רגע לפני החגים, החברות נערכות לרכישת מתנות לעובדים שלהן. כמו בכל שנה, תצטרכו לבחור בין כלי מטבח או כלי מיטה – בהתאם לחברה שבה אתם מועסקים. לדוגמה, אם אתם עובדים בחברות היי-טק, סטארט-אפ, בנקים או אפילו משרדי ממשלה מסויימים – ככל הנראה שהמתנה תעלה יותר מאלף שקל.

עם זאת, מבדיקה של "תוכנית חיסכון" עולה שהסכום הנקוב בתווי השי הוא ממש לא הסכום האמיתי, כמו שצרכן רגיל משלם. כך לדוגמה, שווי ההחלפות של מארז המגבות שעובדי חברות שונות מקבלים מגולף אנד קו כשי לחג הוא 2,232 שקל, לעומת השווי בחנות של המוצר שעומד על 1,560 שקל - פער של 30%.

העובדים בעצמם הודו בפנינו שבשום תקופה בשנה לא מופיע המחיר המלא, אלא שתמיד יש מבצע כלשהו. גם סט אחסון של שמונה חלקים בפוד אפיל, שבחנות מחירו עומד על 150 שקלים – אלא שהמחיר המקורי שלו הוא 600 שקלים. אם נגיע יחד עם שובר המתנה שלנו נאלץ לשלם מחיר מלא – למרות שאף לקוח לא משלם את המחיר הנקוב.

"זה כמובן טוב לרשתות, שככה הן מצליחות לייצר שיתופי פעולה משמעותיים עם החברות", אמרה ד"ר טלי תאני הררי, מומחית לאסטרטגיה ומיתוג. "בסופו של דבר, העובדים מקבלים מתנה שהערך האמיתי שלה נמוך משמעותית מהערך הנקוב".  

מי החברות שמעניקות את הסכומים הכי גבוהים?

בכל שנה החברות מנסות להעלות את הסכומים שהן מעניקות לעובדים שלהן, כך שסכום המתנות מתסכם כבר ב-4 מיליארד וחצי שקלים. החברה שנמצאת בראש הרשימה היא פז זיקוק באשדוד שמעניקה 1,650 ש"ח לעובד. אחר כך יאנדקס, בזק ובנק ישראל שמעניקות 1,500 שקלים. ברשות שדות התעופה יעניקו 1,250 שקלים לעובד.

לעומת זאת, רשת מחסני השוק תעניק לעובדים שי לחג בסכום של 300 שקלים בלבד. בתחתית הרשימה נמצאת חברת קליל, שמעניקה לעובדים 250 שקלים בלבד. מי שדווקא לא נמצאות ברשימה הן חברות ההיי-טק

מה מקבלים בחו"ל לחג?

ארה"ב – כרטיסי מתנה לאמזון

דרום אמריקה – סלי חג, בונוסים, הזמנה למסיבת.

בריטניה – שי במזומן

גרמניה – שוקולד, יין או סלי מזון

סין ויפן – שי במזומן