העלייה ממדינות ברה"מ הביאה לארץ גם קהילה אוזבקית גדולה, ואיתה את האוכל שהוא, אם תשאלו אותנו, הכי טעים בעולם: אורז שמתבשל במשך שעות עם בשר ושומן כבש; כיסונים ממולאים בתערובת בקר, שומן כבש ובצל שיכולים להיות מטוגנים, אפויים או מאודים, עגולים, מרובעים או משולשים; מרקים מדהימים שהם ארוחה שלמה. וזה לא הכל: האוזבקים גם אלופים בצליית בשר, יש להם לחם עגול מטורף שאופים במאונך בתנורי ענק עם אש גלויה, ואם עדיין לא טעמתם את רולדת בקר המפורסמת מהמטבח הבוכרי שבתוכה מגולגל שומן כבש, לא טעמתם שיפוד אמיתי בחייכם.

וכל ההקדמה הזאת היא כדי שתגיעו מוכנים למסעדת אושפלאו החדשה ברמת גן. את המקום פתח אלון, נצר לבעלי מסעדת סמרקנד המפורסמת מאור יהודה (סבא שלו, אליהו, הוא שפתח את סמרקנד ב-1995), ולא יהיה מוגזם לומר שמדובר בגרסה צעירה ומדליקה של המסעדות הבוכריות שפועלות בארץ. אושפלאו היא למעשה לא מסעדה כי אם בר אוכל, הממוקם בחלל ענק ומעוצב למשעי באחד הבניינים החדשים שמול קניון איילון. הצוות במקום צעיר, ובמרכז המקום ניצב בר ענק ועמדה מסקרנת עם סיר עצום ממדים. בסיר הזה עשרות ליטרים של אושפלאו שמוצגים לראווה.

בעת הביקור במקום חזינו בטקס העברת סיר הפלדה העצום הזה מהמטבח לבר (שלושה גברים נדרשו לזה), וזה כנראה היה האלמנט המסורתי האמיתי היחיד בבר האוכל הזה, לבד מהאוכל עצמו. כשטעמנו את המנות המסורתיות, שבמיוחד בשבילן הגענו, גילינו שגם הן עברו אדפטציה קלה.

כפי שראינו במיזמים אופנתיים אחרים, דוגמת סנדוויץ' חביתה מנתניה, גם אושפלאו עושה חיל בטיקטוק וצוברת פופולריות בקצב מסחרר, אבל אנחנו כאן בשביל האוכל ולכן נתמקד בו.

@oshpalao_ אושפלאו- דרך הימים 4 בני ברק #אוכל #מסעדה #בר ♬ Beyonce - AMARNI

תבשיל האושפלאו שמגישים כאן מגיע עם חתיכות בשר, גזר ובצל שמסתתרות בתחתית הסיר, מתחת להרים של אורז, בדיוק כפי שנהוג. הדבר היחיד ששונה הוא הבשר עצמו. כדי לעדן את טעמי הכבש ושומן הטלה הכבדים המצויים הרבה במטבח הבוכרי, כאן מכינים את האושפלאו עם בקר וקצת שומן כבש. מחיר המנה, שיכולה להספיק לסועד אחד כמנה עיקרית, 52 שקלים. יש בתפריט גם בחש - אורז ירוק עם עשבי תיבול ובקר קצוץ (52 שקלים).

האושפלאו של אושפלאו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
האושפלאו של אושפלאו | צילום: לין לוי, mako אוכל

מבחר הכיסונים בתפריט מפואר כמו המטבח האוזבקי כולו, ויכול בקלות לבלבל, ולכן יש אזור בבר שבו אפשר להציץ בהם דרך זכוכית. המנטו המאודים הם חלום של כל חובב כיסונים וממולאים בבקר, שומן כבש ובצל (60 שקלים ל-5 יחידות). ביום שבו ביקרנו במקום הם היו מאוד דומים לחינקלי הגאורגי אבל עדיין טעימים בטירוף; בילישי המטוגן קצת מזכיר סופגנייה וממולא בבשר טחון (15 שקלים ליחידה), ומשולשי ביצ'יק מעוטרים בגרעיני חמנייה וממולאים בדלעת מגוררת עם בצל (15 שקלים ליחידה).

