זוכה בלוטו. ארכיון (צילום: שמוליק רחמני)
זוכה בלוטו. ארכיון | צילום: שמוליק רחמני

אם לאחרונה מילאתם כרטיס לוטו, טוטו, או נרשמתם לתכנית ריאלטי, קחו בחשבון כי המס שתשלמו על זכייתכם במשחק או בהגרלה צפוי לעלות באחוז ניכר. במסגרת שינויי החקיקה המתוכננים כחלק מהעברת תקציב המדינה, חבוי לו גם סעיף הקובע כי המס על זכיות בהגרלות, פרסים והימורים יעלה מ-25% כיום ל-30%.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנים האחרונות, עם פריחתן של תוכניות הריאליטי, עלתה לדיון שאלת המס שיוטל על הזוכה בפרס בתחרות או בתכנית שבה השתתף. החוק, שתוקן ב-2003, הכניס לרשות המסים רווחים לאחר שזוכים בהגרלות ובתכניות השונות חויבו לתת למדינה נתח מהזכייה.

עו"ד ניר הורנשטיין, המתמחה במיסוי, מסביר כי "אין צורך להילחם בהעלאת המס בצורה דרמטית, אם בכלל". לטענתו של עו"ד הורנשטיין, "כשנופל על אדם פרס 'משמיים', לא נורא אם הוא יקבל קצת פחות. אבל מן הצד השני, צריך לזכור שזה מס לא נמוך, שעשוי להיות אפילו גבוה מאוד, כי רשות המסים לא מכירה בשום הוצאה שהוצאת עבור הזכייה".

אין תמונה
מעכשיו הפרס האמיתי יהיה רק 700 אלף ש"ח

"הבעיה מתחילה", מבהיר הורנשטיין, "כשאותו זוכה בפרס או בהגרלה השקיע משאבים וכספים רבים לטובת הזכייה. בניגוד להוצאות אחרות, את ההוצאה הזאת לא יקזזו לו מהמס שייקחו ממנו". לדברי הורנשטיין, "אם מישהו ממלא טופס טוטו ב-100 אלף שקל או בסכומים גבוהים במשך הרבה מאוד זמן, ולאחר מכן זוכה בפרס, הוא לא יוכל להכיר בהוצאה שהוציא לטובת הזכייה. המס הוא מס ברוטו ללא אפשרות לקזז הפסדים, ולכן אפקטיבית, המס הוא די גבוה".