מי שנמצא בתחום האירוח עושה זאת מאהבה לאנשים ומידיעה, גם אם מודחקת, שבלבנט הכל יכול לקרות וכדאי להתכונן ליום סגריר. אחרי התמודדות עם משבר הקורונה, טוענים אנשי תיירות שלמלחמה בישראל השלכות משלה. חלקם גויסו למילואים, ובאווירה המורכבת התעורר קושי מצפוני לנפוש כשיש נפגעים וחטופים. עם זאת, אחרי ימי מתח ארוכים, הנשמה זקוקה לעצירה, להרגעת העצבים הרופפים, לאפשר לגוש המחניק שבגרון להחליק מטה ולהתנתקות מהמחשבות הכבדות בכדי לא לעלות על המסלול המהיר לקטסטרופה. השטח כבר מדבר והחלה תנועה ראשונית של נופשים, דלילה למדי, אבל כזו שמעידה על שינוי ואולי אף היפוך המגמה.

דניאל ארמה מנהל את תיירות עכו כבר 15 שנה, עיר שידעה לא מעט משברים. "אצלנו המצב יותר מורכב", הוא מודה, "אבל האווירה בעיר שקטה, אין שום בעיה ביטחונית וכל התושבים משתפים פעולה". כשהוא נשאל אם התחושות שונות מאלו של מבצע "שומר החומות" הוא אומר: "לגמרי, כולם מבינים את המצב, ושלא צריך להיכנס לעימותים ויש שיתוף פעולה מלא".

מדובר בהישג?
"מטורף. יש הרבה שעשו ארוחות לחיילים ואפילו קונדיטוריה של תושב ערבי שסיפקה כל שבוע ארוחות ללא גלוטן ויוזמות נוספות". ארמה מספר שבסופי שבוע החלה חזרה מועטה של מבקרים. "זה לא במספרים שאנחנו רגילים אליהם והעיר די ריקה מבחינה תיירותית. יש מלון אחד שמארח מפונים וכמה דירות עם ממ"ד. בעיר העתיקה אין, לכן הצבנו מיגוניות למבקרים וכוחות הביטחון פזורים ברחבי העיר".

דוכן שווארמה בעכו (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
עסקים מתחילים להיפתח גם בסופי השבוע. עכו | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

לדברי ארמה לפני קצת למעלה משבועיים נפתחו מחדש המסעדות והשוק. אחריהן נפתחו הגלריות, אם כי באופן חלקי אך כולל סופי שבוע, ובקרוב יצאו עם פרסום מרוכז של כל הצימרים וההטבות. "במסעדות יש הנחות החל מ-10 אחוזים ובצימרים ההנחות מגיעות עד 40 אחוזים מהמחיר. כרגע הדגש הוא על תיירות הפנים ואנחנו עובדים גם מול האשכול על שיתופי פעולה.

איך התחושות בקרב תיירנים?
"הרבה מהם במילואים וכולם מבינים את הלך הרוח והמצב. למרות שהם ריקים אין תלונות ואנחנו מנסים לעזור ולהביא קצת אורחים וכך בסופי שבוע מתחילים הצימרים להתמלא, אבל כאמור מעט מאוד".

עכו (צילום: אילן ארנון)
עובדים בשיתוף פעולה כדי להחזיר תיירים. עכו | צילום: אילן ארנון

לילה לזוג ב-400 שקלים כולל ארוחת בוקר

בצד השני של המדינה בערבה הדרומית, חוו רכבת הרים של אירועים. עם פרוץ הלחימה התמלאו קיבוצי האזור במפונים ומתפנים, כ-3,800 איש במרחב בו חיים כ-5,000 תושבים. אבל הזמן עשה את שלו, חלקם שבו הביתה, אחרים מצאו פתרונות לטווח ארוך ואנשי התיירות עצרו לחשוב מה עכשיו. "מרגישים שלאנשים יש צורך גדול רגע לנשום, להגיע למקום שקט בלי לרוץ לממ"ד, שילדים יכולים להתרוצץ חופשי בדשא ושאפשר רגע להתנתק", אומרת ליטל שמואלי, מנהלת התיירות בערבה ומוסיפה: "זה מרגיש כמו החזרה מהקורונה שצריך להתחיל ממקום שקט ובטוח עם מרחבים פתוחים".

לאחר ניתוח המצב והצרכים שצפו מהשטח יצאו בקמפיין מדויק למצב תחת הכותרת "ערבה דרומית מקום שקט להיות בו" מתוך כוונה להעניק שקט חיצוני ופנימי. "מבחינתנו זו העונה ה'חמה' שלנו לטיולים ופסטיבלים", היא מחדדת. "היו אמורים להיות אירועים בלי סוף, וכמו בקורונה כל התוכניות נחתכו באחת. ולמרות הכל אנחנו פונים לקהל ברגישות כי יש עניין של מצפון. לאנשים לא נוח לצאת לנפוש במצב הזה, אז אנחנו מדברים על רגע לעצור, לצאת ולנשום קצת שקט, ועל חיים במדבר. לרבים מאתנו התבטלו נסיעות, חופשות וטיולים, בארץ ובעולם אז זה קצת כמו פיצוי ומצד שני בגלל המצפון, אנשים לא רוצים פסטיבלים אלא משהו צנוע, בסיסי, מחובר לקרקע".

