מחירי הפסטה באיטליה זינקו ב-20% - וגרמו לצרכנים שם להכריז חרם על רכישת המאכל הלאומי "לפחות למשך 15 ימים", בתקווה שעד אז המחירים ירדו חזרה. בפעם האחרונה שהיה שם חרם כזה, הוא אכן הצליח להוריד את המחירים. ההתייקרות הגיעה למרות ירידה במחירי החיטה בעולם ב-2.3% בחודש אפריל - שנמכרת כעת במחיר הנמוך ביותר מאז יולי 2021, כך על פי נתוני ארגון המזון והחקלאות העולמי.

צרכנות - סיקור N12

חלק מההסבר להתייקרות הוא שהפסטה שנמכרת כעת יוצרה לפני כמה חודשים כשמחיר קמח הדורום, המשמש לייצור הפסטה, היה מאוד גבוה. מדובר בתוצאה גם של התייקרות מחירי האנרגיה בעולם. שר הכלכלה האיטלקי אף קיים לפני כמה שבועות פגישת חירום בנושא.

בהצהרה של ארגון המייצג את יצרני האוכל באיטליה, ציינו כי עלות ייצור הפסטה התייקרה ב-8.4% בשנה אחת, אך הדגישו: "עלות הייצור ירדה רק לאחרונה, זה נכון. אבל המחירים עדיין לא חזרו לרמות שבהן היו בעבר – והם עדיין יקרים בהשוואה לשנים 2020 ו-2021". 

מה הסיכוי שחרם יקרה גם בארץ?

"כמו שפה עושים הפגנות, גם באיטליה עושים סוג של הפגנה בגלל המחיר של הפסטה, זה חשוב מאוד", תיאר השף מסימיליאנו די מטאו, "רק אם כולם לא יקנו יחד (פסטה), לפחות באחוזים גבוהים, זה יעבוד, לא רק אם חלק קטן".

אישה אוכלת פסטה (צילום: 123rf)
האיטלקים יצליחו לא לקנות פסטה במשך שבועיים? אילוסטרציה | צילום: 123rf

מסימיליאנו הסביר את הסיבה לעליית המחירים: "כולנו שילמנו את מחיר המלחמה (באוקראינה) עם המחיר של הגז ומחיר החיטה שעולה. זה לא הוגן שתמיד האנשים הרגילים צריכים לשלם את החשבון על הדברים האלה, כולם צריכים". "כבר לפני שנה העלו לי ב-30%-35% את מחיר החיטה שבה אני משתמש כדי להכין פסטה טרייה", סיפר השף.

על הסיכוי שחרם כזה יקרה גם בארץ אמר "קשה להגיד. אני חושב שלאיטלקים יש יותר קשר לפסטה מכל העולם, זה יוצא משם. זה חלק של התרבות. (התייקרות כזו) יותר פוגעת ויותר מדברת לאנשים שם. זה האוכל של פשוטי העם שאוכלים כל יום".