הם שותים שוקו בסופר ומשאירים את השקית מטפטפת במקרר, עושים סיבוב בשוק ונוטלים חופנים של פיצוחים ככה על הדרך בלי לשלם, או "רק" מנסים כמה טעמים של גלידה בגלידרייה, ובסוף מסננים "רק באתי לטעום". יש לא מעט ישראלים שחושבים יש להם זכות לנשנש בסופרמרקט או בשוק בלי לשלם. המוכרים רואים ומתעצבנים, בעלי החנויות סופרים את ההפסדים בייאוש, וסדרני הסחורה בהלם כשהם מגלים אריזות פתוחות זרוקות בחנות. אבל האנשים שהעלו את החוצפה הישראלית לדרגת אומנות, ממשיכים לטעום, וללכת לחנות הבאה, בלי להוציא שקל.

"אלה שמבקשים אם אפשר לטעום - אז בכיף, אני נותן להם בהנאה. אבל יש כאלה שלא חושבים בכלל לקנות, פשוט עוברים ולוקחים, וזה מעצבן, אבל הבנתי כבר שזה הטיפוס הישראלי. זה לא קשור אפילו לכסף - כמה עולה זית?"

 

מדפי סופר מרקט
"אנשים לוקחים ואוכלים בעיקר מעדנים בלי לשלם, כי הם נמצאים אצלנו בסוף החנות", סופרמרקט (אילוסטרציה)

"יש את זה בשוק כל הזמן"

"אני מכיר את התופעה הזאת וחי איתה שנים, זה קורה ביום-יום", מספר בועז צדקיהו ממעדני צדקיהו בשוק מחנה יהודה בירושלים. "בהתחלה היינו מתעצבנים ומעירים, עכשיו כבר הפסקתי אפילו להעיר. זה קורה כל יום, תלוי בכמות האנשים שיש בשוק, אבל יש את זה כל הזמן. אלה שמבקשים אם אפשר לטעום - אז בכיף, אני נותן להם בהנאה. אבל יש כאלה שלא חושבים בכלל לקנות, פשוט עוברים לוקחים והולכים וזה מעצבן, אבל הבנתי כבר שזה הטיפוס הישראלי. זה קורה כי לבן אדם בא פתאום לנשנש, לטעום איזה זית, זה לא קשור אפילו לכסף - כמה עולה זית? מעצבן שפשוט לא מבקשים".

"את הפיצוחים היקרים אנחנו בכוונה שמים מאחורה, כדי שאנשים לא ייקחו ויאכלו לנו בלי לשאול. זה קורה כל הזמן, יש לנו מגפון ואנחנו צועקים על מי שלוקח"

"ברור שזה מעצבן", הוא ממשיך, "יש את האלה ששואלים: 'אפשר לטעום זית אחד?' ואני אומר לו כן ונותן לו לטעום זית אחד, אבל כשהוא הולך הוא לוקח אתו עוד שני זיתים בדרך, וזה באמת דברים שמעצבנים. אני מעיר לאנשים כאלה, אבל כבר עברתי את השלב שזה מעצבן אותי".

 

שוק מחנה יהודה, ירושלים (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
"יש את אלה ששואלים אם אפשר לטעום זית ולוקחים שלושה", שוק מחנה יהודה. למצולמים אין קשר לנאמר | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"היה שבוע שכל בוקר היה לי פה שוקו בשקית פתוח במקרר"

"בבקרים שאני מסדר את החלב יוצא לי לראות שקיות של שוקו פתוחות ומונחות לי במקרר", אומר ג'וני (שם בדוי) מסופר טופ מרקט בירושלים. "זה קרה לי גם עם מעדן וחטיפים. ראיתי אריזות של מארזים קטנים כמו של פסק זמן פתוחות אחרי שהוציאו מהם יחידות. זה קורה גם בחמוצים, שאנשים פשוט אוכלים והולכים. אתה פשוט עומד ומסתכל על זה ואומר וואו".

"אנשים לוקחים ואוכלים בעיקר מעדנים בלי לשלם, כי הם נמצאים אצלנו בסוף החנות", הוא מספר. "הלוואי שהייתי תופס בן אדם שעושה לי את זה, הייתי שואל אותו מה אתה אוכל לי פה ולא משלם על זה כסף? היה שבוע שכל בוקר היה לי פה שוקו בשקית פתוח. גם בירקות זה קורה. לאחרונה ראיתי תפוח אכול".

"אנשים חושבים שזה לא עולה כסף, בסופו של דבר זה מצטבר לכמות גדולה ועושה נזק לחנות. אם לא הייתה את התופעה הזאת ואנשים היו יותר מתחשבים זה היה הרבה יותר טוב"

 

חמוצים, שוק  (צילום: פאדי אדוואן, פלאש 90)
"זה קורה גם בחמוצים, שאנשים פשוט אוכלים והולכים", דוכן בשוק | צילום: פאדי אדוואן, פלאש 90

"לא מעניין אותם שאנחנו משלמים כסף על הסחורה"

"אנשים הולכים בשוק ובדרך לוקחים חופן ומתקדמים, לא מעניין אותם שהידיים שלהם מלוכלכות", מספר בנימין רומי, בעל דוכן פיצוחים בשוק מחנה יהודה, "לוקחים המון דברים בלי לשאול, לא מעניין אותם שאנחנו משלמים כסף על הסחורה. הם פשוט לוקחים ונהנים מזה בלי לשלם. זה היה ממזער נזקים אם האנשים האלה היו יותר מתחשבים. את הפיצוחים היקרים אנחנו בכוונה שמים מאחורה, כדי שאנשים לא ייקחו ויאכלו לנו בלי לשאול. זה קורה כל הזמן, יש לנו מגפון ואנחנו צועקים על מי שלוקח".

