בצל מחאת הקוטג', יצא הבוקר לדרך כנס מדעי החלב והבקר השנתי. את הנאומים המרכזיים בכנס העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

בין המשתתפים בכנס נמנים שרת החקלאות אורית נוקד ושר התמ"ת שלום שמחון, ובכירי משק החלב: מנכ"ל תנובה אריק שור, ארז פז מנכ"ל מחלבות שטראוס, ארן אלסנר מנכ"ל טרה ושייקה דרורי המשמש כמנכ"ל מועצת החלב. המשתתפים בכנס עסקו בסוגיות הקשורות למחירי מוצרי החלב, כמו למשל הקשר העקיף בין החקלאי לצרכן.

אבשלום וילן: לא נהיה טרף לפוליטיקאים

מנכ"ל מועצת החלב ושרת החקלאות, היום (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
מנכ"ל מועצת החלב ושרת החקלאות, היום | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

הדוברים בכנס פתחו במתקפה על הממשלה ועל האוצר. ראשון הנואמים היה הח"כ לשעבר אבשלום (אבו) וילן, כיום  מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל. "נכנסנו למגננה אבל נצא מזה", אמר וילן. "אני רוצה להזכיר לכולם שענף החלב הוא ענף מתוכנן היטב, אולי בצורה הטובה ביותר שבענפי החקלאות הישראלית והוא פרוס מהצפון, עד הנגב, והוא פועל במשך 365 ימים בשנה - כי צריך לחלוב גם ביום כיפור".

וילן קרא לראש הממשלה להחזיר את המחירים לפיקוח. "השתוללות המחירים התחילה לאחר שהמחירים יצאו מפיקוח. אני קורא לציבור שלנו להתארגן. זהו ציבור של אנשים שמרוויח את לחמו ביושר - איש לא התעשר מהרפת. אסור לנו לתת שציבור היצרנים יהיה טרף לפוליטיקאים רודפי כותרות, אנחנו צריכים להראות בנחישות וברגישות למשרדי הממשלה שאנחנו ממשיכים להתנגד לייבוא".

מועצת החלב: "הממשלה הכריזה עלינו מלחמה"

מזכ"ל מועצת החלב, שייקה דרורי, הזכיר כי רק לאחרונה השקיעה הממשלה 800 מיליוני שקלים על חוק החלב שהיא עצמה הביאה לאישור. "אני לא מבין את הנוסחה שייבוא יביא להורדת מחירים. הרי רכב מיובא עולה פי שניים כי הממשלה לוקחת מעל 100% מס. הסוד בעליית המחירים, הוא שפעם הממשלה לקחה 40 אגורות מגביע קוטג', והיום שקל".

דרורי קרא לנערי האוצר "להזיז את הטוסיק למכולות ולראות תוצאות". מזכ"ל המועצה הסביר כי הממשלה עושה פעולה של "רובין הוד, רק הפוך. הממשלה טוענת שהיא רוצה להוציא מכאן את העובדים הזרים, אבל היא תעביר את הפרנסה לעובדים זרים בצרפת - צעד שיפגע גם ברפתנים וגם בצרכנים".

כמו כן, הסביר דרורי כי החלטת הממשלה לייבא מוצרי חלב לא תביא לירידת מחירים, אלא רק להפך. "ההוצאות הקבועות יעלו, ומחיר ליטר חלב וקוטג' שמיוצרים בישראל יעלו. "ההחלטה לייבא מוצרי חלב זהו ניסיון עלוב לתקן טעויות של האוצר שהוציא מפיקוח. הפתרון הוא קטסטרופה".

עפרה שטראוס על עליית המחירים: טעינו, זה כואב

עפרה שטראוס, בעלת השליטה בקבוצת שטראוס שברה אמש שתיקה והגיבה לראשונה לחרם הקוטג' והסערה הציבורית של הימים האחרונים. שטראוס נאמה במפתיע בפורום קיסריה, והתייחסה לביקורת הציבורית החריפה שהופנתה כלפי המחלבות בדבר התייקרות מוצרי החלב מאז הוסר הפיקוח הממשלתי.

