הגיל השלישי מסמן את השלב הראשון בפרק הכי יפה בחיים. אחרי שעבדנו קשה, גידלנו ילדים והתגברנו על קשיים, הגיע הזמן לקצור את הפירות ולהביא את זה לידי ביטוי גם במקום שאנחנו הכי אוהבים – הבית שלנו.

"בגיל השלישי הרצון שלנו לגוון גובר, כי כבר יש לנו ניסיון ואנחנו יודעים מה אנחנו אוהבים ומה לא", אומרת ענבר אדדי, מנהלת חנות איקאה נתניה מעצבת ראשית.  

"בנוסף, בדרך כלל גם היכולת הכלכלית שלנו משתפרת ואפשרויות הגיוון, העיצוב והשילוב מבחינת החלפה או תוספת של דברים גם היא רק הולכת ונהיית יותר כיפית".

"זה הכל עניין של העדפות אישיות"

"בגיל השלישי, יש כל מיני התאמות אישיות שמומלץ לבצע בבית", מסבירה אדדי. "את ההתאמה האישית נרצה לעשות על רקע אילוצים פיזיים, תחושות או סתם העדפות, כי מה שהתאים לנו בעבר לא בהכרח משרת אותנו נכון בהווה".

"הסלון הוא החדר החשוב בבית, בו אנחנו מבלים את רוב זמננו וגם בו ניתן לבצע התאמות קטנות שעושות שינוי גדול.  יש כאלה שאוהבים להרים את הרגליים ובשבילם יש ספות נמוכות, אבל אחרים אוהבים לשבת זקוף והם יעדיפו כריות מרופדות ומושב קצר יותר עם רגליים גבוהות יותר. יש כאלו שיעדיפו כורסא עם הדום לרגליים, עם או בלי כרית תומכת בעורף, עם משענת וכן הלאה. הפתרונות רבים וזה הכל עניין של העדפה אישית", אומרת אדדי.

"חוץ מהעדפות אישיות, יש גם ריהוט שמעצם היותו, צורתו ומבנהו יותר מתאים או נעים לאנשים עם צרכים מסוימים. לדוגמא רכות של כריות, כורסאות וספות - יש כיום את המוצרים האלה במגוון עוביים, מחומרים סינתטיים או טבעיים, עם ספוג זיכרון, לאנשים רגישים יותר או פחות, עם או בלי נוצות, עם ריפוד עבה או דק וכן הלאה. אנחנו יכולים לבחור כריות ארגונומיות בשילוב כריות נוי, או להעדיף כריות נוי במילוי נוצות שיכולות לשמש לישיבה ולשיפור הנוחות. אפשר וצריך להתאים את זה לצורך ובגיל השלישי זה מאוד משפיע על איכות החיים שלנו".

איקאה (צילום: Inter ikea systems)
ספת applaryd - מעניקה תמיכה במצבי ישיבה שונים. החל מישיבה זקופה ועד שכיבה 3795 ש"ח | צילום: Inter ikea systems

הכי קל לראות את זה בחדר השינה: עם הזמן אנחנו לומדים איזה מזרן עוזר לנו להירדם ומה תומך בנו בגב בצורה אפקטיבית. לכן, נרצה להשוות בין מזרונים בקשיות שונה - קשה, קשה מאוד, בינוני או רך, אבל להביא בחשבון את ההבדל בין חומר גלם סינתטי, קפיצים וספוג - כל אחד עם מה שמתאים לו.

החיים משתנים - והבית משתנה יחד איתם

התאמה אישית ממש לא אומרת שהבית שלנו צריך להיראות אותו דבר כל החיים. ככל שאנחנו מתבגרים, ההעדפות שלנו משתנות: בגלל הפעילויות, מבנה המשפחה וכמובן הטעם שלנו. בגיל השלישי, אנחנו רוצים להתאים את הבית לדרישות המעודכנות ובעיקר חשוב לנו שזה יהיה לא רק יפה, אלא גם פרקטי.

קחו לדוגמא את האוספים שצברתם, אלבומי התמונות וכל המתנות שהספקתם לקבל מאנשים שאתם אוהבים. כזוג צעיר אולי קניתם את הריהוט הראשון שלכם רק לפי מה שאתם צריכים ולמעשה התחלתם מאפס, אבל עם השנים ודאי צברתם עוד פריטים ומזכרות.

