"תרחיש העלטה" שמלווה את אזרחי ישראל מאז חודש אוקטובר, מוביל בשבועות האחרונים לעלייה חדה של עשרות ומאות אחוזים בביקוש ל"תחליפי חשמל", וברשתות החשמל הגדולות מדווחים על מכירות שיא של מגוון מוצרי חירום – מגנרטורים ותחנות כוח, ועד לטרנזיסטורים ולפנסים. נכון לעכשיו, אין צפי לחוסרים.

החשש העיקרי הוא שבמקרה שתיפתח חזית צפונית, יותקפו אתרים אסטרטגיים ותשובש אספקת החשמל בארץ. אלא שהנחיות רשמיות עוד לא התקבלו בנושא, אולי בשל החשש מבהלה מיותרת. עד שהמדינה תחליט האם וכיצד לעדכן את הציבור בהנחיות מפורשות, נראה שהציבור מחליט להיערך בכוחות עצמו. לאחרונה אף פורסם מסמך ממשלתי שדלף, ובו מובע חשש מ"פגיעות קשות בתשתיות ועלטה ארצית – כשלפחות 60% מהאוכלוסייה תנותק מחשמל לפרק זמן של 24 עד 48 שעות, בחלק מהאזורים זה גם עלול להימשך כ-72 שעות". במסמך אף פורטו הנחיות להיערכות להפסקות חשמל, ובהן בין היתר: הצטיידות במלאי מים, טרנזיסטורים וסוללות.

כתבות נוספות בכסף >>

הזינוק במכירות

ברשת ACE מדווחים על עלייה משמעותית בביקוש למוצרי תאורת חירום מאז אוקטובר. לדבריהם, "במהלך חודש אוקטובר ראינו עלייה משמעותית, כמו שלא הייתה בעבר, ומאז הביקוש לא יורד".

ב"שקם אלקטריק" מדווחים על עלייה של פי 5 במכירות של מוצרי חירום בהשוואה לממוצע המכירות החודשי. מהרשת נמסר, כי "בחודש פברואר מכרנו כמות שיא של טרנזיסטורים שמופעלים על ידי סוללות עם חיבור USB, כך שניתן להוריד אליו מבעוד מועד מוזיקה לילדים ולהרגיע אותם במהלך שהייה ממושכת בעלטה. כמו כן, רשמנו עלייה של פי 3 במכירות של מצלמות אבטחה ביתיות עם סוללה פנימית, עלייה של 70% במכירות של מטעני גיבוי לסלולר ואפילו עלייה של 50% במכירות של כיריים גז קומפקטיות, שניתן להניח על השיש, בשל החשש שאנשים לא יוכלו לבשל או לחמם את האוכל שלהם בזמן העלטה בכיריים חשמליות".

ביחס לחשש ממחסור במוצרים מסוימים, מציינים ברשת כי הם מזהים בחלק מהמוצרים בעיות באספקה, גם בגלל האיום החות'י וגם מכיוון שהיצרנים לא ערוכים לייצר כמות שתענה לביקוש החריג מישראל. "כתגובה, הגענו לספקים שבעבר לא עבדנו איתם, רכשנו מהם את כל המלאים, והתחלנו למלא את המחסן שלנו באשדוד במוצרי חירום על חשבון מוצרים אחרים. נכון לרגע זה, אנחנו לא צופים מחסור במוצרים האלה".

מצלמת אבטחה, פרטיות (צילום: Mario Tama, GettyImages IL)
מצלמת אבטחה - אילוסטרציה | צילום: Mario Tama, GettyImages IL

קפיצה של מאות אחוזים

ב"רשת מחסני חשמל" מדווחים על גידול של 500% ברכישת מוצרים בקטגוריית החירום במהלך שבוע שעבר, בין היתר בשל הפסקת החשמל שהייתה בישראל. הביקוש הגובר היה למוצרים כמו טרנזיסטורים, תאורות חירום, פנסים, סוללות, תחנות כוח, פאנלים סולאריים וגנרטורים.

לדברי לירון כץ, סמנכ"ל פיתוח עסקי ב"רשת מחסני חשמל", במהלך הסופ"ש האחרון, עם פרסום ישיבת הזום על ההערכות לתרחיש העלטה שקיים משרד הבריאות, בהשתתפות רשות החירום הלאומית ומנהלי הרשויות – נרכשו יותר מ-2,000 תחנות כוח ויותר מ-1,200 גנרטורים, לא רק מצד לקוחות פרטיים, אלא גם מצד חברות גדולות. מדובר בחברות בעיקר מתחום ההייטק שביצעו רכישה מרוכזת עבורן, ועבור העובדים שלהן. "כמעט בלתי אפשרי לעמוד בביקוש. כולם משתגעים למה אין להם בבית משהו למקרה של עלטה. מוצרי החירום הפכו למוצר צריכה בסיסי. לצורך המחשה, ביום חמישי שעבר ראינו חריגה מטורפת באתר עם מאות הזמנות לגנרטורים. חשבנו שזו מתקפת סייבר על האתר, ועדכנו את הגורמים הרלוונטיים, אבל בסוף התברר לנו שמדובר בלקוחות אמיתיים שביצעו רכישה של גנרטורים באלפי שקלים".