"אני שמחה שניתנת לי ההזדמנות להגיב", אמרה שטראוס בתחילת דבריה. "אני לא מחייכת היום. אני חייבת להתייחס לסערה שמתרחשת בחוץ. אני נהנית להיות יו"ר שטראוס ואני מרגישה נוח בפורום הזה. הנושא של יוקר מחירי המזון מכה. שיח כל כך מבקר וכל כך כועס זה הרבה מעבר לקוטג'".

"יש כאן משהו מערכתי לא בסדר. זה הרבה מעבר לקוטג' שלי או לקפה שלנו. זה ברור שזה לא רק קשור למדינת ישראל אלא קשור לעליית חומרי הגלם בעולם, אבל כשזה נוגע לאוכל - זה נוגע לכל אחד ואחת במדינת ישראל. אנשים שם בחוץ לא מחפשים ניתוחים ופרשנויות; יש כאן קריאה לפתרון - ועכשיו!".

"יש רגעים של הקשבה שאולי נראים כהיעלמות, אבל יש כזו עוצמה של הקולות שם בחוץ שכדאי לעצור רגע ולחשוב על מה ששמעתי, איך ייראה המוצר מחר בבוקר, מה זה מחיר סביר, לאיפה אני מביאה אותו", אמרה שטראוס. "אני לפחות הרגשתי שזה לא זה. אני כבר שנים לא מנהלת דיאלוג או שיחה - לא עם הממשלה ולא עם אף אחד - לגבי איך אנחנו מנהלים את העסקים שלנו".

"כן, אנחנו תעשיית המזון של מדינת ישראל ושטראוס משפיעה על איך שנראית התעשייה הזו. אני חושבת שהפתרון לשאלת יוקר המחיה הוא כזה שכולנו צריכים לשבת מסביב לשולחן ולמצוא אותו. שמעתי שיש פתרונות של יבוא, הכנסת פיקוח ועוד. אנחנו כבר תחרותיים ומתחרים - אבל טעינו, זו עובדה. לכל אלה ששאלו איפה אנחנו - אז הנה אנחנו כאן. כל פתרון שלא יימצא לכאב שנמצא שם בחוץ - אנחנו נהיה חלק מהפתרון הזה. שמעתי את הביקורת, זה כואב וזה לא פשוט".

נתניהו הורה לשרים לבחון ייבוא מוצרי חלב מחו"ל

במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה אתמול לשרים לבחון את פתיחת שוק המזון לייבוא מוצרי חלב - זאת בעקבות חרם הקוטג' והסערה הציבורית של הימים האחרונים.

בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת, אמר נתניהו: "היום הונחה בפניי טבלה המשווה את מחירי המוצרים ביחס למדד - מה עלה ומה ירד. מה שרואים בצורה ברורה זה שהמוצרים שהיו חשופים לתחרות של יבוא ירדו מתחת למדד, ומה שלא היה חשוף לתחרות של ייבוא - עלה. כמעט בראש הרשימה עומדים מוצרי החלב".

"ביקשתי מהשרים האחראים - שר האוצר, שרת החקלאות ושר התמ"ת - לבדוק אפשרות של פתיחת שוק החלב לתחרות", אמר ראש הממשלה. "עד סוף השבוע הם יגישו את המלצותיהם. ייתכן שזו הדרך להקל על המצוקה".

כבר בשבוע שעבר הכריז שר האוצר יובל שטייניץ כי משרד האוצר בוחן ייבוא מקביל של מוצרי חלב מחו"ל. נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התייחס לכך גם כן בנאומו בפורום קיסריה, ואמר כי ברגע שסוגרים את המשק בפני ייבוא מחו"ל - מגבילים את התחרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק