מזה כעשור שהקונדיטוריות מיכל בוטון ואנה שפירו עומדות מאחורי כמה מתפריטי הקינוחים והמאפים המוכרים בארץ. בין המקומות בהם פעלו אפשר למנות מסעדות כמו טאיזו, הבסטה, פיצרוי לשעבר, TYO ועוד שלל פרויקטים של קינוחים ומאפים, כך שיכול מאוד להיות שכבר טעמתם מהתוצרת שלהן, ואפילו לא ידעתם.
כעת, הן יוצאות סוף סוף עם מיזם עצמאי משותף ופותחות את עמיתה: מאפייה וקונדיטוריה בגבול יפו תל אביב. "עמיתה זה כמובן קולגה וזה מתייחס אלי ולאנה", מספרת לנו מיכל בוטון, "באופן כללי רצינו שם בעברית שהוא לא מתיש. משהו שבערכיות שלו יהיה עם משמעות".
העבודה על המקום החדש החלה הרבה לפני שתעשיית האוכל בארץ נכנסה לסוג של מצב המתנה. במהלך השנה האחרונה השתיים משפצות את המקום והפכו אותו לפנינה נוצצת במרכז רחוב שלמה הלא-מאוד-אטרקטיבי. הסקת המסקנות מתקופת הקורונה הובילה להחלטה שעמיתה לא תהיה בית קפה שיושבים בו על קפה ומאפה אלא נקודת מכירה שמשמשת כמאפייה, מעדנייה וקונדיטוריה. "כשקונים פה בגט אפשר לקחת לידו גם בקבוק יין מדהים וגבינה טובה וממרח שעבדנו עליו הרבה. ככה אני הייתי רוצה לצרוך את האוכל הזה. כמובן שאנחנו עושים גם כריכים וקפה ומאפה, אבל זה משהו אחר", אומרת בוטון.
בין מאפי הדגל בעמיתה תמצאו את הבורקס מבצק עלים אוורירי ועדין, שבו המילויים המיוחדים הם הכוכבים: אנשובי עם גבינת שמנת, שום ועלי מרווה מעל הבצק שמקבלים פריכות באפייה ומשתלבים לביס אומאמי עז; בורקס עם לבנה שנעשית במקום ותבשיל של תרד שחור עם שאטה ולימון מגורד; בורקס עם תבשיל חצילים ברוטב עגבניות בסגנון מטבוחה עם פפריקה וגבינת פטה; ובורקס תפוחי אדמה עם אבקת זעתר וגבינה מלוחה. את המילויים, כמו גם את התוספות המוגשות ליד הבורקס כמו אריסה או לימונים כבושים, ניתן יהיה גם לרכוש הביתה בנפרד.
מגוון המאפים בעמיתה מרשים, ובין היתר תמצאו במקום קרואסון קלאסי יפיפיה שהוא בין הטובים שיש כיום בארץ; קרואסון מלוח עם חרדל, שינקן ואמנטל; קרואסון שוקולד קלאסי עם פולי קקאו גרוסים שמעניקים פריכות נעימה ומרירות טובה (לדעתנו מדובר באחד מקרואסוני השוקולד הטובים בישראל); מאפה מינס פאי בצורת קונכייה במילוי תפוחים שמבושלים שעות עם פירות יבשים ורום בסגנון אנגלי, חורפי ועשיר; בריוש עם תפוזים מסוכרים קצוצים ותערובת חוואיג'; וכריך שהוא חוויה כוללת של לחמניות צימוקים וקינמון רכות שהן יחידת טעם בפני עצמן במילוי נקי של קממבר, קצת חמאה ורוקט.
העוגיות והעוגות כאן הן בסגנון אולד סקול, מה שאומר שתוכלו לרכוש פה עוגיות לינדזר עם ריבת אגסים; עוגיות שוקולד צ'יפס; עוגיות ריבה; סברינות; שטרודלים קלאסיים; בסבוסה עם תפוחים מקורמלים; קרנץ שוקולד עם קקאו וסוכר; וקראנץ אגוזים וקינמון. יוצאת דופן משמחת במיוחד בויטרינה היא עוגת יום הולדת, שהיא עוגת שכבות שוקולד עם ציפוי סוכריות צבעוניות. "גיליתי עם השנים שזה אחד הדברים שהכי חסר לאנשים", מספרת בוטון, "מקום פשוט לרכוש בו עוגת יום הולדת של פעם אבל טעימה ברמות. חשוב לי שזה יתקיים כאן, גם אם זה לא מדבר בצורה אחידה בהכרח את המקום".
מחלקת הלחמים כאן מציעה באגטים, לחמי שיפון מלא, לחם לבן קלאסי ועוד, כשבהמשך יהיו כאן מבחר כריכים ויוצעו עוד מאפים, עוגיות וקרקרים. "השפה פה היא דברים שאנחנו אוהבות לאכול ולהכין ויש למקום דופק", אומרת בוטון, "אנחנו מחוברות לאיפה שאנחנו נמצאות ואוהבות טריות וחומר גלם טוב, אבל בסוף אנחנו לא רוצות שמשהו יכבול אותנו באג'נדה, אז דופק זה משהו שכל הזמן התעקשנו עליו. שתינו לא אוהבות תבניות וחשוב לנו אחרי שאנחנו עובדות הרבה שנים במסעדות לא לדבר שפה של מישהו אחר. שתינו מכניסות מעצמנו לכל מה שאנחנו עושות ומתעסקות בגסטרונומיה ולא רק בדבר הזה שקוראים לו קינוחים".
ואיך זה לפתוח מקום כזה בצל הקורונה? "אין לנו ברירה", מודה בוטון, "לא התכוונו לפתוח בתקופה הזאת אבל זה מה שקרה. התחלנו והגיעה התקופה. הייתי שמחה לפתוח בתקופת שגשוג ולא להכניס כל פעם 4 אנשים לחנות, אבל אני מקווה שבסוף הכל ייצא לטובה".
בינתיים תפעל עמיתה 5 ימים בשבוע (ראשון-חמישי) מ-07:00 ועד שיגמר המלאי, ובהמשך מתכננים לפעול כאן 7 ימים בשבוע.
עמיתה. שלמה 10, תל אביב. 03-7600880