N12
פרסומת

הישראלים שחוששים: המוצרים החדשים האלו עלולים לגרום לנו נזק

מוצרי החלב החדשים שהופקו ללא פרות הם בשורה חיובית לטבעונים ולרגישים ללקטוז - אך ישראלים אלרגיים לחלב חוששים • מור, אם לבת 4 עם אלרגיה מסכנת חיים: "אם המוצר הזה ייכנס לגן של הילדה שלי או למסעדה טבעונית - אף אחד לא יזהיר אותה" • נועה לוי, אלרגית לחלב: "לקחו לי את רשת הביטחון" • משרד הבריאות: "בצמוד לשם הרכיב ברשימת הרכיבים מצוין בהדגשה המילה חלב"

הדר רשתי
הדר רשתי
N12
פורסם: | עודכן:
רימילק, remilk
החלב החדש של מחלבות גד ו-Remilk | צילום: remilk
הקישור הועתק

המוצרים החדשים והחדשניים של "חלב ללא פרה" גורמים לישראלים רבים לחשוש לחייהם: בימים האחרונים השיקו חברות המזון שטראוס ומחלבות גד מוצרים חדשים של חלב שמיוצר מחלבון זהה לזה שקיים בחלב פרה. מדובר בפיתוח ביו-טכנולוגי שמיוצר במעבדה ועומד בתקני משרד הבריאות כדי להיכלל בקטגוריות של המוצרים שמוגדרים "טבעוני" ו"כשר פרווה". אלא שבקהילת האלרגים לחלב אומרים שהתיוג הזה "עלול להרוג אותנו".

סדרת מוצרי Cowfree של שטראוס כוללת מוצרי חלב וגבינה המבוססים על חלבון בשם BLG, שמקורו בפטרייה אך זהה בהרכבו לחלבון המצוי בחלב פרה. הפקת החלבון מבוצעת בתהליך תסיסה מבוקר, ללא שימוש בבעלי חיים, שמאפשר ליצור טעם, מרקם וערכים תזונתיים שכמעט זהים לחלב מן החי.

f COWFREE
מוצרי Cowfree של שטראוס

גם המוצר של מחלבות גד וחברת Remilk, שמכונה "החלב החדש", מבוסס על חלבון חלב אמיתי שהופק ללא שימוש בפרות. תהליך הפקת חלבוני החלב של גד מבוצע בהתססה מיקרו-ביולוגית שמאפשרת לגדל חלבון זהה לזה שמופק מפרות.

החידושים התקבלו בהתלהבות בקרב טבעונים ואנשים שרגישים ללקטוז, שמברכים על מוצר שיאפשר להפסיק את התלות בתעשיית החלב. המוצרים אף זכו כאמור לאישור משרד הבריאות להיחשב כטבעוניים ובעלי כשרות פרווה שכן לא הופקו מבעלי חיים.

אלא שצרכנים שאלרגים לחלב מן החי חוששים כי התיוג הזה עלול ליצור בלבול בקרב מי שהורגל להבין שמוצר טבעוני בהכרח לא מכיל חלב. לטענתם, שימוש במוצרים החדשים עלול לעורר תגובה אלרגית זהה לזו שמתקבלת בעת אכילת מוצרי חלב "אמיתיים".

פרסומת

בימים האחרונים נפוצו ברשתות החברתיות תלונות של משתמשים שחוששים מאימוץ מוצרים מסדרות המותגים החדשות ומההשלכות האפשריות על ציבור האלרגים לחלב. "זה עניין של חיים ומוות", אמרה ל-N12 מור, אם לילדה בת 4 עם אלרגיה לחלב מסכנת חיים. "אם המוצר הזה ייכנס לגן של הבת שלי או למסעדות טבעוניות תחת ההגדרה פרווה וטבעוני, עלולים להיווצר בלבולים. אף אחד לא יזהיר אותנו והילדה שלי עלולה להיפגע".