ומה המוצר המבוקש ביותר?

במחסני חשמל מדווחים שהמוצר המבוקש ביותר הוא תחנות כוח שנתמכות על ידי פאנלים סולאריים. עלות תחנת כוח כזו מתחילה ב־990 שקל ויכולה להגיע ל־30 אלף שקל. יש גם כאמור ביקוש גבוה לגנרטור ביתי שמתאים לדירות עם מרפסת או לבתים פרטיים, לצד עלייה בקניית תאורות חירום נטענות, סוללות גיבוי ואפילו בטרנזיסטור נייד עם סוללה נטענת.

אבינועם זר, מנהל הייבוא של חברת bdk (יבואנית הגנרטורים של חברת צ'מפיון), פועל בתחום כשני עשורים ולדבריו מעולם לא חווה ביקוש כזה לגנרטורים. "הביקוש הוא כל כך קיצוני שלפני מספר שבועות קיבלתי טלפון מנציג יצרנית הגנרטורים שמולו אני עובד, והוא ביקש לוודא שההזמנה שנשלחה אליו לאספקת 20 מכולות עם 5,000 גנרטורים אכן נכונה". לדברי זר, "עיקר הביקושים הם לגנרטור ביתי נייד שמתאים למרפסת בהספק של 3,500 וואט, שמגיע עם שלט רחוק להנעה ומחירו 3,500 שקל. להפתעתי ישנם גם ביקושים ערים לגנרטור ביתי היברידי נייד, בהספק של 3,500 וואט, שמופעל על ידי בנזין או דרך גז – בעיקר בקרב אלו שלא רוצים את התלות בבנזין, ומחירו כעת עומד על 5,000 שקל".

רוכשים גנרטור? הסיכונים שחשוב להכיר

עבור מי שטרם הצטייד בגנרטור או שעדיין מתלבט אם עשה את הבחירה הנכונה, פנינו אל אתר "המקצוענים" בניסיון לעשות סדר בנושא. החשמלאי אברהם חכים אוגלו, בעל העסק "א.ח.א חשמל וגנרטורים", מציין שלושה סוגי גנרטורים ואת ההבדלים ביניהם: בנזין, סולר וגז.

על פי אוגלו, "גנרטור בנזין" נחשב לגנרטור הזול ביותר, אבל הוא גם דורש יותר תחזוקה וטיפול. "גנרטור סולר" הוא הגנרטור המומלץ ביותר, דורש פחות תחזוקה ולא גורם לסתימות בצינור הגנרטור. בנוסף, מערכת הבעירה שלו מבוססת על שמן, שמצד אחד בטיחותי יותר, ומהצד השני מחזיק לזמן ארוך. מומלץ לברר על גנרטור דיזל מושתק, שנחשב לשקט וקל יותר. הסוג השלישי הוא "גנרטור גז", שנחשב לזול מכולם ולקל משקל. בנוסף, מדובר בגנרטור יחסית שקט, המאפשר חיבור לבלון גז או למערכת הגז הביתית. אולם, במקרה זה קיימת סכנת דליקה, ולכן הוא פחות מומלץ מבחינה בטיחותית.

אוגלו מציין את שלושת הפרמטרים שחשוב לבדוק לפני הרכישה. ראשית, חשוב לקחת בחשבון את רמת החשמול. כלומר, במקרים שבהם תרצו לשמור על התאורה, על מסכי הטלוויזיה ועל המקרר פעילים בזמן חירום - ניתן להסתפק בגנרטור ביתי עם צריכה בסיסית (ללא חובת דיווח לחברת החשמל). במצב שבו תרצו להשאיר את הבית כולו פעיל, כולל דודי שמש, תצטרכו לבחור בגנרטור גדול ומסיבי יותר, שידרוש דיווח לחברת החשמל על פי כמות הצריכה.

חברת חשמל, עובדים חיוניים (צילום: באדיבות יוסי וייס)
חברת חשמל - אילוסטרציה | צילום: באדיבות יוסי וייס

בנוסף, כדאי לבדוק את ההתאמה למערכת החשמל בבית. לפני ההתקנה, חשוב גם לבחון את החיבור הקיים, כיוון שחיבור של גנרטור למערכת חשמל חלשה (חד פאזית) עלולה לגרום לעומס ולנפילת החשמל. מערכת תלת-פאזית הינה מערכת חזקה ועמידה יותר, המתאימה לחיבור ציוד בחירום. חיבור הגנרטור אליה תמשיך את הפעילות התקינה בבית ללא הפרעות.

ולסיום, יש גם כמה סיכונים שאסור להתעלם מהם. בחירה בגנרטור ביתי ללא התייעצות עם בעל מקצוע עלולה להוביל לעומס על לוח החשמל ולתקלות, הן בלוח החשמל והן במכשירים השונים המחוברים אליו. בנוסף, הכנסת גנרטור לבית כוללת מכשיר שפולט גזים רעילים, ולכן חשוב למקם אותו במקום יציב ומאוורר מספיק, על מנת שלא להיחשף באופן קרוב לגזים. בנוסף, חשוב לשמור עליו במקום יבש, על מנת שלא יירטב בימים הקרים והגשומים.