בצל עליות המחירים וההתייקרויות הבלתי פוסקות, הבוקר (שני) מצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי לכלכלת המשפחה, שמטרתו היא להעלות את המודעות לחשיבות של הניהול התקין של כלכלת משק הבית של המשפחה. בעזרת גיל סתיו, מנכ"ל בלנדר ישראל, ושי אבו, יו"ר איגוד יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה, אספנו עבורכם כמה טיפים שווים במיוחד שיוכלו לחסוך לכם כסף רב כמעט באפס מאמץ.

1. בירור תמונת המצב הפיננסית המשפחתית

מיפוי מדויק של המצב הפיננסי יחשוף מה מצבכם בדיוק כיום ויעזור לכם לזהות האם קיים פער בין ההוצאות וההכנסות שלכם. בעזרת המיפוי תוכלו לבנות תקציב מבוסס מציאות, שיסייע לכם להגיע לאיזון כלכלי.

  1. אספו או הדפיסו את כל הניירת הפיננסית שברשותכם: תדפיסי עובר ושב, ריכוז ביטוחים, תשלומי הורים לבית הספר, חשבונות, פירוט הוצאות בכרטיסי אשראי ועוד.
  2. רכזו את כל הנתונים בטבלה, מפו את המצב כפי שהוא כיום, היו כנים ומציאותיים ואל תעגלו פינות.
  3. הוצאות חודשיות מפו לפחות 3-4 חודשים אחורה, והוצאות שנתיות, כמו ביטוח רכב אותו משלמים פעם אחת לכל השנה, חלקו ל-12 כדי לחשב את ההוצאה הממוצעת החודשית.

2. נדוש אך חשוב - השוו מחירים

רבים מוותרים על שלב זה, בגלל חוסר זמן או הרגל לקנות במקומות מסוימים, גם אם הם לא הזולים ביותר. בייחוד ברכישות הגדולות, אבל ממש לא רק - מדובר בצעד בסיסי ומשתלם מאוד. כיום ישנם מספר אפשרויות ואתרים להשוואת מחירים בין רשתות וסופרים, נוחים וקלים לשימוש, ביניהם אתר פרייסז.

גיל סתיו, מנכ״ל בלנדר ישראל (צילום: סיון פרג׳)
גיל סתיו, נכ"ל בלנדר ישראל | צילום: סיון פרג׳

3. תכננו את הקניות שלכם

אם כבר באוכל עסקינן - כמה פעמים אתם הולכים לקנות מזון בשבוע? אם מדובר ביותר מפעמיים, כנראה שאתם לא מספיק מתוכננים. לפני היציאה לסופר כדאי להכין רשימת קניות לפי מה שבאמת נחוץ בבית, ולא לפעול לפי חשקים ספונטניים בסופר עצמו. חלק מהמשפחות פותרות בעיה זו באמצעות הזמנת הקניות דרך האינטרנט - דרך מצוינת להימנע מפיתויים מיותרים. אחד האתרים המאפשר השוואה בין משלוחים הינו "My Supermarket".

4. בדקו את קרנות הפנסיה והביטוחים

רבים מבזבזים מאות שקלים בחודש על ביטוחים כפולים או סעיפים ביטוחיים מיותרים כמו: ביטוח שארים לרווקים ללא משפחות - ביטוח מיותר לחלוטין, שרק מבזבז לכם כסף. ניתן להיכנס לאתר "הר ביטוח" של המדינה ולוודא את מצב הביטוחים שלכם.

שי אבו
שי אבו, יו"ר איגוד יועצים ומאמנים לכלכלת המשפחה

בנוסף, בדקו גם את קרן הפנסיה שלכם וודאו שאינכם משלמים דמי ניהול ודמי צבירה יותר ממה שהמדינה קבעה לקרנות השונות. אם התשלום גבוה מדי אפשר להתקשר ולהתמקח. גם אם ההבדל נראה לכם כביכול מינורי, בפנסיה שנצברת עשרות שנים הסכומים מצטברים לבסוף לגדולים מאוד. 

5. עלויות בנקאיות 

מתי ניסיתם לאחרונה להתמקח עם הבנק, אם בכלל? תופתעו לגלות כמה כסף תוכלו לחסוך בעזרת שיחת טלפון פשוטה. נסו לקבל הוזלה בעמלות ו/או פטור מוחלט מדמי הכרטיס. אין סיבה שדווקא אתם תשלמו כשלקוחות רבים אחרים השיגו תנאים טובים יותר בעזרת משא ומתן.