N12
פרסומת

זינוק של כ-50%: הישראלים מסתערים על הסופרים

נתוני "שבא" חושפים צלילה של למעלה מ-45% בהוצאות הציבור באשראי בתוך יומיים. בזמן שהמכירות ברשתות האופנה והמסעדות קורסות, קרפור מדווחת על זינוק של 300% במכירות וברשתות הסטוק מחפשים תעסוקה לילדים בין האזעקות

אפרת נומברג יונגר
פורסם:
תור בסניף קרפור ביום שישי, 13.6.2025
צילום: קרפור
הקישור הועתק

מבצע "שאגת הארי" החזיר את המשק הישראלי באחת למציאות של חירום, המוכרת היטב מהשנים האחרונות. בעוד שברחובות מורגשת דריכות ובמרחבים המוגנים שוהים רבבות, הנתונים הכלכליים הראשונים שפורסמו אתמול (ב') מציירים תמונה דו-קוטבית: התנפלות חסרת תקדים על רשתות המזון והסטוק, אל מול קיפאון כמעט מוחלט בענפי ההלבשה, המסעדות והפנאי

חברת "שבא", מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי חיוב, פרסמה הבוקר את נתוני היומיים הראשונים של המערכה. הנתונים מעידים על ירידה חדה של 45.2 אחוזים בהוצאות הציבור הישראלי בכרטיסי אשראי לעומת הימים המקבילים בשבוע שעבר.

סך העסקאות ביומיים אלו עמד על 1.384 מיליארד שקלים, לעומת 2.527 מיליארד שקלים בשבוע שלפני כן. פילוח הענפים של "שבא" חושף את עוצמת השינוי בסדרי העדיפויות של הצרכן הישראלי:

  • רשתות המזון: הענף היחיד שרשם צמיחה משמעותית עם זינוק של 48.9% בהוצאות, שהסתכמו ב-337.897 מיליון שקלים (לעומת 226.984 מיליון שקלים בשבוע שעבר).
  • הלבשה והנעלה: הענף שספג את המכה הקשה ביותר עם צלילה של 88% בהוצאות - מ- 164.8 מיליון שקלים בשבוע שעבר ל-19.7 מיליון שקלים בלבד ביומיים הראשונים ללחימה.
  • מסעדות ובתי קפה: ירידה חדה של 61.14% בהוצאות, המשקפת את הישארות הציבור בבתים.
  • ענפים נוספים בירידה: מוצרי חשמל ואלקטרוניקה (-55.49%), דלק (-47.79%), פארמה (-46.63%) ובתי מלון (-37.12%).
  • מעדניות ומאפיות: באופן מפתיע, נרשמה ירידה של 40.79% בענף זה, מה שמעיד על כך שהציבור העדיף את רשתות השיווק הגדולות על פני חנויות השכונה הייעודיות.
פרסומת

זינוק של300% במכירות בסופרים

למרות הכל רשת קרפור ישראל מדווחת על פעילות שיא. על פי נתוני הרשת, ביום ראשון נרשמה עלייה של כ-300% בהיקף הקניות ביחס ליום ראשון שעבר. בזירת האונליין המצב דומה: עלייה של פי שניים בהזמנות דרך אתר הרשת, וזינוק של כ-400% בביקושים דרך פלטפורמת "וולט".

מיכאל לובושיץ, מנכ"ל קרפור ישראל, מסר כי: "נערכנו מראש עם מלאים משמעותיים והמערכת הלוגיסטית שלנו פועלת במלוא העוצמה. יש מספיק סחורה ואין צורך בהצטיידות מעבר לנדרש. אנו קשובים לחששות העובדים ופועלים לשמור על רציפות תפקודית בכל הארץ".

רשתות נוספות מדווחות על שינוי דפוסי הצריכה. בעולם הקולנוע והחשמל זיהו זינוק של כ-20% במכירות מסכי טלוויזיה קטנים (32-40 אינץ') - מוצר שבימי שגרה נחשב לפחות מבוקש, אך הפך למוצר צריכה בסיסי עבור הממ"דים והמרחבים המוגנים. ברשת "הסטוק" מדווחים על "פיקים" של לקוחות בין האזעקות. המנכ"ל והבעלים, עופר ברק, מציין כי הביקושים הגבוהים ביותר נרשמו במחלקות הצעצועים והיצירה, ככל הנראה עקב השהות הממושכת של ילדים בבתים, לצד עלייה במכירת כלי בישול ומוצרי ניקיון.

פרסומת

גם בענף המזון הגולמי מורגשת תכונה רבה. חברת תנובה מדווחת על עלייה של 25% בביקושים ביום ראשון, זאת למרות מחסור של כ-10% בכוח האדם עקב גיוס מילואים. החברה הבהירה כי כלל המפעלים פועלים כסדרם, למעט מפעל "מעדנות" המייצר מוצרי בצק קפואים.

קבוצות הקניונים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

הקריסה בענף האופנה והמסחר הלא-חיוני לא נעלמה מעיני בעלי הנכסים. רשת המרכזים המסחריים ביג וקניוני הכשרת היישוב כבר הודיעו כי לא יגבו שכר דירה עבור חודש מרץ מעסקים שאינם מוגדרים כחיוניים ונאלצו לסגור.

בקניוני עופר (מליסרון) הודיעו על דחיית התשלומים לפחות עד ה-15 במרץ, ובקבוצת רני צים מסרו כי יבחנו כל מקרה לגופו. קבוצת עזריאלי טרם שיגרה הודעה רשמית וממתינה להתבהרות המצב.

למרות התמונות של מדפים ריקים פה ושם, במשרד הכלכלה ובמשרד החקלאות מבקשים להדגיש: אין מחסור במוצרי יסוד. הזינוק ברכישות נובע בעיקר מהצורך הפסיכולוגי של הציבור הישראלי לייצר לעצמו "מרחב ביטחון" ביתי בימים של אי-ודאות.