החקלאות הישראלית נמצאת במצב הישרדות והחקלאים מתחננים לכל עזרה שיוכלו לקבל - בקטיף או בטיפול בגידולים בשדות ובמטעים, וגם ברכישת התוצרת החקלאית שנהרסת. האבסורד הוא שבעודנו נחשפים לגודל הטרגדיה של החקלאות שלנו, רשתות השיווק ממשיכות למכור תוצאת חקלאית מיובאת מחו"ל. "כואב הלב לשמוע את החקלאים ולהבין את גודל המצוקה שלהם - ואז לראות בסופרים את הירקות של ארדואן", אומרת נוי הדס, בעלת נוי השדה, שנרתמת לעזרת החקלאים. "החקלאים שלנו במצוקה איומה! עשרות חקלאים שהגנו עלינו בגופם נפגעו בטבח הנוראי, זה הזמן שלנו להראות להם שאנחנו איתם". אז בתור התחלה, זה זמן טוב להקפיד על קניית תוצרת ישראלית בלבד, ועכשיו רק נותר ללמוד איך מבדילים בינה לבין זו המיובאת.

הנה הטיפים של נוי:

עגבניות

ברשתות השיווק יש המון עגבניות ישראליות לצד המון עגבניות טורקיות, אבל עגבנייה היא הירק שהכי קל לזהות אם הוא ישראלי או לא: בעגבניות הישראליות תמיד יהיה עוקץ ירוק, ולפעמים הן יהיו מחוברת לאשכולות או שיהיה בהן גבעול. העגבניות הטורקיות גדולות, קשות ופחות אדומות, בעוד שהישראליות יותר אדומות, יותר קטנות ויותר רכות.

חיתוך עגבנייה, עגבניות, קרש חיתוך (צילום: stockcreations, shutterstock)
יש גבעול - העגבנייה ישראלית | צילום: stockcreations, shutterstock

פלפלים

את הפלפלים הישראליים קשה לזהות, אף שמגדלים בארץ מאות טונות שלהם. לפעמים תופיע על הפלפל מדבקה שמציינת את מקורו, אך מכיוון שמדובר על עלות נוספת שעל החקלאי לשאת בה, לא כל הפלפלים מסומנים. יחד עם זאת, חשוב שתכירו: פלפלים מטורקיה תמיד יהיו ללא מדבקה.

גזרים ותפוחי אדמה

גם בגזרים ותפוחי אדמה מאוד קשה לזהות את מקור התוצרת החקלאית, וההמלצה היא לבדוק מה כתוב על האריזה מכיוון שברשתות הירקות האלה לרוב נמכרים ארוזים.

גזרים בשוק (צילום: עודד קרני)
קונים ארוז, רואים את המקור | צילום: עודד קרני

מלפפונים וקישואים

מלפפונים וקישואים ישראליים הרבה פעמים יהיו עם פרח צהוב בקצה, אבל לא תמיד. אם אתם מוצאים מלפפונים או קישואים עם הפרח הקטן, דעו שלא רק שזה ירק ישראלי - זהו ירק טרי טרי שנקטף ממש לא מזמן. קישואים ומלפפונים מיובאים נראים עייפים יותר ולא יהיה בהם פרח קטן או גבעול בקצה.

מה הדרך הכי טובה לאחסן מלפפונים? (צילום: צילום ביתי, mako אוכל)
יש גבעול? ישראלי | צילום: צילום ביתי, mako אוכל

אננס

עכשיו אומנם לא העונה, אבל זכרו שאננס ישראלי תמיד יגיע עם העלים הירוקים בעוד שאננס מיובא יימכר ללא העלים.

ענבים

ענבים שנמכרים בתפזורת – ישראליים, ענבים ארוזים באריזות פלסטיק – מיובאים לרוב, אלא אם על גבי האריזה כתוב במפורש שמדובר על ענבים ישראלים, כמו למשל באריזות של ענבי טלי שעל גביהן מצויין גם אזור הגידול של הענבים. על האריזה תמיד יהיה כתוב המקום שממנו הם הגיעו. לפעמים תמצאו ענבים ארוזים בסלסילת פלסטיק עטופה ברשת - אלה ענבים ישראליים.

תפוחים/נקטרינות/אבטיחים

על כל אחד מהפירות האלה תראו מדבקה שמציינת את מקורו. פירות רכים כמו נקטרינות אינם מיובאים בגלל חיי המדף הקצרים שלהם.

משרים את הנקטרינות בסירופ (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
נקטרינות ושאר פירות רכים - כמעט תמיד תוצרת הארץ | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

כמה טיפים כלליים לרכישת תוצרת חקלאית

  1. רשתות השיווק לרוב מוכרות תוצרת מחו"ל, ודווקא בירקניות הקטנות ובשווקים סביר שתמצאו את התוצרת הישראלית.
  2. ירקות ופירות ארוזים מאפשרים לבדוק את מקור התוצרת אך שימו לב, לא כל אריזה שכתוב עליה בעברית אכן מכילה תוצרת ישראלית. קראו מה כתוב על האריזה, אל תקנו רק בגלל שהכיתוב הוא בעברית.
  3. לפעמים רשתות מזון מערבבות בין ירקות ישראליים למיובאים. אין באמת דרך לבדוק את זה, מלבד סריקה עם העיניים. זיהיתם את הישראליים לפי כל הכללים שהזכרנו? קנו אותם.
  4. רוב הפירות שתראו על המדפים הם תוצרת ישראל, למעט כמה יוצאים מן הכלל.

***

בימים אלה נוי השדה מפעילים חמ"ל סיוע לחקלאים ויצרו שיתוף פעולה עם לקט ישראל ועם אחים לחקלאות. הם מקבלים פניות מהחקלאים בדרום ובצפון שזקוקים לידיים עובדות ומסייעים בחיבור עם אנשים שמעוניינים לעזור. בנוסף הם רוכשים את כל הסחורה שאפשר מהחקלאים בדרום ויוזמים שוקי חקלאים בהתנדבות מלאה. עקבו אחריהם באינסטגרם כדי לבדוק מתי ואיפה יתקיים שוק החקלאים הבא

אפשר לפנות לנוי השדה גם בטלפון 054-6527594.