כמעט לכל מנת חומוס שתנגבו יש את האופי הייחודי והסיפור הבלעדי של מי שהכין אותה. החומוס שמוגש בחומוסייה פלורנטינית חדשה שנפתחה לפני חודש וחצי לא קל לעיכול, ממש כמו הסיפור של עלי חביבי, מי שפתח אותה. אבל טעמיו ומרקמיו ימשיכו להדהד לכם בלב ובבטן זמן רב.

למרות המיקום הבולט על פינת פלורנטין ושדרות וושינגטון, אפשר בקלות לפספס את חומוסיית ג'ארה: אין במקום שלט ודבר לא מרמז שמוגש במקום הזה דווקא חומוס. בחוץ עומדים 4 שולחנות נמוכים, בפנים יש שולחן אחד נוסף ותצוגה של אוסף עתיקות מכל העולם עם סיפור מיוחד מאחורי כל פריט. את האווירה מכתיבות תמונות של הנשים הכי משפיעות מהעולם היהודי והערבי וברקע מתנגן פסקול שכולל בין השאר את אום כולתום ועופרה חזה.

חומוס ג'ארה (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
חומוס ג'ארה | צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako
חומוס ג'ארה. עלי חביבי  (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
חומוס ג'ארה. עלי חביבי | צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako

את החומוס שלו, עלי חביבי (33) יליד דיר אל אסאד, מבשל בכדי חרס ענקיים שנקראים ג'ארה. אחד כזה ניצב על  הדלפק ובו מי שתייה לאורחים. המרקם של החומוס סמיך מאוד, בדומה לחומוס ירושלמי, וטעמיו עזים. זהו לא חומוס מתחנף, לא אוורירי ולא קטיפתי. החומוס הזה בא לתת בראש והוא מוגש בתוך קערות חרס עמוקות, לא גדולות במיוחד, עם הר של צנוברים ושקדים קלויים במרכז. מעליהם עלי מזלף שמן זית ודבש! התוספת האחרונה והמפתיעה מעניקה למנה גם מתיקות קלה וגם טוויסט מעניין למרקם.

חוץ מחומוס דבש (38 שקלים) יש בתפריט הקטן גם משאוושה עם פול (28 שקלים) ומסבחה עם גרגרים, פטרוזיליה ושמן זית (28 שקלים). לכל מנת חומוס אפשר להוסיף ביצה, פטריות, צנוברים או עוף מתובל בתערובת תיבול של שווארמה (4-22 שקלים לתוספת). עם החומוס מוגשים גם רוטב לימון מתובל בשום, חריף שמכינים במקום, פיתות, חמוצים ובצל ירוק.

חומוס ג'ארה. חומוס טעים, וגם אחלה תוספות (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
חומוס ג'ארה. חומוס טעים, וגם אחלה תוספות | צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako
חומוס ג'ארה. הר צנוברים ושקדים קלויים (צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako)
חומוס ג'ארה. הר צנוברים ושקדים קלויים | צילום: לין לוי, אוכל טוב, mako

כדאי ומומלץ לשדך לחומוס את סלט הטאבולה החמצמץ עם מעט בורגול והרבה בצל קצוץ, נענע ומלפפון. תוספת אולטימטיבית לחומוס. אם תגיעו בשישי-שבת תוכלו להזמין גם ספיישלים של סופ"ש: עלי גפן ממולאים באורז (33-45 שקלים) וכרוב ממולא באורז (33-45 שקלים) אותם עלי מגלגל יחד עם אחותו ושותפתו בעסק.

הסיפור של החומוס הפלורנטיני החדש הזה טמון בבישול הארוך בג'ארה, על פי שיטה עתיקה שמחזירה את המנה האהובה 1000 שנה אחורה. אבל זו רק ההתחלה, כי מעבר לחומוס המיוחד והאווירה שתדרוש מכם פתיחת לב ועיניים, יש במקום הזה נרטיב חדש ושונה מכל מה שהתרגלנו לחשוב על קהילת גייז, החברה הערבית והיחסים בינם לביננו. זה והחיוך הכובש של עלי שווים הגעה למקום. על הדרך תהנו גם מכמה ניגובים בלתי נשכחים של החומוס הכי מיוחד ושונה שטעמתם.

חומוס ג'ארה. שדרות וושינגטון 14, תל אביב.