"בגיל השלישי אנחנו רוצים לשמר את הפריטים האלה, אז חשוב לעשות את זה נכון - אם באמצעות ויטרינות שמציגות אותם, או לחילופין אחרי דלת אטומה שמגנה עליהם. גם כאן, זה השילוב בין הפרקטיקה והאסתטיקה ואותו כדאי לנו להדגיש, רק לפי מה שמתאים ונכון עבורנו בכל גיל בחיים", מדגישה אדדי.  

"החדשות הטובות הן שגם בגיל השלישי אין סיבה להתפשר והמגוון הוא עצום: במבנה, בצורה, בסגנון. כל אחד מעצם בחירתו האישית ותחושותיו לגבי מה טוב ומה שימושי לו, יכול למצוא את מבוקשו".

"תחשבו רק מה נעים לכם, כי הכל אפשרי"

שינויים קטנים בעיצוב יתאימו את הבית לצרכים המעודכנים שלכם בלי שתצטרכו להיכנס לשיפוץ מסורבל או לשלם לבעלי מקצוע. ככה למשל אפשר תמיד להוסיף שכבה צבעונית מסוימת על הקיים, או להשתמש בתצורה הקיימת ולשחק עם התאורה בעזרת מנורות עומדות, מנורות שולחניות, מנורות אווירה וכן הלאה.

עוד אפשרות היא לרענן את העיצוב בקלות עם תמונות חדשות, להחליף כריות נוי כדי להתכתב עם עונות השנה ולהתחיל לגדל עציצים, תבלינים ופרחים בתוך הבית. ככל שאנחנו מתבגרים וכבר יש מאחורינו קילומטראז' של עשייה, נרגיש שנורא כיף להמשיך להתעסק במה שאנחנו אוהבים בלי לשקוע בשגרה.

מארחים לעיתים קרובות? תדאגו שיהיו לכם במגירות מפיות צבעוניות והשתמשו בנרות ליצירת אווירה. ככה תשנו את סגנון העיצוב ב-180 מעלות בתוך דקות ספורות. מעדיפים להישאר עם התה והלימון והספרים הישנים? החליפו את השטיחים כדי שיהיה לכם חמים, היגייני ונעים: כצעירים אולי מאוד נעים לנו להתכרבל, אבל בגילאים מאוחרים יותר נעדיף שטיחים בעלי אריגה שטוחה, כדי לצמצם את הסיכוי לנפילות ומעידות וכמובן בגלל שיותר קל לנקות ולשאוב אותם.

"למעט במהלך ביקורים של הנכדים, בני זוג שנמצאים רק הם בבית, לא צריכים לפחד שדברים יישברו בגלל הילדים", אומרת בהקשר הזה אדדי. "הם צריכים לחשוב מה נעים להם, מה מרגש אותם ומתי בא להם לעשות את זה. הכל אפשרי".

רוצים לגוון, לשנות ולהזיז? בשביל זה יש ריהוט מודולארי

"ראשית, אפשר לתלות מדפי עזר בין השיש לארון העליון במטבח כדי להשיג נגישות מיידית לתבלינים וחומרי גלם שאנחנו מבשלים איתם לעיתים קרובות, או להשתמש בעגלות מטבח ומוטות שנתלים מעל השיש כדי להזכיר לנו דברים מסוימים - כמו לקחת ויטמינים", אומרת אדדי. "בצורה כזו נדאג שהכל יהיה מול העיניים שלנו, אבל עדיין בצורה אסתטית ובהקפדה על משטח עבודה פנוי ונעים".

איקאה (צילום: Inter ikea systems)
RASKOG עגלת מטבח ניידת לאחסון 225 ש"ח | צילום: Inter ikea systems

"בגיל השלישי אנחנו עושים בבית הרבה דברים שונים ולא נרצה להגביל את עצמנו. הפתרון מבחינת אחסון לדוגמא הוא קופסאות ממיינות בתוך מגירה או דלת, כדי לשמור את הכל באופן שמתאים בצורה מושלמת לרהיט. כך ננצל את המקום במקסימום. ומצד שני כשנרצה לשלוף משהו, יהיה לנו קל למצוא ולמיין, או שנוכל להכווין את הנכדים למקום הרלוונטי כדי שימצאו את מה שהם צריכים, אבל עדיין הכל יהיה מסודר ולא מעורבב. אחר כך פשוט נאסוף ונערום את הכל חזרה לתוך הארון".

