בימים אלו של משבר כלכלי, מדינות עושות הכל בשביל לעודד רכישת נדל"ן בתחומן והשקעות זרות, ורבות מהן מציעות לשם כך מסלול "ויזת זהב" או "גולדן ויזה". ויזת כזו נשענת על עיקרון פשוט מאוד: תמורת ההשקעה, המדינות מעניקות הטבות שונות, חלקן מאוד משמעותיות ונדירות. 

כלומר, במקום "סתם" לקנות מניות זרות או לרכוש דירה בחו"ל, אם תבצעו זאת במסגרת הקריטריונים של גולדן ויזה, תוכלו להיות זכאים לתמורה הנוספת שהוויזה מזכה. ישנם אנשים שכבר משקיעים בחו"ל וזכאים לכך אך לא יודעים זאת ולכן מומלץ לכל אחד מהם לבדוק.

הוויזה רלוונטית לאלו שאינם נמנים על אזרחי המדינות בהן הם משקיעים, ורוב ההטבות ניתנות בנוסף לתשואה המגיעה מההשקעה עצמה. ניתן לבחור מבין כמה מסלולי השקעה, והסכום הנדרש משתנה ממדינה למדינה ויכול לנוע בין עשרות אלפי דולרים במדינות קטנות לבין מיליוני דולרים במדינות עשירות, למשל אוסטריה. 

השקע כסף - קבל אזרחות 

הטבה מאוד משמעותית ועיקרית שמעניקה הגולדן ויזה היא מעמד של תושבות במדינה שבה משקיעים. חלק מהמדינות גם מעניקות אזרחות של ממש. 

דבר כזה יכול לקרוץ לישראלים המעוניינים שתהיה להם את האופציה לגור בחו"ל באופן קבוע או לתקופה ארוכה, וגם יכול לסייע לאלו שמעוניינים ללמוד בחו"ל, לעבוד בחו"ל או לעשות עסקים מסביב לעולם. 

בין המדינות שמעניקות ויזת זהב ישנן כמה שחביבות על הישראלים במיוחד. להלן כמה מהן שמגזין אינסיידר הבינלאומי הציג כאטרקטיביות במיוחד:

פורטוגל

פורטוגל מעניקה ויזת זהב שכוללת אזרחות לכל החיים, ותקפה לא רק למשקיע עצמו אלא גם לכל בני משפחתו הגרעינית. זהו גמול יוצא דופן, והוא כולל גם דרכון קבע של המדינה, שנכללת באיחוד האירופי. המשמעות היא שהמשפחה יכולה לחיות, לגור, לעבוד וללמוד בפורטוגל ובכל אחת ממדינות האיחוד האירופי האחרות ללא הגבלה.

ההשקעה המינימלית הנדרשת היא 250 אלף יורו, ואחד המסלולים הנפוצים ביותר שמזכים בוויזת זהב הוא השקעות נדל"ן. בערים גדולות ומרכזיות, הוויזה מוגבלת לרכישת נדל"ן מסחרי בלבד, והמעוניינים לקנות דירות, יוכלו לעשות זאת באזורים בעלי צפיפות אוכלוסין נמוכה. מצד שני, הסכום שצריך להשקיע כולל את עלויות שיפוץ והשבחת הנכס, והתשואה על נדל"ן בפורטוגל עומדת על 13 אחוזים בממוצע.

מסלול נוסף הוא השקעות הון סיכון. פורטוגל מעניקה באפיק זה פטור ממס על הרווחים. לשם השוואה, בישראל יש 25 אחוז מס על השקעות בשוק ההון. במסגרת ויזת הזהב, כל רווח שנצבר בעקבות השקעה במסלול בפורטוגל, נשאר כולו בידיים של המשקיע. 

מסלולי השקעה נוספים הם הקמת חברה או השקעה בחברה פעילה במדינה והשקעה בתרבות ובאמנות.  

ליסבון, מבט מתצפית המעלית במרכז העיר (צילום: ליאת כהן רביב)
ליסבון. המדינה מעדיפה שתשקיעו בנדל"ן מסחרי | צילום: ליאת כהן רביב

תאילנד

לתאילנד יש שמונה תכניות שונות לקבלת "ויזה פרמיום", המוגדרת כוויזת תיירות שמאפשרת מגורים במדינה בין 5 עד 20 שנה, תלוי במסלול הנבחר ובגודל התשלום. 

במקרה זה לא מדובר בהשקעה באפיקים כלשהם שיוצרים תשואה או החזר מסוים למבקש הוויזה. הכסף פשוט מועבר כתשלום על הוויזה, אותה מעניקה רשות התיירות הפדרלית של המדינה. 