"הדבר הראשון שאני אומרת כשאני מגיעה למסעדה זה שאני אלרגית לחלב, והתגובה המיידית היא 'זה בסדר יש פה אוכל טבעוני'", משתפת נועה לוי (28) שמתמודדת עם אלרגיה לחלב מסכנת חיים. "הכנסת המוצרים החדשים תחת הקטגוריה של מזון טבעוני עלולה לגרום לי לסכנת חיים ממשית: המוצרים האלו לוקחים את רשת הביטחון שלי שעד היום הייתה פרווה וטבעוני, כי אלו דברים שבהגדרה לא כוללים חלב. הגוף שלי לא יודע לעשות את ההבחנה אם החלבון מופק מפרה או מפטרייה".

"כשגיליתי אתמול שנכנס עוד שחקן לשוק החלב ללא פרה כתבתי לגננת של הבת שלי שישימו לב, כי המוצרים האלו מסכנים אותה כי הם מכילים אלרגן חלב", מוסיפה מור. "הגננת השיבה לי שהם כבר כמעט הכניסה לסל המוצרים של הגן את החלב, כי חשבו שבגלל שהוא טבעוני הוא יתאים לבת שלי".

פרסומת

החשש של קהילת האלרגים לחלב כבר הגיע גם למסעדות: "מאז השקת המוצרים החדשים קיבלתי מספר פניות מלקוחות שאלרגים לחלב והביעו חשש גדול", מספרת מירב ברזילי, בעלת המסעדה הטבעונית המוכרת משק ברזילי בתל אביב. "הבטחנו להם שהשימוש בחומרי הגלם שהיו רגילים אליהם לא השתנה, וגם אין כוונה לשנות את הרכב המוצרים בהם אנו משתמשים – בטח ובטח בבישול במטבח".

לדברי ברזילי, אין לה כוונה בשלב זה להכניס את מוצרי החלב החדש החדשים לחומרי הגלם של המסעדה. "אם נראה שיש להם ביקוש - הם ייכנסו רק כאופציה של חלב לקפה", היא אומרת, "אבל אין לנו כוונה לבשל ולהכין מנות עם חלב שמגיל אלרגן שמסכן את קבוצה של לקוחות שמגיעים אלינו כדי להרגיש בטוחים".

משטראוס נמסר כי בשלב זה סדרת מוצרי Cowfree משווקת לרשתות השיווק בלבד ולא לבתי קפה, מסעדות ומלונות. "אנחנו פועלים בשיתוף עמותת יהל להנגיש ולהטמיע את הקטגוריה. על התווית מצוין אלרגן החלב והעובדה שהמוצר אינו מתאים לאלרגים לחלבוני חלב מופיעה בצורה בולטת בחזית האריזות בסמוך לכשרות ובכל הפרסומים".

ממחלבות גד ו-Remilk נמסר כי המוצר מכונה "החלב החדש" כדי "להדגיש שמדובר בחלב אמיתי ולא בתחליף. הוא זהה בהרכבו ובתפקודו לחלב רגיל ולכן אינו מתאים לאנשים האלרגיים לחלבוני חלב. על גבי האריזות מצוין במפורש כי המוצר מכיל חלבון חלב".

פרסומת

ממשרד הבריאות נמסר: "החלבון BLG הוא החלבון המרכזי בחלב בקר. מאחר שחלבון זה קיים גם בחלב פרה ויכול לגרום לאלרגיה אצל אנשים הרגישים לחלב, הדבר נלקח בחשבון גם באישור שניתן [למוצרים המשתמשים בחלבון זה]. בהתאם לכך נקבעו דרישות סימון לעניין אלרגן חלב, בהתאם לחקיקת המזון - ולכן, בצמוד לציון שם הרכיב ברשימת הרכיבים, מצוין בהדגשה המילה חלב, במטרה להזהיר את האנשים האלרגיים לחלב להימנע מצריכת המוצר".

חידושים טכנולוגיים כמו חלב ללא ניצול חיות הם בסך הכל בשורה חיובית, אבל בזמן הצעדה קדימה נראה כי חלק מההגדרות הוותיקות ששמרו על הצרכנים מאבדות אפקטיביות. בין חלב לחיקוי חלב, טבעונות ואלרגיות מסכנות חיים, נראה שהגבולות בין הגדרות מדעיות ומידע ששומר על הצרכן הולכים ומיטשטשים.