ערבה (צילום:  Sergei25, shutterstock)
חוזרים לאט כמו אחרי הקורונה. הערבה | צילום: Sergei25, shutterstock

בחבל הארץ הדרומי פועלים כ-250 חדרי אירוח מסוגים שונים ובמסגרת הקמפיין כולם איחדו כוחות ונקבע מחיר זהה המבטא הנחה של 30–50 אחוזים. לילה לזוג ב-400 שקלים כולל ארוחת בוקר ו-500 שקלים בסוף שבוע. תוספת לילד 100 שקלים. בחופשת חנוכה ניכרת עלייה בביקושים והקמפיין רלוונטי עד סוף ינואר. מתוך הבנת המצב, ישנה גמישות ואופציה לביטולים כמעט עד הרגע האחרון. "מה שמאפיין את הנופשים עכשיו זה גיחה לטיול קצר וחזרה אל השקט. יש גם הרבה רוכבי אופניים שמבחינתם זו תרפיה, הם רק רצו לחזור לרכוב ולנשום", אומרת שמואלי. בהיבט הזה היא מוסיפה שהייתה גם התייחסות לנושא התוכן: "אנשים רוצים לעשות משהו, והכנו למעלה מ-50 פעילויות שונות לאורך דצמבר, ללא עלות כמו קטיף, סדנת בישול לילדים, פעילויות גופנפש, תיאטרון, סטיילינג טיפולי, מעגלי נשים ועוד".

"הורדנו מחיר כדי להתחיל לעבוד ולשרוד"

כמו הערבה הדרומית, גם כפר הנוקדים הסמוך למצדה, נהנה ממרחב של שקט מדברי וניתוק מהציוויליזציה שמקנים לו יתרונות רבים בימים טרופים אלה. יוני גריצנר, מנהל הפרסום, מספר שברגע אחד הם כמו חזרו לימי הקורונה אבל זו דווקא גרמה להם להיות מוכנים יותר למשבר הבא. "כבר למחרת הצענו אירוח חינם לתושבי העוטף אבל אחרי התופת אנשים חיפשו מקום מעבר להתאווררות ולא הגיעו הרבה. למרות שהצטרפנו למתווה המפונים כי אנחנו אזור ירוק ללא אזעקות, זה לא קרה וזה גרם לנו לחשוב על התדמית שלנו בעיני הציבור וכיצד אנחנו נתפסים וגם זו עבודה שאנחנו עושים". יחד עם זאת הם לא וויתרו ואירחו את הפקת פסטיבל נובה לריטריט, והציעו ימי כיף ללא תשלום למפונים במלונות ים המלח.

ממבט הרחפן (צילום: יוני גרינצר​)
מקום שקט ומרוחק. כפר הנוקדים | צילום: יוני גרינצר​

הכפר אטרקטיבי לקבוצות ולמשפחות, וגריצנר מודה שהאירוע הנוכחי חידד את תפיסת קהל היעד. "תמיד עשינו דברים למגוון קהלים אבל עברנו בתקופה הזו שינוי תפיסתי שמתהדק לכיוון קהל המשפחות. אנחנו חברים שלהן, הן הקהל שנשאר גם כשקשה. המקום עסק באופן שבו יש לקבל את אותן משפחות, לטפל בהן ולהפוך את המקום ליותר משפחתי כדי לעבור את התקופה בשלום, וחתכו את מחירי הלינה באופן דרסטי. "אנחנו גובים חצי ממחיר סוף שבוע (לינה בלבד), ובחרנו לתרום עשירית מההכנסות לחקלאות בחבל אשכול. בנוסף אפשר לקנות היום שובר לשנת 2024 ב-20 אחוזים הנחה". גריצנר מדגיש שכרגע האירוח על בסיס לינה בלבד וחדר האוכל לא פעיל בתקווה למצוא בקרוב פתרון מעבר למזנון ולעיר ערד השכנה. "הורדנו מחיר כדי להתחיל לעבוד ולשרוד, מתוך כבוד לקהל שגם לו אין עכשיו, אז כולם באותו מצב. עדיף מבחינתנו להפסיד מעט ולקבל אורחים מאשר לסגור ולהפסיד את הצוות שזה כואב יותר ולא עומד בקנה אחד עם הערכים שלנו. בהיבט הזה אנחנו כותבים עכשיו חזון ומנצלים את הזמן לסיעור מוחות עם הצוות שלא יצא לחל"ת מתוך רצון להשאיר ולשמר ולהשקיע בתשתיות עתידיות".

פני הכפר (צילום: יוני גרינצר​)
הורידו מחירים כדי לשרוד. כפר הנוקדים | צילום: יוני גרינצר​

לכבוד חנוכה הכינו בכפר הנוקדים הפנינג קטן, כמו נר שיכניס טיפה אור עם סדנאות ופעילויות וסיורים וכבר יש עליה בביקושים. "בהתחלה שאלו אותנו על מיגון וחימוש של אנשי צוות מתוך הטראומה ועכשיו מי שמגיע רוצה להיכנס ל'זון' משלו, וזה שונה מהרגיל ואפילו מהקורונה", אומר גריצנר. "האנשים יותר עצורים, הם לא באים ליהנות אלא לנוח. ילדים קצת יותר משוחררים אבל בגדול המבטים יותר כבדים". בתקופה האחרונה מרגישים בכפר קצת תנועה לימי הפוגה: "אנחנו מזהים התעוררות וצמא לנשום, כי הכפר נותן אופציה להשתחררות בעולם מקביל, וזה מה שהאורחים אומרים לנו שהם מתנתקים מניידים ומהלחץ. אפילו אנחנו הרגשנו שאנחנו צריכים לצאת מהלופ המשוגע".