התשלום המינימלי להגשת ויזה כזו בתאילנד הוא 19,000 דולר. ככל שהתשלום עולה, הוויזה תחול  גם על בני משפחה נוספים מקרבה ראשונה, וניתנות הטבות כמו כניסה קלה והימנעות מתורים בשדה התעופה, הנחות בבתי מלון, מסעדות ומקומות אירוח, שירותי הסעות ועוד. 

מקדוניה הצפונית

מדינת הבלקן הזו, שמנסה בימים אלו להתקבל לאיחוד האירופי, מציעה שתי אפשרויות לרכוש ויזת זהב:
1. השקעה של 200 אלף יורו בקרנות הון.

2. השקעה של 400 אלף יורו במיזמים חדשים שיוצרים לפחות 10 מקומות עבודה מקומיים, בתנאי שלא מדובר במסעדות או במרכזי קניות.

אגם אוכריד, מקדוניה (צילום: MaLija, Shutterstock)
אגם אוכריד, מקדוניה | צילום: MaLija, Shutterstock

לטביה

נדרשת השקעה של 60 אלף יורו על מנת להשיג אישור למגורים במדינה:

  1. השקעה של 50 אלף יורו בחברה מקומית ותרומה של 10,000 יורו נוספים לתקציב המדינה.
  2. רכישה של אג"ח מדינה בסכום של 250 אלף יורו ותרומה של 38 אלף יורו לתקציב המדינה.
  3. השקעה של 280 אלף יורו למשך חמש שנים בבנק מקומי בפיקוח מדינה ותרומה של 25 אלף יורו נוספים לתקציב המדינה. 

St. Kitts and Nevis

מדינות קטנות רבות קפצו על הרעיון של ויזת זהב כאמצעי לחזק את כלכלתן, ביניהן לא מעט מדינות איים. אחת מהן היא סנט קיטס ונוויס הממוקמת בקריביים. 

ישנן שלוש תכניות שמאפשרות להשיג אזרחות על ידי השקעה במדינה. הראשונה היא תרומה של 150 אלף דולר לקרן התחדשות שהוקמה ב- 2018 כדי לשפר את החינוך, הבריאות והרווחה במדינה. השנייה היא תרומה של 175 אלף דולר לקרן השקעות מיוחדת, והשלישית היא השקעה של 200 אלף דולר בפרויקטים של נדל"ן שמאושרים על ידי המדינה. 

מוקשים אפשריים ואיך להימנע מהם

האמרה "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" תקפה גם לתכניות ויזת זהב. ישנם קריטריונים ספציפיים מאוד לכל תכנית. כדי למנוע מפחי נפש, רצוי מאוד לבדוק שההשקעה מתבצעת לפיהם. מכיוון שהתהליך מורכב ודורש התמצאות בפרטים, משקיעים פונים לסיוע של אנשי מקצוע, המארגנים עבורם את המסמכים הדרושים ומלווים אותם לאורך כל ההליך. 

דרכון פורטוגלי (צילום: אלונה אביסדריס)
איתי מור | צילום: אלונה אביסדריס

טעות נפוצה נוספת, בעיקר עבור ישראלים, היא ניסיון לעקוף חלק מהבירוקרטיה. למשל, הגשת המסמכים בלי אישור נוטריון כדי לחסוך בעלויות. זלזול בדרישות הללו יזכה אתכם בתשובה שלילית ובעיכוב משמעותי בקבלת הוויזה.

בהקשר לזה, מעבר לסכומי ההשקעות במסלולי ויזת זהב, יש לקחת בחשבון הוצאות נוספות כמו אגרות והוצאות משפטיות. רוב המדינות דורשות גם הוכחת העדר רישום פלילי של מבקש הוויזה.  

צעד שגוי נוסף הוא מכירת ההשקעה אחרי שהיא בוצעה. כדי לזכות בוויזה, יש להמשיך ולהחזיק בנכס שקניתם לתקופה מסוימת, בדרך כלל כמה שנים. רק אחרי קבלת הוויזה וחידוש שלה, במקרים מסוימים, ניתן למכור. 

עוד חשוב לזכור שתכניות ויזת זהב נתונות לשינויים. בלטביה, למשל, הייתה אופציה של רכישת נדל"ן אולם היא בוטלה בשנה הנוכחית. כדי למנוע מצב בו אתם מתכננים השקעה מסוימת והיא הופכת לבסוף ללא רלוונטית, כדאי שבקשת הוויזה תהיה מלאה וראויה, כדי להגדיל את הסיכוי שתתקבל בפעם הראשונה.

איתי מור הוא מייסד "מועדון המשקיעים הפורטוגלי" ומלווה עסקאות נדל"ן בחו"ל