"הריהוט למעשה יכול להיות מודולארי בצורה מלאה ויש המון מוצרים שיודעים להתכווץ או להתרחב לפי הצורך שלנו - החל משולחן שנפתח, דרך ספה שהופכת למיטה ועד כיסאות האירוח או כלי הבית שישמשו אותנו כשהילדים באים לארוחת שישי, אבל ייערמו בצד וייהפכו לבלתי נראים לאפסון נוח עד שנצטרך אותם שוב", מזכירה לנו אדדי.

"בנוסף, נרצה שיהיה לנו כמה שיותר כלי אירוח והגשה שיתאימו גם ליום יום וגם למיקס-אנד-מאצ' כשמגיע מספר גדול יותר של אנשים. אנחנו יכולים לבחור כלים מחומרים שונים, כמו פלסטיק שנוציא כשהנכדים מגיעים ופורצלן בסגנון אחר לגמרי לאורחים מבוגרים יותר".

אותו מוצר – המון שימושים שונים

עיצוב נכון של הבית מאפשר לנו לבחור מוצרים שמתאימים לכמה שימושים: עגלת מטבח היא גם עגלת עזר למטבח, אבל היא יכולה להיות גם עגלת עזר לאמבטיה כדי לקרב אלינו ציוד בזמן המקלחת. בגיל השלישי אנחנו מספיק צנועים כדי להבין שאנחנו לא יודעים מה יוליד יום, אז חשוב שהבית יהיה מצויד היטב.

חוץ מזה, אותה עגלה יכולה להיות טובה לנכדים, אם רוצים להשתמש בה כדי להביא להם צעצועים וחוברות לציור בזמן שהם יושבים במרפסת, או פשוט כדי לאחסן בתוכה דברים למזווה ולהשתמש בה בתור מחסן נייד.

מבחינת בטיחות, מומלץ גם לשקול להוסיף מדפים נשלפים לכל הארונות, גם במטבח וגם בארונות בגדים. עם מדף נשלף או מגירה נשלפת, מאוד קל לראות מלמעלה בצורה ברורה מה שיש ולהגיע אליו, בלי להסתכן בנפילות מיותרות.

זוכרים את הדברים הקטנים שעושים הבדל גדול? אז יש גם חפצים שנרצה בבית רק לעצמנו, כמו מגש מודולארי: הוא יכול להיות מגש רגיל, אבל אפשר לפתוח לו שתי רגליים ולהפוך אותו למגש עזר על הספה, במיטה או על הכורסא מול הטלוויזיה. נסו ולא תבינו איך הסתדרתם בלעדיו עד עכשיו.

הבית החכם יודע מה אתם אוהבים

בגיל השלישי אנחנו צריכים להציב את הנוחות שלנו בראש סדר העדיפויות. בעידן של היום גם יש לנו סטנדרטים חדשים, כמו למשל לדרוש מהבית לדעת לבד מה אנחנו צריכים ומתאים לנו בכל רגע נתון.

הדרך לעשות את זה היא לשלב שלטים והתקנים לבית החכם. עמעם אלחוטי יאפשר לנו לשלוט מרחוק בעוצמת האור, בעוד חיישן תנועה אלחוטי ידליק את מקורות האור באופן אוטומטי רק כאשר הוא יזהה תנועה.

והחלונות? אין בעיה: דגמים מודרניים של וילונות גלילה אלחוטיים שניתנים לתכנות יעירו אותנו בעדינות או יספקו שינה ללא הפרעות - עם איכויות חסימת אור וסינון אור מצוינות לכל עונות השנה.

"הבית החכם יודע כיום לטהר את האוויר בבית ואפילו לבחור את השעה, הסגנון והווליום שבו רמקול WIFI ישמיע לנו מוזיקה", מסכמת אדדי. "הכל יכול להיות מתוכנת למצבים מסוימים, שבהם אפשר או בלחיצת כפתור או לפי שעות היום, להביא את הבית לתצורה שמתאימה לנו".

אז הנה איכות החיים שחיפשתם. בגיל השלישי, הרווחתם אותה ביושר.

איקאה (צילום: Inter ikea systems)
כיסא אוכל מתקפל | צילום: Inter ikea systems