"הלוואי שהייתי תופס בן אדם שעושה לי את זה, הייתי שואל אותו מה אתה אוכל לי פה ולא משלם על זה כסף? גם בירקות זה קורה. לאחרונה ראיתי תפוח אכול"

סגר במחנה יהודה בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"אני לא אומר לא לאנשים כאלה, אין לי מה לעשות", שוק מחנה יהודה (למצולם אין קשר לנאמר) | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"זה המנטליות של הישראלים, לא יעזור כלום"

"יש לנו חנות ותיקה וזו תופעה שאנחנו מכירים כבר שנים", מספר פיני צדקיהו, בעלים של חנות פירות וירקות, בשוק מחנה יהודה בירושלים. "בן אדם עומד ורוצה לטעום, אז הוא לוקח פרי והולך. אני לא אומר לא לאנשים כאלה, אין לי מה לעשות, אני לא אומר להם כלום".

"ההיקף של התופעה הזאת גדול", הוא אומר. "עוברות קבוצות וכמויות גדולות של אנשים וכל אחד לוקח מהדוכן ומנשנש קצת. יש לי הפסדים מזה, אבל זה חלק מהעבודה. נושא הטעימות זה משהו שתמיד יש, עומדים כאן ואוכלים דברים. עד שאני אומר להם משהו יכולים לקחת אפילו 10 דברים כדי לאכול. אני לפעמים רואה את זה, אין מה לעשות זה המנטליות של הישראלים לא יעזור כלום. במקום אחר אני לא חושב שנוגעים בצורה כזאת, אני בכל אופן לא נוגע".

פלאפל (צילום: רחל קרוטי, פלאש 90)
"טועמים כדור ולא קונים כלום", פלאפל | צילום: רחל קרוטי, פלאש 90

אריאל לוי מפלאפל אליעזר לוי ובניו בירושלים מוסיף: "זו תופעה מוכרת שאנשים באים כביכול לקנות וטועמים כדור פלאפל ולא קונים כלום, באים בשביל לטעום. זה קיים. אנחנו נותנים לאנשים שייהנו. התופעה הזו קיימת. אני דן כל בן אדם לכף זכות, משתדל לפחות, אז אני לא מתעצבן. זה קרה לאחרונה, אפילו הבוקר, הגיע בן אדם ואמר לי תן לי צ'יפס אחד ולא קנה בסוף, הצ'יפס שלי באמת הכי טעים בלי להשתחצן ובלי להשוויץ".

"נושא הטעימות זה משהו שתמיד יש, עומדים כאן ואוכלים דברים. עד שאני אומר להם משהו יכולים לקחת אפילו 10 דברים כדי לאכול"

 

גלידרייה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90)
"עשו את הכפיות של הטעימות קצת יותר קטנות", גלידרייה (אילוסטרציה) | צילום: AP / FLASH 90, פלאש 90

"גם תיירים באים לטעום גלידות ולא קונים"

את הטענה שמדובר במנטליות ישראלית סותר ניקי אברהמס, עובד בסניף של "גולדה": "אנשים מגיעים, המון תיירים - מנטליות כזאת של באים לטעום גלידות. באים לטעום את כל הסוגים ומתלהבים, דברים שבדרך כלל אין במקומות אחרים. באים וטועמים חמישה-שישה סוגי גלידה ואז במקרה הטוב בוחרים כדור אחד ומחלקים אותו לשני חצאים ובמקרה הפחות טוב פשוט טועמים ואז אומרים 'טוב, אני רק בא לטעום'".

"כמעט כל לקוח שבא ונכנס לחנות טועם טעם או שניים לפחות עד שהוא מחליט", הוא מספר. "יש גם לקוחות, כמו שאמרתי שפשוט טועמים והולכים. יש לנו שתי קערות של כפיות, אחת של טעימות ואחת של הגשה, ולצערי או לשמחת הלקוח אז הקערה של הכפיות של הטעימות מתמלאת מהר יותר מהקערה של הכפיות של ההגשה. לכן בגולדה ראו את הנולד ועשו את הכפיות של הטעימות קצת יותר קטנות. לא יודע אם זה מטעמי חיסכון או איכות סביבה, אבל זו התופעה בהחלט".

"אנשים באים ולוקחים וחושבים שזה תקין", אומר יעקב ביר מחנות של פיצוחים וממתקים ליד שוק מחנה יהודה בירושלים. "אנשים חושבים שזה לא עולה כסף, בסופו של דבר זה מצטבר לכמות גדולה ועושה נזק לחנות. אם לא הייתה את התופעה הזאת ואנשים היו יותר מתחשבים זה היה הרבה יותר טוב. זה קורה הרבה. אני מקווה שאנשים יבינו שזה לא רק דבר אחד ולא יעשו את זה יותר. כל דבר עולה לנו כסף".

_OBJ

גורמים במשטרה מסרו בתגובה: "חלק מהאירועים המתוארים הינם גניבה לכל דבר ועניין. ככל שיהיו תלונות בעניין, המשטרה תטפל בהן במלוא הרצינות".