"הצרכן והחלקאי משלמים את המחיר| (צילום: חדשות 2)
"הצרכן והחקלאי משלמים את המחיר" | צילום: חדשות 2

לוח השנה אמנם מראה שאנחנו בשיא החורף, אבל האדמה יבשה והממטרות נדרשות להשקות את השדות במקום הגשם. עד עכשיו החקלאים הם אלה שבעיקר מתמודדים עם החורף השחון אבל בתוך מספר שבועות - כל אחד מאיתנו ירגיש את הבצורת גם אצלו בכיס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"או הצרכן או החקלאי משלמים את המחיר על תופעות בצורת כאלה", טען דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים. בשל היעדר הגשמים, כבר עכשיו גידולי השדה ובהם החיטה הצטמצמו ב-50%, ומגדלי הבקר לבשר לא יכולים להסתמך על השדות הפתוחים, ומחיר בשר הבקר המקומי צפוי לעלות ביותר מ-20%. 

"חסר מספוא טבעי לבקר שזה גידול גדול אצלנו בגליל ובגולן, וצריך להאביס במזון מתועש בעוד חודש והפועל היוצא זה עליית מחיר הבשר הטרי. אני מעריך שהבשר יעלה ב-20-25%", טען אמיתי.

"אי אפשר לנטוע על אדמה יבשה"

"אנחנו בבצורת. הגולן והגליל בבצורת ולכן אנחנו מתנהלים ונערכים לשנה כזאת. זקני הדור לא זוכרים תופעה כזו - אין מאגרים בגולן ובגליל ולכן צריך לעשות פעולות נדרשות", הוסיף אמיתי, "אני מקווה שביום שנצטרך את הממשלה מישהו יקבל אותנו יבין שאנחנו בבצורת אמיתית".

מחיר המספוא - מזון הבהמות - משפיע ישירות גם על מחיר החלב. כל עלייה של 10% אחוזים במזון מביאה להתייקרות ליטר חלב בשלוש אגורות, רק בעלויות הגידול. ייצור של שמנת וגבינות שונות מצריך ליטרים רבים של חלב - והמחיר יושפע בהתאם.

ישראל בלוך, מהתאחדות מגדלי הבקר, הדגיש כי "פרה צריכה 8 קילו יבש של מזון גס ביום. כרגע מדובר כבר על עלייה של כמה עשרות אחוזים במחיר המזון שלנו. יש לנו אוכל עד סוף אפריל ואז נתחיל את ייבולי החורף ושם תתחיל העלייה".

ההתחממות הגלובלית במספרים - כך זה נראה (צילום: רויטרס)
"הגליל והגולן בבצורת". אילוסטרציה | צילום: רויטרס

צפויה עלייה של 20-30% במחירי הפירות

כדי להתגבר על המחסור בגשמים, ממלאים עכשיו החקלאים בריכות דגים ריקות במעט המים שעוד זורמים בנחלים, ומקפיאים עבודות אחרות. מישל ברקאי, חקלאי ביסוד המעלה, הסביר כי "השתילים מחכים לגשמים - אם אין גשמים אי אפשר לנטוע על אדמה יבשה".

עשרות אלפי שתילים אינם ניטעים באדמה בשל המחסור במשקעים, ובנוסף החקלאים גוזמים את העצים כך שיצרכו פחות מים אבל גם יניבו פחות פרי. "יהיה פחות פרי בשוק השנה, נצטרך לדלל", הוסיף ברקאי. "זה בטוח יהיה יותר יקר כי נשקיע בזה יותר כסף".

לפי הערכות תירשם השנה ירידה של 25% בכמויות הפרי, שתוביל לבסוף לעלייה של בין 20-30% במחירם. נכון שרשמית החורף עדיין לא הסתיים, אבל הגשם פשוט לא נראה באופק.