחירון ירקות סיטונאי חדש בשם "ירקום", מתיימר להיות מדויק יותר מזה של מועצת הצמחים. המחירון מוריד את מחירי הירקות ב-23 אחוזים בממוצע. החברה שמפרסמת את המחירון החדש מספקת שירותי מחשוב לעשרות סיטונאים בשוק, ומבססת את המחירון על העסקאות שבוצעו בפועל בשוק הסיטונאי בצריפין בכל יום.

החקלאים טוענים כי המחירים גורמים לירידה בביקוש

ירקות, עגבניות, מלפפונים, בסטה, שוק, מוכר (צילום: חדשות 2)
המחירים מורידים את הביקוש. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

אם נשווה בין שני המחירונים ביום אחד בתחילת החודש נגלה שהפער בין מחיר המלפפונים עמד על חמישים אחוזים. הפער במחיר העגבניות עמד על ארבעים ושבעה אחוזים, ועל הקישואים - חמישים ושלושה אחוזים.

חלק מהחקלאים והסיטונאים מתלוננים שהמחיר הגבוה גורם לירידה בביקוש - ומספרים שלפעמים 50% מהסחורה נזרקת לפח פשוט כי לקוחות מוותרים על הירקות היקרים. החקלאים הגדולים דווקא נהנים מהמחיר הגבוה שהם מקבלים מרשתות השיווק.

על המדד של מועצת הצמחים מתבסס כמעט כל שוק הירקות בישראל: מרשתות השיווק הגדולות, המסעדות ועד משרד הביטחון, צה"ל וגופים ממשלתיים שרוכשים ירקות. על פי המחירון נסגרות העסקאות, וכמובן שבסופו של דבר המחירון גם משפיע על המחיר הסופי שאנחנו הצרכנים משלמים.