המחסור בחלב מפוקח ברשתות השיווק שהחל בחודש שעבר נמשך גם בימים אלה. בתנובה הבטיחו שהמשבר יחלוף בתוך שבועות ספורים, אך זה לא קרה. הלקוחות שמגיעים לסופרים או החנויות והמכולות נאלצים לקנות חלב יקר יותר. בעלי מכולות קטנות טוענים שתנובה מכריחה אותם לקנות סחורה בכמות גדולה יחסית – ואם לא ייקנו, לא יקבלו חל.

לפי נתוני הקופות, עולה כי תנובה אכן מייצרת בכמויות גדולות אבל מי שירדה בנתח השוק שלה זו דווקא יטבתה של שטראוס – מ-16% נתח שוק ל-12.5%. המשמעות היא לפי ההערכות – בין 250 אלף ל-300 אלף פחות קרטוני חלב. בנוסף לכך, גם שופרסל כבר לא מייצרת את המותג הפרטי שלה – מה שמוסיף למחסור של חלב בשוק.

כתוצאה מכך, הלקוחות נאלצים לקנות את החלב היקר יותר. הפער בין החלב במחיר מפוקח שעולה 6.8 שקלים לליטר, לבין חלב מועשר לסוגיו שעולה בממוצע 8.5 שקלים לליטר – עומד על 25%. ולכן חלב מועשר מעניק רווח גדול יותר למחלבות.

מחסור של בין 15% ל-20% מהכמות הנדרשת

"זה התחיל עוד לפני שבועות, המשמעות הברורה היא ששוק החלב במדינת ישראל אינו מנוהל", אומר תמיר בן שחר מ"צ'מנסקי בן שחר" ייעוץ כלכלי, "לראייה, קיים מחסור במוצר הזה".

צריך לקחת בחשבון שברשתות השיווק מדווחים על מחסור בשיעור של בין 15% עד 20% ממה שבאמת צריך. בתנובה השבוע הכניסו את אחת המכונות לניקוי ולטיפול – מה שגורר מחסור נוסף בחלב ומאלץ את הצרכנים לקנות חלב במחירים יקרים יותר.

מחברת תנובה נמסר בתגובה: "תנובה מייצרת יותר חלב בקרטונים מול שנה שעברה בתקופה המקבילה, תוך שהיא נותנת מענה לביקושים גבוהים מהרגיל הנובעים מירידה של חברות אחרות בענף".

מחברת שטראוס נמסר בתגובה: "יטבתה העלתה משמעותית את תפוקות החלב במהלך השנה האחרונה והיא ממשיכה במגמה זו. לראייה, תפוקת החלב גדלה ב-9% ביחס לשנה שעברה".