יש כאן גם דושפרה, כיסונים זערוריים במילוי בשר, שמוגשים כ"דושפרה של קיץ" בצלחת שטוחה עם שלולית של ציר טעים (65 שקלים) או כמרק שבו חוץ מהכיסונים יש גם ירקות ובשר (45 שקלים), ויש לאוזבקים גם כיסון אפוי, ממולא בבשר ובצל ודומה ללחמנייה עגולה, שמו גושגישה והמילוי שלו מרטיב מבפנים את הבצק והופך את הביס למושלם. והכיסון האחרון הוא צ'יבורקי - כיסון ענק דקיק ומטוגן, עם בועות קטנות שמעטרות את הבצק, ממולא בבשר טחון מתובל. הצ'יבורקי מוגש עם רוטב מיוחד, משהו בין סלסה למטבוחה, חמצמץ ועוקצני, שמרקמו חלק וצבעו בורדו עז (18 שקלים ליחידה).

אושפלאו. זהו את הכיסון (צילום: לין לוי, mako אוכל)
אושפלאו. זהו את הכיסון | צילום: לין לוי, mako אוכל
מנטו באושפלאו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מנטו | צילום: לין לוי, mako אוכל
צ'יבורקי באושפלאו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
צ'יבורקי | צילום: לין לוי, mako אוכל

אם אתם מכירים את מסורת האוכל האוזבקית בוודאי תשמחו לדעת שבגזרת המשקאות מגישים באושפלאו גם קומפוט – משקה קל משותף עם המטבח הסובייטי והפולני שעשוי מפירות מבושלים עם סוכר (12 שקלים לבקבוק אישי, 26 לבקבוק גדול).

כל מה שמנינו עד כאן יכול בקלות לספק שלושה אנשים רעבים לפחות, אבל אם תרצו לטעום עוד תמצאו בתפריט גם פתיחים עם לחם בוכרי (64 שקלים), צ'יפס שום (30 שקלים) ומרק כבש עם גרגירי חומוס וירקות (60 שקלים). אם אתם בעניין של בשר, תגלו שמלבד הרולדה (השיפוד המפורסם מבקר מגולגל עם שומן כבש, 47 שקלים) יש באושפלאו גם עוף טבקה – מנה חגיגית של עופיון צלוי בתיבול שום, ירק ולימון (92 שקלים) וגם שיפודים שך פרגית, קבב אנטרקוט ופילה בקר (36-47 שקלים לשיפוד). לרציניים יש שקדי עגל, כבד אווז, מדליוני פילה, צלעות טלה וסטייק אנטרקוט (75-165 שקלים).

רולדה באושפלאו (צילום: לין לוי, mako אוכל)
רולדה | צילום: לין לוי, mako אוכל

אושפלאו היא מסעדה גדולה ומודרנית, בר אוכל עם מוזיקה בווליום גבוה, והיא עושה למטבח האוזבקי את מה ששפים ויזמים צעירים כבר עשו למטבח המרוקאי, הטוניסאי והטריפוליטאי, התימני והעיראקי, כלומר נותנת פרשנות צעירה למאכלים המסורתיים. הצוות של אושפלאו משלב מאמות שיושבות ומגלגלות את הכיסונים, טבחים אוזבקים מבוגרים שמטפלים באושפלאו בטקסיות וצוות בר ופלור צעיר ודינאמי שמדבר גם רוסית וגם עברית. גם אזורי ישיבה לא חסרים - יש בפנים ובחוץ, ובימים אלה יש גם סוכה. בקיצור, מדובר בשילוב המושלם בין כל מה שנכון וטרנדי לבין אוכל מסורתי, שמספר את הסיפור של מורשת בישול עתיקה.

אושפלאו. ששת הימים 4, רמת גן. כשר